Flåklypa Grand Prix

Windows/Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Endelig har vi fått et splitter nytt Flåklypa Grand Prix-spill! Konseptet byr på like mye sjarm og kos som filmene, og sluttresultatet er absolutt noe av det beste denne spillhøsten har å by på.

Flåklypa Grand Prix er blitt en del av den norske folkesjelen. Ivo Caprinos filmklassiker fra 1975 gikk aldri helt av mote, og det er like flott den dag i dag å se Reodor Felgen, Solan og Ludvig. For ikke å nevne fartsunderet Il Tempo Gigante.

Det har vært en håndfull filmer siden da, og nå har Ravn Studio påtatt seg oppgaven med å slippe et helt nytt spill. På 2000-tallet så jo også konseptet dagens lys som PC-spill. Nå kan man nyte opplevelsen på Nintendo Switch i tillegg til på datamaskinen.

Flåklypa Grand Prix

Format: Windows/Nintendo Switch
Sjanger: Bilspill og eventyr
Utvikler: Ravn Studio
Utgiver: Ravn Studio

Igjen skal man besøke den lille fjellandsbyen Flåklypa, sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover (for de som trenger veibeskrivelsen og ikke har kartapplikasjoner på mobiltelefonen).

Spillet er delt inn i tre deler. Man har ren kjøreglede og konkurranse i racing-delen, en rekke minispill som man kan bryne seg på, samt en aldri så liten historie som er vel verdt å oppleve. Litt av hvert for Flåklypa-fansen med andre ord.

I minispillene er målet å tjene poeng for å låse opp flere deler til smaragden sjøl – Il Tempo Gigante. Her gjør man stilfulle hopp på Solans trehjulssykkel og samler blomster uten å bli stukket av bier. I tillegg til en dose andre minispill.

Billøpene byr på et utvalg av lekre kjøretøy fra Flåklypa-universet. Her gjelder det å nå pallplassering, og man kan kjøre alene eller sammen med en venn på delt skjerm. Bak rattet på de andre bilene sitter datastyrte motstandere som også forsøker å nå førsteplassen.

Historiemoduset dreier seg om å bygge opp Il Tempo Gigante og vinne Flåklypa Grand Prix. Her er det spillscener og scener fra originalfilmen om hverandre.

Det aller første som skjer når man starter spillet er at den ikoniske musikken fra filmen spilles av. Her er det nostalgi og stemning allerede fra første tastetrykk. Etter det oppretter man en profil og velger ønsket figur fra Flåklypa-universet.

Man kan velge språk og undertekst etter eget ønske. Utviklerne har bakt inn alle de nordiske språkene inkludert norsk og samisk.

For de som ikke er så drevne bak rattet er det mulig å huke på for kjørehjelp. Dette kan være til god nytte for både store og små som trenger en hjelpende hånd i spillet.

Første oppdrag på racingbanen tar for seg Ludvig på en propelldreven motorsykkel. Her får man en rekke opplæringsbaner som gjør at man blir mer habil i spillet. Grafikken er varm og stilfull. Her ser man kjente og kjære karakterer, detaljer på kjøretøyene, fjell, skog og annet som gir liv til universet.

Grafikkstilen holder seg tro til filmene og er av samme kaliber som spillet Kaptein Sabeltann og den magiske diamant. Kanskje ikke så rart når samme utvikler står bak.

Flåklypa Grand Prix er samtidig ikke et grafikkmonster uten like. Det behøver det heller ikke å være. Spillet har en eventyrlig stil med nydelige farger, et lekent preg og detaljer i bildet. Rett og slett som å åpne opp en eventyrbok som man kan leve seg inn i.

Historiemoduset er en opplevelse i seg selv. Her får man en koselig intro med postbudet som dukker opp. Ludvig trekker opp drivverket til en heis for å komme seg opp til postkassa. Detaljene er like artige som de er interessante.

Så møter man den koselige trioen med Solan, Ludvig og Reodor.

I bildet kan man trykke for å se små animasjoner, for eksempel at Ludvig titter inn i et fuglehus eller at Solan turner rundt en stang i stua. Det er mange små, interaktive historier å oppdage. Man kan også lese fakta om ulike gjenstander i omgivelsene. Visste du for eksempel at Norge produserer 50 prosent av Europas vannkraft, eller at verdens eldste, fungerende klokke ble laget i 1386?

Dette kreative maskineriet hugger ved. Bare et eksempel på de mange, finurlige oppfinnelsene som finnes i spillet.

Det gjelder også å ha øynene åpne for bildeler som kan brukes til å bygge Il Tempo Gigante, samt små minispill som man kan låse opp. Disse ligger skjult her og der. Det tar ikke lang tid før man låser opp sitt første puslespill der man skal sette i sammen lekre motiver fra filmen. Spillet har flere slike elementer som skiller seg fra ren bilkjøring.

Man kan også gå løs på postsortering. Her skal man få sortert brev til riktig land og fylle sekkene med post før det er for sent. Her kan barna lære mer om navn på land og tilhørende flagg.

Ellers kan man bryne seg på minispill som Ludvigs labyrint, epleinnhøsting, stuntsykling med Solan, Emanuels utfordring, Reodors sykkelverksted, Solans ballongjakt og det klassiske Mahjong.

Historiemoduset er ikke særlig langt eller komplisert, men allikevel en nydelig opplevelse som tar for seg det samme plottet som i originalfilmen fra 1975. Det er uansett langt mer å gjøre i spillets to andre modus.

Ute på veibanen, der det virkelig teller, både ser og føles Flåklypa Grand Prix fantastisk! Man kan jo ikke lage et bilspill som ikke gir opplevelsen av ordentlig bilkjøring.

Igjen må grafikken nevnes. Her kjører man melkebiler, kabriolet og andre racingbiler på flotte løyper. Omgivelsene er nydelig og representativt for norsk natur. Her ser man bilskilt, tuneller, fjell og fjorder. Langs veiene ser man også små vann, hytter og fossefall. Det er også til å kjenne igjen de krappe svingene som klatrer opp bratte fjellvegger.

Det føles som å kjøre ved en vestlandsbygd – og man nyter å smake på en bit av norsk natur og kultur i spillformat. Bildet er dessuten fylt av detaljer enten det være andre kjøretøy, fjellskred, trær eller håret til føreren som flagrer i vinden. Alle ære til spillutviklerne for å få så mye på plass.

Bilkjøringen minner om håndtering av Go-Kart i Mario Kart.

Her finnes det også flere modus å velge fra. Man kan kjøre på baner der man skal nå kontrollpunkt før tidsuret teller ned. I tillegg er det enkeltløp og turneringer som man kan delta i. Noen av modusene inneholder også esker som man kan plukke opp langs veien.

Eskene byr på doser med turbofart, verktøy som reparerer bilen eller feller som man kan legge ut for de andre førerne, eksempelvis spikre og oljesøl.

Flåklypa Grand Prix er en glede å oppleve og en verdig hyllest til filmene. Grafikken og stilen minner om samme slag som filmene baserer seg på.

I tillegg er det en god blanding med gjøremål her. Aller først opplever man den klassiske historien og møter kjente karakterer fra spilluniverset. Å hoppe inn i selveste Il Tempo Gigante er en opplevelse i seg selv.

Minispillene byr også på variasjon og er mer enn bare fyllmasse. Å gjøre stunts med Solans motorsykkel er gøy for så å samle epler til innhøsting, postsortering eller det å reparere sykler. Alle spillene har flott grafikk og byr på variasjon.

Det er også en progresjon som holder en fast i spillet fordi man stadig låser opp nye kjøretøy og løp. Underveis samler man også bildeler som kan piffe opp Il Tempo Gigante ytterligere.

Nei, damene og herrene bak dette spillet har gjort en kjempejobb. Her er det nostalgi og glede for både store og små.

Til info: spillet utgis 4. november 2021

Egnethet

Flåklypa Grand Prix har fått PEGI angitt til 3 år, altså den laveste aldersanbefalingen. Spillet passer derfor for alle aldre.

PEGI skriver: Dette spillet har fått PEGI 3 år. Egner seg for alle aldre.

Om innholdet forklarer PEGI at biler kan krasje i hverandre og i hindringer. Det kan føre til at bilene faller utenfor kjørebanen. Man kan også se gnist og metalldeler som flyr gjennom lufta som følge av kollisjoner. Sjåførene tar ikke skade, og det er heller ikke mulig å kjøre på personer som står på sidelinjen.

PEGI forklarer også at et av minispillene dreier seg om å peke ut en ball som er under en kopp. Disse blir forflyttet rundt. Som spiller skal man vedde på hvilken kopp det er som skjuler ballen. Men dette er først og fremst et ferdighetsspill og ikke basert på sjanse. Derfor tilsvarer ikke dette ordinær gambling. Ikke minst er det bananer man satser, og ikke penger.

Utover det er det en varm og fin historie om en trio som ivaretar hverandre. Ikke minst det å kjempe mot alle odds i et spennende billøp.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig å mestre for de aller yngste i denne aldersgruppen. Det er allikevel mulig å velge flere vanskelighetsgrader på minispillene og i billøpene. Ved å huke på for kjøreassistanse får man hjelp til å holde bilen på veien.

7-11 år: Spillet egner seg godt for denne aldersgruppen. Selve historien er ikke særlig komplisert eller vanskelig å mestre. Utover det kan man huke på for styreassistanse og justere vanskelighetsgrad i spillet.

12-15 år: Spillet har et arkade-preg og er ikke særlig realistisk. Man kan øke vanskelighetsgraden på motstanderne eller spille med venner for å få flere utfordringer.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer også for ungdom og voksne. Man kan blant annet spille mot andre mennesker på nett – noe som gir rom for å finne nye utfordringer.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser