Far Cry 6

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Far Cry 6 tar nå ferden over til den fiktive øya Yara som blir styrt av en brutal diktator. Her blir man innlemmet i motstandsbevegelsen for å frigjøre folket. Spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

Far Cry er en serie med skytespill sett fra førstepersonsperspektiv. I det siste tillegget i serien går ferden til den fiktive øya Yara. Dette er en nasjon som befinner seg i Karibia. Her er det meste langt fra vel ettersom en brutal diktator er i ferd med å overta styringen i landet.

Erkeskurken Antón Castillo ønsket å heve landet tilbake til dets opprinnelige status og velstand. Det innebærer folkemord, slaveri og andre brutale avgjørelser som Castillo helt og holdent tror er til det beste for landets fremtid.

Far Cry 6

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Som spiller tar man rollen som Dani Rojas. Her kan man velge kjønn selv. Hovedpersonen kastes rett ut i et militært angrep og må forsøke å komme seg unna tanks, soldater og helikoptre. Her blir man regelrett vitne til folkemord og soldater som dreper uskyldige i gatene.

Brutalt med andre ord og et blodbad uten like.

Det tar ikke lang tid før man havner i leiren hos motstandsbevegelsen. Og sakte, men sikkert begynner man på ferden med å kjempe mot diktatormakten.

Far Cry 6 er et visuelt og filmatisk verk på linje med de forrige spillene i serien. Vi går nå tilbake til spillets røtter med øylandskap, tropiske landområder, hav, palmetrær og små landsbyer.

Visuelt sett er bildet nydelig med solnedganger, havgap og åpne landskap. Grafikken er rett og slett helt imponerende og troverdig.

Øya Yara er dessuten massiv i størrelse. Man starter på et liten øy og innser snart at selve hovedøya man etter hvert skal til, er enorm. Her kan man bevege seg fritt til fots og i forskjellige kjøretøy.

I tillegg til fiendtlige soldater er øyene dekket av hemmelige ruter med forsyninger og skatter. Det finnes også en god dose med ville dyr som man kan møte på.

Poenget med spillet er å jobbe seg opp mot å kjempe mot erkeskurken selv – Antón Castillo. Men dette skjer ikke på dag en. Tvert imot må man blidgjøre flere fraksjoner som kan bli med på lag med motstandsbevegelsen.

Alle de tre fraksjonene har ulike bakgrunnshistorier og motiver for å kjempe mot diktatoren.

I tillegg kan man få med seg «amigos» i kamp mot fienden. Allerede ved de første spilleminuttene får man en krokodille som rett og slett river fiendtlige soldater i biter. En hundevenn og en fugl står også på menyen, samt en rekke andre medhjelpere.

Disse kan man beordre til å angripe bestemte fiender, eller bruke på andre taktiske vis.

Ellers er det å bygge seg opp en viktig del av Far Cry 6. Ved å samle inn verktøy og ressurser i landområdet kan man fikse og oppgradere både våpen og kjøretøy. Man kan lage lyddempere og kraftigere ammunisjon. Dette gjør man på arbeidsbenker som er fordelt ut i forskjellige baser.

Man kan også bytte på klær som har ulik grad av beskyttelse mot ild, gift og andre farer.

Kjøretøy kan også oppgraderes og disse kan man tilkalle når som helst. Man kan for eksempel legge på mer beskyttelse eller en kanon. Spillet byr også på hester som er spesielt nyttige i fjellområder.

Ellers er det nok av annet å gjøre i spillet enten det er hoved- og sideoppdrag. Man kan lete etter skatter, spille minispill, kose med dyr eller stjele tanks. Det går også an å frigjøre baser for så å gi dem over til eierskap hos motstandsbevegelsen.

Litt etter litt får motstandsbevegelsen mer makt i landet etter hvert som man kupper nye områder for dem.

Far Cry-spillene har alltid handlet om frihet. En mulighet til å gjøre det man vil, når man vil det. I det ene øyeblikket kan man nyte utsikten fra en fjelltopp, for så å dra på fiske eller jakt. I landskapet finner man både mennesker og ville dyr om hverandre.

Det man fanger av dyreskinn og andre ressurser kan man igjen bruke til å lage utstyr til spillfiguren.

Å angripe en base gjør man på eget initiativ og strategi. Man kan se an basen, markere fiender og angripe en og en i det stille. Eller så kan man løpe rett på og skyte med alt man har av våpen og granater. I Far Cry 6 har man flere hjelpemidler enn noen gang. Det fordrer mer planlegging, samtidig som man som før, kan velge å løpe hodeløst inn i en base for så å skyte i alle retninger.

Noen ganger fungerer det, andre ganger ikke. En taktikker velger kanskje heller å først slå ut offiserer som kan tilkalle forsterkninger i tillegg til å ødelegge alarmer og overvåkningskameraer.

Ikke minst er historiefortellingen et viktig aspekt i seg selv i dette spillet. Mange sidekarakterer pryder galleriet – men skuespiller Giancarlo Esposito som diktatoren selv, får frem en kompleks karakter. Her er det nådeløst folkemord og brutalitet på den ene siden, og omsorg for egen sønn på den andre.

Allikevel i et komplekst forhold som er vanskelig å gripe og tidvis ganske så forstyrrende. Det er også nok vendepunkter både hit og dit i historien til å holde spilleren hevd på begge tær.

Egnethet

Far Cry 6 er gitt PEGI 18 år på grunn av vold og ufint språk.

Spillet inneholder gjennomgående sekvenser med vold, skuddvekslinger, bruk av gevær, flammekastere, machete, eksplosiver og mer. Dette mot både mennesker og dyr i spillet.

Kampsekvensene er hyppige og voldsomme. Her er det mennesker som skriker av smerte, blod og lemmer som blir kuttet av. Det er også scener med folkemord og personer som er bundet som blir slått og skutt eller henrettet på ulik vis.

En person tar sitt eget liv med kniv og en håndfull scener viser døde kropper som ligger med lemmer kuttet av, i en blodpøl.

Det er også seksuelle hentydninger med en soldat som leker rollespill med en prostituert. Spillet inneholder også scener med bruk av alkohol og rusmidler. I tillegg til ufin språkbruk.

Man kan også skyte sivile i spillet og dyr.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder av PEGI.

18+: Far Cry 6 er overkommelig for de som er kjent med førstepersonsskytespill. Man får en opplæring i starten, og det er mulig å endre på vanskelighetsgrad i spillet for å få større, eller mindre utfordringer. Man får også hint og hjelp underveis i spillet.

Spilltrailer er nedenfor. ADVARSEL: Dette spillet har aldersgrense 18 år.

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser