Gears Tactics

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

Gears of War-serien tar denne gangen form som strategispill og byr på taktiske utfordringer, turbaserte kamper og blodige oppgjør.

Gears of War er en prisbelønnet serie med tredjepersonsskytespill som er utgitt til Windows og Xbox One. I spillene kjemper man både mot romvesener og mot mennesker (online).

I det siste tillegget i serien, står fortsatt taktikk og heftige kamper på menyen, men denne gangen styrer man det hele ovenfra. Gears Tactics går derfor inn i rankene blant strategispill som X-COM og Planetfall.

Gears Tactics

Format: Windows
Sjanger: Strategi
Utvikler: The Coalition
Utgiver: Microsoft/Xbox Game Studios

Handlingen denne gang foregår 12 år før det første Gears of War-spillet, der planeten Sera er i ferd med å bli overrumplet av Locust-hordene. Hovedrolleinnehaveren er soldaten Gabe Diaz som skal redde medsoldater i nød, og bygge opp en aldri så liten hær for å slå tilbake mot fienden.

Målet i det lange løp er å etter hvert overvinne lederskurken som er ansvarlig for bølgene med monstre, Ukkon, en kar av det mindre, trivelige slaget.

Spillet bygger på et solid karaktergalleri og filmatiske sekvenser. Fra veteraner som Sid Redburn og tøffe jenter som Mikayla Dorn – har disse heltene unike ferdigheter og evner til hjelp. Nyttige egenskaper er med på å komplementere angrepsmulighetene og taktikkene ute på slagmarken.

Det kan være «overwatch» som gjør at spillfiguren vokter og automatisk angriper fiender som kommer fra en gitt retning. Eller så kan det være evnen til å kaste granater, gjøre seg selv usynlig og muligheten til å forvirre fiender som står i angrepsposisjon.

Angrep på nært hold er en annen mulighet, samt evnen til å helbrede medsoldater som er såret.

Fremgangsmåten i spillet er altså bygget på turbaserte kamper.

Det vil si at man tar et viss antall valg og gjøremål før det er motstanderens tur. Akkurat på samme måte som i sjakk. Man må derfor tenke nøye gjennom alle valg i forkant og bruke taktikk og strategi for å forutse og reagere på motstandernes bevegelser.

Det kan dreie seg om å finne dekning for soldatene slik at de ikke er like utsatt for fiendtlige angrep, eller å sette soldatene i posisjon slik at de er klar til å slå til mot skurkene når de kommer innen rekkevidde. Hver soldat har unike evner og ferdigheter til hjelp. Noen er bedre utrustet til nærkamp, mens andre er best fra avstand for eksempel. Soldatene kommer i fem ulike kategorier som snikskytter, støtte, solid osv.

Utenfor slagmarken skjer det også en hel del.

Man kan utruste soldatene med ressurser som man samler inn, og man kan oppgradere evner og ferdigheter. Her kan man prioritere retninger på et ferdighetstre dit man selv ønsker. Noen oppgraderinger gir soldater muligheter til å hjelpe og styrke lagkamerater. Andre oppgraderinger gjør angrepene sterkere.

Spillfigurenes utvalg av våpen kan også endres på rent kosmetisk og oppgraderes med nye deler, og nye våpen kan samles inn.

Gears Tactics byr på flott grafikk med detaljerte omgivelser. Hver ruin, ødelagte bil, statue eller rekke med mur kan utnyttes strategisk til egen fordel. Flank fienden fra siden, gå i høyden, eller snik deg inn fra flere sider samtidig.

Perspektivet kan vendes og løftes i alle retninger, og en 360-graders visning av slagmarken gir god oversikt og kontroll.

Fiendene er også varierte fra dronemonstre som skyter fra avstand, til uhyrer som sniker seg innpå og angriper på nært hold. I tillegg møter man på større lederskikkelser som tåler en hel del mer. Både egne soldater og fiendens kan gjenopplives dersom de er «downed», altså skadet nok til at de er såret, men ikke døde.

Det betyr at man kan redde lagkamerater før det er for sent, og motsatt, fienden kan gi ny giv til egne soldater før man har rukket og overvinne dem.

Før hvert oppdrag har man muligheten til å velge hvilke soldater som skal ut i kamp. Etter hvert som man redder flere i nød, blir de med og kjemper på din side. Det betyr at man kan skreddersy et lag før kamp.

Oppdragene er også varierte og spilles ut på forskjellige måter hver gang. Det kan være å redde noen før fristen går ut, overvinne alle fiendene på kartet, og andre gjøremål. I tillegg til hovedoppdraget er det også valgfrie sidemål som kan nås for ekstra belønninger. Så dette byr på et ekstra lag med utfordringer for de som ønsker det.

Historien er så som så. Godt fremført med stemmedialog, men det blir neppe noen prisutdelinger utover det. Strengt tatt har det lite å si i og med at det som er spillets største interessepunkt, er det som skjer på slagmarken.

Hvert oppdrag oppleves forskjellig. Et veltenkt forsvar, eller en oppbygging til et angrep – gir en opplevelse av at man har brukt hodet. Feil posisjonering, eller en spesialevne brukt opp for tidlig, kan bli katastrofalt.

Så dette er definitivt et spill som blander action med strategi, og som gir en opplevelse av at man alltid er sårbar, samtidig som heltene man spiller med også er dyktige. Det tar litt tid å lære hvordan spillet fungerer, men etter det, er det også enklere å manøvrere og ta hånd om utfordringene man møter på.

Egnethet

Gears Tactics har fått anbefalt aldersgrense fra 18 år av PEGI og er merket «ufint språk» og «vold».

Utvikleren skriver selv om innholdet i spillet (vår oversettelse fra engelsk):

Dette spillet kan ha innhold som ikke egner seg for alle aldre, og som ikke egner seg for å se på når man er på jobb: Hyppig vold eller gørr, generelt en type innhold som er ment for voksne (mature content).

Store deler av spillet er sett fra fugleperspektiv. Grafikken er allikevel svært god og detaljert, og en del av voldssekvensene vises på nært hold, for eksempel der monstre blir sagd og drept mens blodet spruter og gørr blir synlig, eller at kroppsdeler blir skutt av.

For ikke å nevne at man stadig møter på uhyrer som ser grufulle ut.

Det er mulig å velge bort blod, gørr og ufint språk inne i spillets innstillinger. Noe som tar bort det ytterste laget av voldsinnholdet, men innstillingen er også enkel å skru på igjen.

Spillet har ingen mikrotransaksjoner (kjøp-i-spill).

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet kan gi utfordringer for ungdom og voksne. Det er fire vanskelighetsgrader å velge fra som spenner fra «nybegynner» til «ekstremt». Spillet har en grundig opplæring som lærer bort hvordan spillet fungerer. Men spillet bygger på at man må tenke taktisk, og selv om spillet er relativt enkelt å begynne med, så er det utfordrende å mestre. All tekst og dialog er på engelsk.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten