Endling – Extinction is Forever

Xbox One og Series S og X/PS4 og 5/Switch/Windows. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 16 år (sterk vold)

ANMELDELSE: Et av årets sterkeste og kanskje viktigste spill. Led en revemamma og valpene trygt forbi farer, naturkatastrofer og matmangel.

Fra første øyeblikk er spillet Endling en eksplosjon av følelser med musikk, vakker grafikk og en svært engasjerende stemning. Man tar rollen som en revemamma – som visstnok er den siste av sin art. Skogen brenner og det lille dyret må komme seg unna flammer og fallende trær.

Ikke lenge etter finner man et lite skjulested. Her dukker det opp fire skjønne valper. Men til den lille familiens fortvilelse blir den ene valpen kidnappet, og moren må ta vare på de valpene hun allerede har, samtidig som hun forsøker å lete etter den som er blitt borte.

Endling – Extinction is Forever

Format: Xbox One og Series S og X/PS4 og 5/Switch/Windows
Sjanger: Overlevelse/eventyr
Utvikler: Herobeat Studios
Utgiver: HandyGames

Endling er dels overlevelsesspill og dels innen eventyrsjangeren. Spillet foregår i døgnsykluser og man bruker nattens ly for å jakte etter mat. Når morgensolen begynner å heve seg, må man tilbake til skjulestedet sitt for å hvile og vente på nattemørket igjen.

Som revemamma vandrer man aldri alene. Valpene følger tett på og derfor må man veksle mellom å utforske og holde flokken samlet og trygg.

En liten graf viser hvor sultne valpene er. Denne synker relativt raskt og derfor må man stadig lete etter mat. Til hjelp kan reven lukte og spore alt fra søppelrester til mus og fugleegg. Etter hvert kan man også lære opp valpene til å selv klatre opp trær for å finne mat, eller å sno seg gjennom trange passasjer for å lete etter godsaker på den andre siden.

Naturen er samtidig full av farer. Noen kjipe pelsjegere løper etter deg så raskt de ser deg. Det samme gjør ugler og skarpskyttere. Derfor må man snike seg forbi farer og lete etter trygge omveier.

Denne revemammaen er definitivt ingen slåsskjempe. Men hun er villig til å ofre alt for å holde barna sine trygge. Spillet formidler kjærlighet, selvoppofrelse, empati og foreldrerollen på en sterk og kraftig måte. Hele døgnsyklusen dreier seg om å ta vare på valpenes grunnleggende behov.

Underveis treffer man også på noen hyggelige ansikt i ny og ne. Dette blir sterke kontraster til de mange farene som ligger på lur, samt alle menneskene som forsøker å utnytte revene til egen vinning.

Hver gang man ankommer hiet starter en ny dag. Ved jevne mellomrom vil dette trigge et nytt spor som reven kan følge. Dette er også med på å lede historien videre, samt føre den lille dyrefamilien nærmere skjebnen til den bortkomne valpen.

Som bakteppe for hele fortellingen ser man verdenen rundt forandre seg. Skog brenner, fabrikker forurenser og luftkvaliteten synker drastisk. I det ene øyeblikket er hiet omringet av vakker skog, i det neste er det aller meste hugget ned.

Reven med familie svømmer også gjennom vann dekket av bildekk, søppel og andre uhyggelige gjenstander. Det er et kraftig vitne til menneskenes grådighet og ødeleggelser. Samt klimaendringer.

Ved å se hele surheten gjennom øynene til en revemamma og barna – blir katastrofene enda sterkere. Her er menneskene fremstilt som noe fjernt og uhyggelig som ødelegger mer enn de gjør godt. Blant annet er menneskene tvunget til å gå med gassmasker fordi luftkvaliteten er så dårlig.

På det vis er Endling et viktig spill som formidler verdien av miljøkamp og konsekvensene av å unnlate å bry seg om omgivelsene.

Endling er ikke et langt spill, men allikevel en sterk og stemningsfull reise. Det er vanskelig å ikke bli engasjert i de dagligdagse oppgavene som dreier seg om å overleve og skaffe mat til de små valpene.

Underveis er det små møter som er følelsesladet. For eksempel at man må kose med valpene for å roe de ned etter skumle øyeblikk, en jente man møter på som gir mat til reven, og ikke minst, kontrasten med å se hele verden forandre seg i bakgrunnen når man spiller.

Det er en overhengende fare som alltid ligger i luften. Dersom man ikke finner nok mat, vil en av valpene potensielt kunne dø. Og man kjenner på ubehaget og alt som står på spill. Man er nemlig ikke bare en enslig skapning som kan utforske og oppleve etter eget behag. Her må man ta vare på følget sitt.

Dette spillet er et aldri så lite kunstverk. Det skal gjøre godt å ikke sitte igjen med noen tårer etter at rulleteksten er gått forbi. Og med det har man fått en opplevelse av morsrollen og en som er villig til å ofre alt for sine kjære.

Utviklerne har på mesterlig vis skapt en kombinasjon av stemningsfull musikk og nydelige, dype landskapsbilder. I tillegg er selve fortellingen formidlet på en utrolig effektfull og engasjerende måte.

Kanskje er dette et av årets viktigste spill med budskap som går på flere nivå. Grunnleggende handler dette om en mor som skal bevare valpene sine, overordnet om hva som skjer med naturen om vi mennesker fortsetter i samme tempo som nå.

Alle foto: Herobeat Studios

Egnethet

Endling – Extinction is Forever har fått PEGI angitt til 16 år. Spillet er merket med sterk vold.

PEGI skriver at dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år på grunn av sterk vold. Derfor egner ikke spillet seg for noen under 16 år.

Videre forklarer PEGI at det er hyppige scener hvor mennesker angriper rever. Det blir brukt våpen og øks. Dyrene reagerer realistisk på volden med utrop av smerte. I tillegg forklarer PEGI at når reven blir skadet, halter den. Spillet inneholder også dyr som angriper andre dyr og døde kropper som ligger på bakken.

Til tross for at spillet formidler sterke inntrykk og en uggen stemning. Er dette også med på å forsterke spillets budskap ved å skape en kontrast mellom godt og vondt, ødeleggelse og empati.

Det er samtidig sterke scener med dødsfall og familietap som kan være opprørende og vanskelig for barn og unge å håndtere på egenhånd.

Vanskelighetsgrad:

16+ år: Spillet er passe krevende. Progresjonen lagres hver gang man overnatter i hiet, men er utover det en stadig runddans med å finne mat før valpene sulter. I tillegg er det ofte langt mellom ressursene man trenger, og det er stadig farer som dukker opp langs veien. Spillet har norsk tekst og gode forklaringer underveis.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser