Fernbus Simulator

PlayStation 5/Xbox Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Kjør buss gjennom store deler av Europa og frakt passasjerer fra stoppested til stoppested. Her kan man nyte landeveier, natur, severdigheter og annet som dukker opp på ferden.

Fernbus Simulator er svaret på hva Euro Truck Simulator 2 hadde blitt i kombinasjon med The Bus. Rett og slett et vidstrakt og dypt spill der man skal kjøre buss på langs og på tvers av store deler av Europa.

Her får man bryne seg på flotte busser, ruteplanlegging, trafikk, passasjerer og mye mer. Alt dette når man jobber for å være en helproff bussjåfør.

Fernbus Simulator

Format: PlayStation 5/Xbox Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: TML-Studios
Utgiver: Aerosoft GmbH

Hvordan man opplever spillet handler også litt om hva slags innhold man har skaffet seg. I utgangspunktet kjøper man hovedspillet som gir tilgang til et par busser og byer og veier i Tyskland. Deretter kan man enkeltvis kjøpe nye land som Frankrike, Danmark, Polen og mer.

Alt ettersom hvor mye område man ønsker å utforske i digital format.

Det samme gjelder for anskaffelse av nye busser. Spillkart og kjøretøy koster alt fra en til flere hundrelapper. Derfor kan det lønne seg å prøve hovedspillet først for å se om interessen slår an, og deretter vurdere å kjøpe og innlemme mer innhold over tid.

Fernbus Simulator er en simulator med stor «S». Man kan velge om de fleste funksjoner på bussen skal styres automatisk, eller om man vil ordne med alt mulig på detaljnivå. Her snakker vi om enkle elementer som girkasse, brems og gass.

Men utover det kan man slå av og på adgang til toalett, trådløst nett, air condition, dører, vindusviskere, lys og mye mer.

For den som virkelig ønsker seg en realistisk opplevelse med en bratt læringskurve, så er dette spillet å gå for. Og man kan nyte innsiden og førersetet til flotte, kraftige kjøretøy. Her kan man se alt fra seter til førerrom. Ikke minst passasjerer som venter på å nå sluttpunktet på reisen sin.

Det finnes flere måter å spille Fernbus Simulator på. I stor grad er dette fordelt på to kategorier som heter «karriere» eller «fritt spill». I førstnevnte skal man opprette ruter, oppdage nye reisemål og holde et tidskjema.

I sistnevnte kan man utforske kartet fra et hvilket som helst startpunkt som man ønsker.

Karrieremoduset gir derfor noe å jobbe mot. Ved å besøke nye steder kan man danne flere ruter og stoppesteder. Å kjøre trygt og effektivt er også et poeng i seg selv ettersom passasjerer reagerer på brudd på fartsgrenser, kollisjoner og annet av rusk.

Spillet har også et dynamisk værsystem som kan by på alt fra regn til snø og klarvær. Ellers kan man nyte trafikklys, biler og lastebiler som pryder veiene, bygninger og fotgjengere. Før hver kjøretur må man også sjekke billetter og slippe inn passasjerer.

Ellers får man absolutt reisefølelsen når man kjører fra by til by og plukker opp nye reisende. Og det er spennende å se både nye og kjente steder når man kjører rundt omkring på spillkartet.

Det er en herlig greie å kjøre inn og ut av trafikk, håndterer motorveier og trafikk og ellers nyte alt fra trær til vann og bygg som suser forbi. Samtidig er det kraftige doninger som man kjører og som må håndteres med respekt og omhu i trafikkbildet.

Det finnes nærmest et spill og en sjanger for alt og alle. Fernbus Simulator er intet unntak og byr på spennende kjøretøy som skal mestres. Med mulighet til å styre en hel rad av funksjoner enten det er lys eller dører – så er det mye å gjøre også innimellom all kjøringen.

Læringskurven er bratt, men over tid håndterer man parkeringsbrems, girkasse, lys og alt annet av funksjonalitet som tar hånd om de reisende sine behov.

Hovedspillet byr på noe innhold, og for de som vil ha en større verden å bryne seg på, samt flere busser å leke med, så kan man kjøpe mer innhold. Det finnes også et levende brukersamfunn som lager egne modifikasjoner av bussene. Her finner man også noen norske merker på listen som eksempel.

Fernbus Simulator har kanskje ikke den kraftigste grafikkmotoren under panseret, men til gjengjeld er dette et nisjespill med mye å by på – til tross for å målgruppens størrelse. Liker man buss og reising – så er dette et spill som vil ha mye å by på.

I tillegg fortsetter utviklerne å oppdatere spillet og å produsere nytt innhold. Så per nå kan man også forvente seg at spillet vil fortsette å vokse frem i tid.

Alle foto: TML-Studios / AeroSoft GmbH

Egnethet:

Fernbus Simulator har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

Man kjører buss i realistisk trafikk og kan lære mer om trafikkregler, fartsgrenser, lys og begrensninger når man håndterer store kjøretøy.

Det er mulig å kjøre på andre biler og fotgjengere. Men man kjører bare gjennom mennesker, og biler kastes ut av veien uten synlig skade. Altså, er det ikke noe grafisk å tenke på når man spiller dette spillet per nå.

Vanskelighetsgrad:

3- 6 år: Antageligvis for vanskelig for denne aldersgruppen. En del menyer å forholde seg til og styringen kan også fremstå som komplisert for denne aldersgruppen.

7 – 11 år: Spillet kan tilpasses med forskjellige vanskelighetsgrader. Dette påvirker styringen og hvor komplisert spillet er. Allikevel vil en del menyhåndtering virke avskrekkende for en del i denne aldersgruppen.

12 – 15 år: Spillet kan by på mye glede og læring for denne aldersgruppen. Det er minimalt med tidspress utover rutetidene, slik at man kan lære og utvikle seg i eget tempo.

16+: Man kan justere vanskelighetsgraden og realismen slik at også eldre spillere får større grad av utfordring.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser