Hitman 3

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows/Stadia. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI 18 år.

ANMELDELSE: I dette spillet tar man rollen som en profesjonell leiemorder. Her må man planlegge og lese omgivelsene nøye. Spillet inneholder sterke scener med vold.

Hitman er en serie med spill der man møter den profesjonelle og nådeløse leiemorderen Agent 47. Dette er det tredje spillet i rekken, og konklusjonen på trilogien. Hjelperen Diana Burnwood står fortsatt på sidelinjen og veileder leiemorderen.

Hitman 3

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows/Stadia
Sjanger: Action
Utvikler: IO Interactive
Utgiver: IO Interactive/Koch Media

Dette er avslutningen på «World of Assassination». Og spillet starter på toppen av en skyskraper i Dubai, for så å gå til unike steder rundt omkring i verden.

Spillet er unikt på det vis at det finnes mange måter å gjennomføre oppdraget sitt på. Man drar til forskjellige steder, det kan være en skyskraper, et gods, en nattklubb eller en båt, og så er det en eller flere mål som skal elimineres.

Men veien fra A til Å planlegger man i stor grad selv. Så spillet handler like mye om veien til målet, som det å fullføre oppdraget.

Dersom det er vakter, kan man for eksempel stjele uniformen fra en rengjøringshjelp og snike seg forbi. Eller trenger man enda høyere tilgang, må man kanskje forkle seg som en vakt. Dette lurer de fleste, men det finnes spesifikke vakter som kjenner arbeidssammensetningen sin og som dermed avslører deg.

Og da begynner jakten hvor man må rømme og finne et sted å skjule seg til søket er over.

Hvert sted man er på er dessuten omhyggelig designet og laget som en levende verden. Ved å holde øynene åpne kan man gjenkjenne flere veier til målet sitt. Det kan være alt fra å klatre på utsiden av et bygg, til å lure seg forbi vaktposter. Eller ved å oppdage koden til en låst dør for eksempel.

Og jo smartere valg man tar for å ikke bli sett av kameraer og vakter – jo høyere poengsum får man til slutt. Og det finnes mange måter å gjennomføre oppdraget sitt på!

Det utspiller seg dessuten mange scenarioer i sanntid på stedene der man er. Vakter har faste rutiner, det samme gjelder annet av personale enten det er kjøkkenbesetning eller rengjøringspersonale.

Dermed lønner det seg å observere og lytte til omgivelsene – for eksempel om man går forbi noen som prater på telefon eller med andre personer i spillet. Her kan man plukke opp spor og løsningsmåter som kan hjelpe i gjennomføringen av oppdraget. For eksempel ved å bli ledet til unike måter å nå og fullføre oppdraget på.

Målet til slutt er som oftest å eliminere en eller flere personer. Også her finnes det flere løsninger.

Blant utvalget har hovedpersonen alt fra maskingevær til pistol med lyddemper. Han har også tråd som kan brukes til å kvele målene sine, og det finnes andre handlinger som kan utføres i omgivelsene.

For eksempel, så går det an å sette opp feller og det er muligheter for å skape ulykker i omgivelsene sine.

Når det gjelder grafikken ser Hitman 3 nydelig ut på PlayStation 5. Lyssettingen og gjenspeilingen er rett og slett imponerende. Når man er inne i skyskraperen i Dubai, kommer man inn i en knallflott sal og ser lyset leke gjennom vinduene, og mange etasjer under et glassgulv.

Det er liten tvil om at utviklerne utnytter kraften som finnes i de nyeste spillkonsollene.

Omgivelsene er også lekre med fokus på detaljer og interiør. Hver verden oppleves som levende og fargerik. Mennesker er animert og tegnes så som så, men ellers ser spillet virkelig flott ut. Noe som også er viktig med tanke på at man ikke bare skal tilbringe tid på hovedoppdragene, men også sideoppdrag og andre gjøremål på de samme stedene.

Hitman 3 er i tillegg til en avslutningen på trilogien, også en samleside for de tre spillene som er i serien. Man må riktig nok eie de forskjellige spillene for å få tilgang til hovedhistorien. Men alle de over 20 stedene man kan oppleve er oppgradert med tanke på grafikk.

Her snakker vi om bedre animasjoner og refleksjoner i bildet. Spillet har også støtte for bruk av PlayStation VR.

Et nytt verktøy er også innlemmet i det tredje spillet i serien. Med et kamera kan agent 47 åpne låste dører og sette i gang mekanismer, i tillegg til å samle bilder inne i spillet for mer kreativ bruk.

Hitman 3 er et unikt spill innen mediet. Mer enn å bare være et rett-frem-skytespill, får man her stor frihet til å manøvrere seg i en levende verden. Det finnes mange veier til målet sitt, og ved å observere og planlegge, kan man stadig oppdage nye måter å gjennomføre oppdraget sitt på.

Man kan gå amok med maskingevær, kniver og brekkjern (og til og med lamper).

Ellers så kan man holde seg skjult og tilnærme seg målet sitt uten at noen en gang har oppdaget at du har vært der. Så gjelder det seg å snike seg ut i samme form.

Man kan ta identiteten til andre, forkle seg og bruke andre triks for å komme seg forbi vakthold og avgrensede steder. Det er som en skikkelig spionfilm der man lurer seg frem på de mest intrikate måter.

Det går også an å blande seg inn i omgivelsene, for eksempel i en folkemengde eller bak en bardisk dersom man forkler seg som serveringspersonale.

Spesielle vakter klarer å se gjennom forkledningen din, og da blir man jaktet på. Veien videre blir så å gjemme seg og unngå vaktene til de gir opp søket. Og her er intelligensen til de datastyrte motstanderne så som så. For eksempel at de mister sporet av deg bare du går inn i et rom og lukker døren.

Spillet har dessuten stor gjenspillbarhet med stadig nye, valgfrie sideoppdrag. Etter hvert som et område er fullført, låser man opp nye startsteder, nytt utstyr utvalg av våpen som gir flere muligheter neste gang.

Man får dessuten en poengsum/skåre for hver fullførte runde. Sånn at det alltid er rom for å forbedre og prøve nye, alternative veier for å fullføre oppdraget sitt.

Egnethet

Hitman 3 har fått PEGI angitt til 18 år, altså den høyeste aldersanbefalingen.

Fra tredjepersonsperspektiv bruker hovedpersonen pistoler, maskingevær, snikskyttervåpen og alt fra kniver til knyttenever for å ta livet at målet sitt. Spilleren kan ta livet av andre ved å snike seg omkring og knivstikke eller kvele. Det er også mulig å forgifte mat/drikke, og skape en kjedereaksjon med ulykker.

Maskiner som flishugger kan brukes til å bli kvitt lik, noe som fører til mengder med blod. Det er også pytter med blod etter at personer er blitt likvidert.

Spillfiguren kan samtidig velge ikke-dødelige metoder på noen av personene man møter på i spillet. For eksempel ved å slå dem bevisstløs og så skjule kroppene i et skap eller en eske.

Ufint språk oppstår også i spillet. Og man kan kjøpe innhold (tilleggspakker) for ekte penger.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet har en opplæring i starten som lærer bort hvordan spillet fungerer. Her får man lære hvordan man beveger spillfiguren, samt hvordan oppdrag skal gjennomføres. For de som er kjent med skytespillsjangeren (tredjepersonssperspektiv), vil styringen være nokså intuitiv.

Spilltrailer (sterke scener med vold):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser