Job Simulator

Playstation 4 og 5/Meta Quest 1, 2 og Pro/Windows/HTC Vive. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: VR-klassiker utnytter teknologien til det ytterste. Stå bak kassa i en butikk, eller test ferdighetene som kontorarbeider. Fire yrker med et tonn av interaktive muligheter gjør dette til en engasjerende VR-opplevelse.

VR-spill: Det finnes en god bunke med VR-spill til Meta Quest (som dette spillet er testet på). Samtidig er det bare en håndfull titler som troner topplisten. Job Simulator er en av disse og som holder god stand til tross for spillets alder.

Noe av årsaken til dette er de mange interaktive mulighetene for å kunne berøre og leke med alt mulig som finnes i omgivelsene. Det har rett og slett aldri vært så moro å «dra på jobb».

Job Simulator

Format: Playstation 4 og 5/Meta Quest 1, 2 og Pro/Windows/HTC Vive
Sjanger: Simulator
Utvikler: Owlchemy Labs
Utgiver: Owlchemy Labs

VR-spill lever på bølgete farvann. Spillene skal engasjere, men blir det for mye fart og moro, kan spillerne ende opp med å bli uvel, forvirret eller kvalm. I tillegg må det skapes interaktivitet, men på en måte som veileder og ikke forvirrer spilleren. Kort fortalt er det en kunst å holde på spilleren. Kanskje er det derfor klassikerne forblir, og nye titler blir langt mer krevende å selge inn.

Job Simulator har holdt koken i mange år og rangeres fortsatt høyt som et kvalitetsdrevet VR-spill. Og det er ikke uten grunn. En komisk og uhøytidelig stil med snakkende roboter og virtuelle miljø – egner seg helt ypperlig. Spillet er ikke veldig komplisert, men heller en lekegrind for interaktivitet og forskjellige miljø.

Og oppskriften fungerer. Job Simulator er intuitivt og behagelig for nykommere, samtidig som det er nok av avanserte muligheter for de som ønsker å gyve fra seg og utforske omgivelsene. Og alt er interaktivt. Her kan man plukke opp og leke med det meste, noe som gir stor grad av innlevelse.

Hele seansen starter med snakkende roboter. Maskiner har nemlig overtatt jobbene til mennesker, og i dette spillet kan man gjenoppleve hvordan det var å ha et yrkesliv. Det høres kanskje ikke ut som det mest spennende premisset, men her skjuler det seg mye moro under panseret.

I det virtuelle miljøet ser man en skjerm og en slags maskin. Ved å sette inn en av fire kassetter starter simuleringen. Man kan jobbe innen matbransjen, på et kontor eller bak kassa i en butikk, eller som bilmekaniker. Og her har man et tonn med interaktive muligheter for å leke med alt mulig i omgivelsene.

Dette er rett og slett dukke- og rollelek i virtuelt format. Alt blandet med en god dose humor, vitser og uhøytidelige roboter som er åpne for all slags rariteter.

I butikkspillet står man bak et kassaapparat. Her er det grillstativ for pølser, lottokuponger, snacks og et lite hav av ting og tang man kan selge. Alle kundene møter opp med en bestilling, deretter må man skanne varen og ta imot betaling.

Det høres kanskje ikke ut som all verden, men innlevelsen er definitivt til stede. Misfornøyd med en kunde, kast pølsebrødet mot ham. Alle kundene er i form av svevende roboter, altså ikke ekte mennesker. Og egentlig er det et valg som fungerer nokså fint.

Her kan man åpne skap og skuffer, trykke på knapper og løfte og kaste på ting og tang.

I neste spill er man kokk. Her har man en vask, mikro, grill og stekeplate som fungerer. Man har også et kjøleskap og en haug med andre dingser som kan hjelpe til på matlagingen. Ved å ta imot bestillinger forbereder man ingredienser og leverer så et ferdig produkt.

Også her er alt interaktivt. Man kan helle vann i en kasserolle og skru opp temperaturen til det koker. Eller så kan man toaste brød og steke egg og bacon på en stekeplate. Blir det brann er det bare å hente frem brannslukkeren.

Det er vanvittig gøy å leve seg inn i kokkerollen og utforske matlagingen i et virtuelt og interaktivt miljø.

Å være bilmekaniker er også en begivenhet i seg selv. Her kjører kundene inn i garasjen med ulike behov. Det kan være et batteri som må byttes ut, bildeler som må erstattes eller andre typer gjøremål som må utføres.

Til hjelp har man et lite hav av muligheter for å reparere ting. Man kan bytte mellom bildeler, væsker, pynt og mer på den ene siden av arbeidsrommet. Og på den andre kan man forflytte bilen slik at man kommer til der man skal.

Dette spillet tar rollen som bilmekaniker på alvor, og med en god del humor på slep. Det har aldri vært så levende og gøy å fikse på biler i spillformat.

På kontoret skal man gjennom en god del oppgaver innenfor denne type virksomhet. Spillet leker med og lager stor humor av kontorarbeidere. For eksempel må man ta inn et daglig inntak av kaffe og spise smultringer.

Man lager også en powerpoint-presentasjon ved å dytte inn en CD-plate og så velge «cheesy» eller altfor detaljerte lysbilder og overganger. Så kan man spille en kopi av minesveiper i arbeidstiden, eller slette all innkommende e-post.

Her har man et kontorlandskap med papirfly til disposisjon, en stiftemaskin som man kan kaste over på kollegaene, eller en ball som man kan sjonglere med. Mye moro for å fordrive tid på kontoret med andre ord.

Job Simulator er et imponerende lite skue innen VR-spill. Hverdagslige oppgaver får en underholdende og humoristisk vri. Å toaste brød eller steke egg har aldri vært så moro i digital format.

Det utviklerne virkelig har fått til er graden av interaktivitet og dybde. Man kan løfte og leke med omtrent alt av gjenstander i spillet. Og det gir stor innlevelse. Enten man står bak kassa i en butikk eller ved jekken på et verksted – er det mange maskiner, funksjoner og muligheter å velge fra.

Utviklerne har brukt tid på å lage innhold og mye av det. Selv om grafikken er enkel blir innlevelsen stor takket være interaktiviteten. Samtidig er det en passe mengde med ting å tang å passe på, slik at det også blir en viss grad av utfordring på menyen.

Alle foto: Owlchemy Labs

Egnethet

Job Simulator har fått anbefalt aldersgrense angitt til 3 år av PEGI. Innholdet vurderes derfor av PEGI å passe for alle aldre.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet Oculus Quest 2 og PlayStation. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill, selv om dette er en av de mer komfortable opplevelsene når det gjelder VR-spill.

Se våre sikkerhetstips om VR-spill før dere setter i gang. Du finner dem her.

Vanskelighetsgrad:

3 – 6 år: Spillet har et relativt enkelt oppsett som krever lite bevegelse. Samtidig er all tekst og tale på engelsk, og navigeringen krever noe romforståelse og finmotorikk. Merk at VR-sett generelt har en høy aldersanbefaling satt av utvikleren.

7 – 11 år: Barn i denne målgruppen vil kunne mestre spillet helt fint med tanke på vanskelighetsgrad. Man får instruksjoner for de ulike oppgavene vist på skjermen. Samtidig, merk at VR-sett generelt har en høy aldersanbefaling satt av utvikleren.

12 – 15 år år: Fra 13 år er dette et helt superb spill. Her får man kjenne og bruke de mange stilige funksjonene ved bruk av VR-briller. Spillet er ikke særlig vanskelig eller kravstort. Her skaper man i stor grad moroa selv via en rekke, artige gjøremål.

16+ år: VR-opplevelsen vil også kunne underholde eldre spillere med en komisk og sjarmerende stil.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser