Helldivers 2

Playstation 5/Windows. Dette spillet har fått aldersmerking 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette actionspillet skal man kjempe mot roboter og monstre sammen med venner. Spillet byr på intense kamper, samarbeid og store mengder med monsterblod.

Helldivers 2 er et actionspill sett fra tredjepersonsperspektiv. Spillet er en oppfølger der det første spillet i serien hadde perspektivet sett ovenfra. Poenget er at man skal samarbeide som et lag. Og selv om man kan fullføre oppdrag på egenhånd, er det mye vanskeligere uten medspillere.

Spillet finnes til PC og Playstation-konsollen.

Helldivers 2

Format: Playstation 5/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Arrowhead Game Studios
Utgiver: PlayStation PC LLC

Utgangspunktet for spillet er at menneskeheten er i krig med spillets foreløpige to fraksjoner. Den ene består av monstre (romvesener) og den andre er roboter. Som spiller verver man seg i ærverdige «helldivers» – som er en gruppe med spesialtrente soldater.

Som soldat skal man spre «frihet, fred og demokrati» i galaksen.

Det innebærer å hoppe inn i et lag med opptil tre andre spillere. Deretter begir man seg ut på farlige oppdrag og nedkjemper bølger på bølger med fiender. Selve stemningen minner delvis om filmene Starship troopers.

Men spillet tar ikke seg selv altfor seriøst.

I bruk kjennes spillet ut som et helt ordinært tredjepersonsskytespill. Soldatene har tilgang til unike evner og ferdigheter, og hele universet er fremtidspreget. Allikevel er tempoet kjapt, og det er mye som skjer på skjermen til en og samme tid.

Man har tradisjonelle våpen som håndpistoler, hagler og rifler. Dette i tillegg til granater.

En annen unik evne er at man kan påkalle forsterkninger i form av rakettangrep fra oven, maskingeværtårn, sterkere våpen og så mye mer. Og jo mer man spiller og oppgraderer evner og ferdigheter, jo bedre utstyr får man tilgang til over tid.

Mellom kampene er man ombord på et militært romskip. Spillet oser av science fiction og Star Wars-vibber. Det er på romskipet man oppgraderer heltenes evner når man etter hvert skaffer seg kontanter ved å fullføre oppdrag.

Esset i ermet er sterkere spesialangrep enten det er bazookaer som sprenger pansrede uhyrer eller kanontårn som kan plasseres ut på slagmarken.

En egen konsoll gjør det mulig å velge forskjellige typer planeter som har ulike oppdrag. Her kan man også veksle på vanskelighetsgrad som i den ene enden er nokså enkel og så en skala på den andre som går fra medium til helt hinsides.

Dette påvirker åpenbart hvor mange monstre som dukker opp på skjermen til enhver tid, samt hvor omfattende de er i størrelse.

Helldivers 2 har en fremragende presentasjon. Så snart oppdraget er valgt, setter man seg inn i landingsfartøy på vei mot landingsområdet. Her er det heltmodig musikk, filmscener med hærskarer av romskip som beveger seg mellom planeter og mer.

I tillegg ser selve soldatene moderne og stilrene ut – som hentet ut fra science fiction-filmer.

Spillet er dermed absolutt stemningsfullt og preget av action. Og man kan enkelt hoppe inn og ut av oppdrag sammen med venner. Disse varierer i alt fra 10 minutter til en drøy time. Og det er ingen hovedhistorie å følge, men heller episoder som oppleves for hvert oppdrag.

Ute på slagmarken er Helldivers 2 en kaotisk begivenhet. Det er noe ro mellom slagene, og man kan velge hvor på spillkartet man ønsker å lande. Men i det store og hele, kjemper man mot bølger på bølger av fiender.

Spillfigurene er enkle å manøvrere og oppleves som responsive og habile i bruk.

Man veksler mellom hovedvåpen og sidevåpen, i tillegg til en rekke granater. I begynnelsen har man kun noen standardvåpen, men kan over tid låse opp nytt utstyr. Men det unike er som nevnt hvordan man bruker spesialangrepene.

Å påkalle heftig rakettangrep fra oven på et gjeng med uhyrer, kan redde spilleren unna den sikre død.

Andre ganger rekker man akkurat å påkalle forsyninger, eller en dings som gjør det mulig å få en fallen lagkamerat tilbake i spillet igjen. Det er disse spesialangrepene som gjør spillet hakket mer variert og taktisk.

For det har absolutt noe å si hvor og når man plasserer et vakttårn for eksempel. Og ikke minst kan spillerne utfylle hverandre med forskjellige og unike typer spesialangrep.

Oppdragstypene varierer noe. Av og til skal man innhente data, utrydde bosetninger til fiender, redde sivile, sende avgårde raketter, fikse på maskineri og mer. Mellom landingspunkt og mål er det i blant også sideoppdrag å finne. Dersom man leter litt i omgivelsene.

Og når oppdraget er fullført gjelder det å komme seg til et bestemt sted på spillkartet for å bli hentet ut igjen. Her må man som regel forsvare punktet på kartet mot omfattende bølger av fiender.

Det er en rutine som fungerer godt, til tross for at det ikke blir store variasjonen mellom oppdragene. Kjernen i spillet er kamp, helst ilag med venner. For selv om det er mulig å spille alene eller med tilfeldige spillere på nett – er spillet skreddersydd for lag med kompanjonger som har samarbeid som motiv.

Fordi det er fort gjort å kaste en granat midt i en klynge der også kompisen står. Eller at man påkaller rakettangrep fra oven og tilfeldigvis treffer sidemannen. Maskingeværtårn er også «dumme» nok til å skyte på alt som står i veien for fienden.

Dette inkluderer en selv og lagkamerater.

Kommunikasjon blir derfor viktig, til tross for at spillet tidvis blir svært hektisk. Og i og med at man spiller på lag mot datastyrte monstre og uhyrer legges det større vekt på reelt samarbeid enn konkurranse. Noe som også kan være et pluss.

Helldivers 2 er godt laget rent spillmekanisk. Selve settingen er interessant og godt laget i hvert fall med tanke på det visuelle. Her blir vi presentert for en skikkelig science fiction-setting med massive romskip, toppmoderne teknologi og musikk.

Det er god og intuitiv styring av både spillfigurer, våpen og spesialangrep. Alt dette flyter godt – og det er lite å utsette på actiondelen av dette spillet.

Man kan samarbeide med venner og gå inn og ut av oppdrag alt ettersom. Her er det stort rom for å kommunisere og jobbe som et lag. Selv om det tidvis blir nokså kaotisk og det er fort gjort at en medspiller havner i kryssilden.

Spillet er ikke ment for de som ønsker en dypere og mer historiefokusert opplevelse. I stedet er dette enda et spill på stigen som byr på action og lagarbeid.

Alle foto: Arrowhead Game Studios/PlayStation PC LLC

Egnethet

Helldivers 2 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold og kjøpemuligheter.

PEGI påpeker at spillet har grafisk vold og drap av uskyldige. Videre forklarer PEGI at spillet inneholder grafisk vold mot mennesker, romvesener og roboter. Her er det blod, kroppsdeler som blir skutt og faller av. Man kan også utføre vold mot sivile som flykter på slagmarken.

I tillegg påpeker PEGI at man kan kjøpe spillinnhold for ekte penger. Som blant annet innebærer å kjøpe våpen og kosmetiske gjenstander.

Merk at man i spillets innstillinger kan slå egen chat av/på. Det er også mulig å velge at man kun spiller med venner, og ikke automatisk kobles sammen med tilfeldige spillere på net.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet byr på en grunnleggende opplæring som lærer bort alt man trenger for å håndtere spillets første oppdrag. Men over tid lærer man å bruke spesialangrep og andre typer hjelpemidler. I tillegg kan man justere på vanskelighetsgraden dersom man ønsker å variere graden av utfordring.

Spilltrailer (18-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten