Immortals Fenyx Rising

PC/Xbox One og Series X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet tar man rollen som Fenyx, en helt som skal redde de greske gudene fra en mystisk og mørk kraft.

Immortals Fenyx Rising er et action/eventyrspill satt til tredjepersonsperspektiv. Spillet tar for seg gresk mytologi med fantasielementer. Her skal man kjempe mot overnaturlige vesener, utforske et vakkert land og løse logiske hindringer.

Immortals Fenyx Rising

Format: PC/Xbox One og Series X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia/Switch
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Spillet byr på både action og en eventyrlig stemning.

Aller først lager man sin egen spillfigur. Her kan man justere for både kjønn og utseende som valg av hårstil, hudfarge, tatoveringer og mer.

Hovedpersonen blir uansett helten eller heltinnen Fenyx som må trå til for å hjelpe de greske gudene. Skurken (monsteret) Typhon ønsker nemlig hevn etter å ha blitt bannlyst av Zevs.

Med det har han gjort om brorparten av menneskeheten til steinfigurer og luket bort de fleste gudene.

Selveste Zevs og Prometeus inngår derfor et veddemål om Fenyx kan bidra i kampen mot ondskapen. Og med det tropper den modige helten frem etter å ha blitt skipbrudden og ankommet et mystisk landskap.

Spillverden er ganske så omfattende og fargerik med vann, fjell, skog og ruiner. Det er mye spennende å se på, og en lyssetting som tidvis er rett og slett fantastisk. Enten man klatrer på toppen av en vanvittig statue eller svømmer i vann på jakt etter skatter – så er det mye pent i omgivelsene.

Landskapet er delt inn i syv regioner som kan utforskes til fots, på hesteryggen eller i lufta takket være heltens vinger. På reiseveien finner man også portaler som tar spilleren med til hvelv med fysiske farer og andre hindringer som må overkommes.

I tillegg til hovedhistorien kan man også gå løs på valgfrie sideoppdrag og logiske hindringer.

Som i mange andre Ubisoft-spill er det så klart høyden som teller for å orientere seg. Ved å klatre til topps kan man skaffe seg oversikt og markere kister, landemerker, utfordringer, ressurser og andre godsaker i spillverden.

Til hjelp har man nærmest et «falkesyn» der håndkontrollen vibrerer ved relevante stoppesteder. Disse kan så markeres på kartet slik at man finner frem til disse etterpå.

Landskapet er absolutt et farefullt sted. Her er det minotaurer, fuglelignende skapninger og monstre av mange slag.

Helten kjemper ved hjelp av sverd og overnaturlige evner. Sverd brukes til kjappe angrep, og en «magisk» hammer brukes til kraftigere, men også mer saktegående slag. I tillegg har man pil- og bue for å kjempe mer fra avstand.

Etter hvert får man tilgang til spesialangrep som for eksempel «superpiler» som sender fiendene til værs, og gigantiske hammerslag. Og man kan etter hvert oppgradere både våpen og rustning på spesielle steder som kalles «Hall of the Gods».

Kampsystemet er uansett veldig godt utviklet. Det er et tempo og en solid opplevelse av «kontroll» over spillfigurens bevegelser. Responsen er dessuten superrask, slik at det blir god flyt når man kjemper mot fiender.

På få trykk kan man dukke unna fiendtlige angrep, hoppe opp i luften for å slå fra seg, eller bytte sømløst mellom fiender som man ønsker å angripe. Kampsystemet fungerer rett og slett som det skal! Og man må stadig variere mellom en offensiv og defensiv spillestil.

Nye mekanikker innlemmes også gradvis. Man starter med et sverd, lærer å plukke opp ressurser i omgivelsene, som sopp, kister, helseforbedrende gjenstander og mer. Deretter innlemmes man til hammer, vinger, nye kampteknikker og mer.

Ved oppstart ser man hvor stort landskapet er. Og det er en slags Zelda-assosiasjon til hvordan spillet er bygget opp. Men spillet føles sjeldent veldig uoverkommelig eller overveldende. Man får en gradvis introduksjon, og spillet føles oversiktlig.

Stamina er også et viktig element i spillet. På samme måte som i Zelda: Breath of the Wild, har spillfiguren begrenset utholdenhet. Dette forbrukes når man klatrer eller svømmer, og blir spillfiguren sliten, faller han (eller hun) ned til den sikre død.

Man kan fornye stamina ved å spise sopper. Men det er uansett en stadig avveining her som gjør at man må lete etter trygg grunn når man er på jakt etter høyere landskap.

Dette gir spillet en større dimensjon der man må planlegge, og der noe alltid står på spill. Skal man risikere liv og helse for å nå toppen og skatten som venter der? Kanskje, men det krever utprøving og feiling for å komme i mål.

Klatresystemet, gliding med vinger – dette er også med på å gi en større opplevelse av frihet i spillet.

Det er mye som er bra med Immortals Fenyx Rising. Sterke farger, gress som svaier i vinden, endring i lyssetting, dyreliv – dette er en spennende verden man kan fordype seg i. Stort sett gjør man dette på egenhånd og løper fra sted til sted, leter etter skatter, kjemper mot skurker og møter på et vennlig ansikt i ny og ne.

Men det er alltid noe å se. En statue eller en høyde i sikte, en ruin som venter på å bli utforsket. Eller logiske hindringer som venter på å bli løst. Spillet belønner den som ønsker å utforske, både med skatter, men også gjenstander som gjør deg sterkere i kamp med fienden – noe som er velkomment når man møter på mer utfordrende skurker.

Stemningen er også balansert. På den ene siden er det mye humor og uhøytidelighet i fortellerstilen som blir stemmegitt av Zevs og Prometeus. I den andre enden har man liv som går tapt på sjøen, en uhyggelig stemning når skurken selv blir presentert, og en slags likegyldighet som gudene har til menneskenes liv.

Egnethet

Immortals Fenyx Rising har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og inneholder vold.

Spillet byr på kamp med sverd, øks og magiske evner mot monstre av ulik slag. Det er hyppige konfrontasjoner med monstre i alle former og fasonger. Det er ikke noe blod eller gørr, og fiender forsvinner fra slagmarken (blir om til røyk og aske) når man overvinner dem.

Dessuten bærer spillet preg av tegneseriegrafikk og en tydelig, fiksjonsrettet og overnaturlig setting – noe som senker realismen.

Hovedpersonen er også en helt, og Fenyx er modig og motiveres til å hjelpe sin egen bror, og andre som trenger støtte langs veien. At helten kan være både kvinne og mann, mørk og lys i huden – gjør også spillfiguren mer allsidig og gjenkjennbar.

Ellers er det mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger (kostymer til spillfiguren, våpen og dyrene dine).

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Man kan velge fra hele fem vanskelighetsgrader som påvirker styrken på fienden, hvor raskt heltens helse regenereres, fallskade, siktehjelp og mer. Ellers har spillet en enkel opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende. Spillmekanikken er også intuitiv, og de fleste som har spilt tredjepersonsspill fra før, vil også kunne mestre dette.

16+ år: Ved å øke vanskelighetsgraden i dette spillet kan også ungdom og voksne få en grad av utfordring tilpasset sitt nivå.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten