Firewatch

Eventyr, PlayStation 4, passer fra 16 år

Dette spillet tar deg med til en nydelig skog som skal utforskes og et mysterie som må løses. Men dette er et grøsserspill, og anbefales til ungdom fra 16 år.

I Firewatch trasker du omkring i villmarken som brannvokter. Den eneste muligheten din til å kommunisere med sivilisasjonen utenfor, er gjennom radio med sjefen din. Heldigvis er hun av den hjelpsomme og hyggelige typen, så samtalene blir langt fra kjedelige. Til tross for en hyggelig stemning i naturen ellers, oppdager du snart at du ikke er alene. Noen overvåker deg.

Dette er altså handlingen i spillet. Man vandrer i en gigantisk skog som er nydelig gjengitt i datagrafikk. Her er det elver, høyder, vann og gruver, og ikke minst en rekke innslag av dyreliv. Her må hovedpersonen navigere seg rundt via kart og kompass.

Firewatch

Sjanger: Eventyr
Språk: Engelsk
Utvikler: CAMPO SANTO PRODUCTIONS LLC
Utgiver: CAMPO SANTO PRODUCTIONS LLC

Firewatch er et fantastisk spill med en spennende fortelling. Fokuset er på dialogene mellom hovedpersonen og Delilah, sjefen hans. De bygger opp en relasjon, og som spiller kan man velge mellom ulike replikkvalg når man snakker over radio. Dette byr på en spennende utforsking av en menneskelig relasjon.

Utover det, så baserer spillet seg også på at man må løse en rekke logiske hindringer. Her må man blant annet lete seg fram til verktøy i skogen for å komme seg videre. Det krever at man kan lese kart og kompass i spillet. På den måten er dette en trening i å navigere ved hjelp av kart.

Ellers så er spillet unikt med opplevelsen av å kunne bevege seg fritt i en skog. Her er det variasjon i plante- og dyreliv. Det er også en rekke endringer i værforhold, inkludert et skifte av natt- og dag og nedbør og opphold. Alt dette er med på å skape stemning og gjør opplevelsen mer virkelighetstro. Musikken er også nydelig og lydsporet ellers helt fortreffelig.

Firewatch er virkelig et flott spill som er svært engasjerende. Man kan fullføre spillet på mellom fem og seks timer totalt.

Egnethet

Foreldre bør være klar over at Firewatch har en gjennomtrengende skummel stemning. Det er noe mystisk som skjer i skogen, og det er en overhengende ekkel følelse av at noe skikkelig galt kommer til å skje. I tillegg er det mange innslag av voksen språkbruk, og en rekke banneord. Det er også flere innslag av alkoholbruk og noen pekere mot seksuelt innhold. Spillet inneholder også en direkte fremstilling av et lik.

Spillet har få innslag av direkte vold, men i fortellingen får man innblikk i en ungdom som har hatt et trøblete familieforhold, og dessuten, endt opp med en fryktelig skjebne. Dette byr på sterke inntrykk for barn og unge.

Hovedpersonen har også rømt fra livet sitt da hustruen har endt opp med Alzheimers. I dette ligger det en rekke moralske valg mellom å holde seg tro til hustruen, eller prøve å innlede et slags forhold med sjefen. Alt dette er innhold som egner seg for eldre ungdom og voksne.

Vanskelighetsgrad:

3 – 16 år: Under aldersgrensen

16+: Ikke spesielt vanskelig. En rekke logiske hindringer må løses, men de er ikke spesielt vanskelige.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser