Hitman 2

PS4/Xbox One/Windows, 18 års aldersgrense.

Tre inn i skoene til en profesjonell snikmorder. Her gjelder det å observere, planlegge og nå målet via mange alternative veier. Nærgående vold og grovt språk gjør at Hitman er merket med 18 års aldersanbefaling.

Hitman er en serie med spill som daterer helt tilbake til 2000-tallet. Siden da har mange spill blitt publisert til konsoller og PC, i tillegg til et strategisk mobilspill.

Man tar rollen som den profesjonelle leiemorderen med kallenavnet 47. Det karakteristiske uttrykket er den mørke dressen og et glattbarbert hode med en strekkode på baksiden. Hovedpersonen har i stor grad mistet hukommelsen om hvem han er og hvor han kommer fra. Verdenen han lever i preges av korrupte makthavere og tvilsomme skyggeorganisasjoner. Det er aldri enkelt å vite hvem en kan stole på eller ei.

Gangen i spillet går ut på det samme. Finn målet ditt og eliminere han eller henne. Samtidig, er Hitman sitt sterkeste kort at man kan velge et hav av alternative måter å fullfør spillet på.

Skal man forgifte maten, legge ned eksplosiver, drukne målet sitt, eller bruke våpen? Det finnes mange muligheter. I stor grad legger spillet opp til at man skal se an situasjonen, lytte til samtaler underveis, og ikke minst unngå observante vakter. Men opplevelsen i spillet skaper man i stor grad selv. Det gjelder i hvert fall å lese seg opp når det gjelder etterretning og studere kart.

Det betyr også at en gjennomgang av spillet vil skille seg fra den neste. Nettopp fordi det finnes så mange måter å komme seg frem i verden på.

Som regel gjelder det å snike seg omkring og stille eliminere vakter for å komme seg frem i spillverdenen. Man kan også forkle seg og prøve å etterligne rollen til identiteten man mimer. Dette kan hjelpe en å komme forbi vakter, men oppfører man seg mistenkelig blir man tatt.

Hitman er ikke et raskt spill. Tvert imot er progresjonen saktegående og man nøster opp i informasjon bit for bit. Det krever nøye planlegging før man endelig når målet sitt. Det handler om å legge ned møysommelig mange brikker før man setter inn det endelige støtet. Tilfredsstillelsen eller fortvilelsen når det går galt er derfor desto større. Spillet er vennlig og tilgivende på den måten at progresjonen stadig lagres slik at man kan starte spillet på nytt ved siste lagringspunkt og på den måten gjøre om på feil.

Hitman 2

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: IO Interactive
Utgiver: Warner Bros. Interactive

Spillet roser og anerkjenner den som bruker mye tid på å lese og utforske omgivelsene sine. Mer informasjon vil føre til at man kan planlegge angrepet sitt bedre. Statistikk og prosent på fremgang ved hver rundeslutt forteller noe om hvor mye du har klart å oppnå.

Stedene i spillet tar deg med på en reise til USA, New Zealand, Colombia, India og Nord-Atlanteren. Fra utkantstrøk til tette bymasser og frodige jungler er det mye å se i dette spillet her. Og man står fritt til å utforske omgivelsene etter eget ønske og tempo.

Historien om agent 47 og hans mystiske bakgrunn samt tilknytningen til oppdragsgiveren Diana er noe tam i fremføringen. Man lever seg aldri helt inn i handlingen rett og slett og den overbeviser ikke i noen særlig grad.

Grafikken er også på kanten av å være skuffende. Vann, ansiktsanimasjoner, lyssetting og konturer på bygninger og gjenstander er ikke alltid i stil med forventet nivå. Dette gjelder ikke ved alle tilfeller. Når man vandrer omkring blant folkemengder og større områder, merker man det ikke i like stor grad.

Egnethet:

Hitman 2 har fått aldersanbefaling fra PEGI satt til 18 år på grunn av vold og ufint språk.

Spillet lar deg utforske tilværelsen som snikmorder og handler om å ta menneskeliv på ulike måter. Hovedpersonen er en kald morder som tilsynelatende er likegyldig til ofrenes skjebne.

Volden er nærgående der man drukner, kveler, forgifter og dreper målet sitt på mange måter.

Detaljene er sjeldent ekstreme, men man ser personen lide før de faller om. Det er også mulig å ta livet til sivile mennesker, selv om det får konsekvenser, for eksempel med advarselstekst og at man selv blir forfulgt av fiender.

Dette er altså i aller høyeste grad et spill som ikke egner seg for barn. Noe som også gjenspeiler seg i språkbruken.

Mer enn ensidig fokus på volden, handler dette spillet også om nøye planlegging og det å snike seg omkring og gli inn i omgivelsene. Spenningen og underholdningen baserer seg altså i større grad på alt som skjer før selve drapet og planleggingen og tilretteleggingen før det.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersanbefaling.

18+: Man får god opplæring i startfasen, og spillet virker intuitivt og byr på økende vanskelighetsgrad avhengig av hvordan man utfører oppdragene sine. Det er mye å gjøre og mye å oppleve her, og man kan se an egen statistikk og fremgang i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser