Kena: Bridge of Spirits

PS4 og PS5/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

ANMELDELSE: Vakkert spill byr på en sterk heltinne i hovedrollen, eventyr og kamp mot uhyggelige monstre. Her skal man hjelpe bortkomne ånder med å passere over fra dette livet.

Kena: Bridge of Spirits er et action-eventyrspill sett fra tredjepersonsperspektiv. Her møter man den unge Kena som er veileder for bortkomne ånder som ikke klarer å passere over kløften mellom liv og død.

Ofte har de noe uoppgjort som holder dem igjen, og da er det åndeveiledernes jobb å hjelpe dem på ulik vis.

Kena: Bridge of Spirits

Format: PS4 og PS5/PC
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: Ember Lab
Utgiver: Ember Lab

I spillet starter man i en forlatt grotte og ikke lenge etter begynner intense kamper mot en villfaren ånd.

Heltinnen selv kjemper ved hjelp av en stav med en unik energi. Hun kan slå fra seg med raske og lette slag, eller saktegående, men med tunge angrep. Dette må man bruke i kombinasjon for å bekjempe fiender.

Kena kan også påkalle et energiskjold som omringer henne i en kule. Den samme energien kan også hjelpe henne med å finne frem i omgivelsene.

Ellers gjelder det å dukke unna fiendtlige slag og balansere en strategi med å både angripe og forsvare seg selv. Kena er svært habil til fots og kan virkelig håndtere de forskjellige farene hun møter.

Ikke lenge etter de første stegene i denne rike og vakre fantasiverdenen, møter Kena på noen helt spesielle skapninger som kalles «rot». Det er vanskelig å ikke trekke paralleller til minions her både i væremåte og funksjon.

Disse skapningene er både søte og nyttige. De kan hjelpe Kena med å angripe fiender i tillegg til å flytte gjenstander i omgivelsene.

På det vis får Kena noen helt unike venner til hjelp. De kan blinde monstre, forvandle hjemsøkte områder og gjøre dem trygge igjen – og være til hjelp med å løse logiske hindringer. Og for kosens skyld kan man sette seg ned med disse fjærkledde krypene og leke med dem på ulik vis. Man kan til og med kle dem opp med ulike hatter!

Litt av poenget med spillet er derfor å lete etter flere slike skapninger langs veien.

Kena: Bridge of Spirits er utrolig vakkert allerede fra første stund. Her er det nydelige landskap med rike skoger, utrolige lysforhold, fossefall, fjell, landsbyer og mer. Det skader heller ikke med et filmatisk lydspor som ledsager hele opplevelsen.

Imellom kampene med monstre utforsker man ruiner, landsbyer og natur. Her gjelder det å lete i all verdens kriker og kroker for å finne skjult skatter.

Spillet har også plattformelementer der man må klatre på fjell, svømme, hoppe over avsatser og løse hindringer. I tillegg er det en aldri så liten gevinst å se død og forlatt skog med ny giv etter hvert som man overvinner fiendtlige skapninger som okkuperer landskapet.

Selve presentasjonen av spillet er også solid. Fra første øyeblikk er det tråder som minner om en kinoproduksjoner med samme kvalitet som Pixar-filmer.

Små filmsekvenser formidler en engasjerende historie med animatører som virkelig har gjort en formidabel innsats. Her er det lek med lys og farge, fantasifulle elementer og gode stemmeskuespillere som gir liv til både helt og fiende.

I tillegg er det interessante sidekarakterer i handlingen. Blant annet med de søte medhjelperne, to åndebarn som også har egen personlighet og en håndfull andre som man møter på i løpet av spillet.

Kampsystemet er også godt utviklet og virker responsivt.

Heltinnen selv er kjapp og dyktig på slagmarken. Hun kan kjempe med staven sin, men får også andre ferdigheter til hjelp senere. Blant annet dukker det opp en bue og ulike «bomber» som kan brukes mot fienden.

Ellers lønner det seg å samle inn mest mulig «rot» i omgivelsene. Jo flere man har av disse skapningene på lag, jo bedre er man rustet mot fienden.

Langs veien finner man også meditasjonspunkt der man kan gjenopprette eget helsenivå. Ved å løfte falne statuer og gjenopprette døde områder – får man også mer karma. Dette kan man bruke til å oppgradere spillfigurens evner.

I tillegg finnes det spesielle kister som låser opp kampsekvenser. Klarer man disse, belønnes man med unike skatter.

Kena: Bridge of Spirits er et nydelig spill. Det føles som å oppleve historien til et urfolk med egen kultur, tro og levesett. Her besøker man mystiske og vakre skoger og blir ledsaget av rolig fløytemusikk.

I tillegg er man med på å endre verden, bokstavelig talt. Ved å ødelegge monstre og befestede punkt – forvandler området seg fra å være dødt og grått til å bli levende og fargerikt igjen.

Spillverden oppleves dessuten som variert og flott. Her er det mange kriker og kroker å oppdage med skjulte skatter og sideoppdrag. Det lønner seg dermed å utforske og bruke tid i omgivelsene. Takket være en maske og energien til Kena, kan man finne spor til å oppdage flere skatter.

Ikke minst er handlingen interessant og givende i seg selv. Man får tilbakeblikk i Kenas eget liv, men også små historier om menneskene man møter langs veien.

Alle foto: Ember Lab

Egnethet

Kena: Bridge of Spirits har fått PEGI angitt til 12 år og er merket med vold.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk): Dette spillet har fått PEGI 12 fordi spillet inneholder moderat vold. Ikke egnet for noen under 12 år.

Videre forklarer PEGI at spillet inneholder kampscener mot fantasiskapninger. Når disse blir slått faller de bakover og blinker rødt. Fiender som er døde, faller på bakken.

Spillet inneholder ikke blod eller gørr.

Utover bærer spillet preg av fantasi og overnaturlige evner. Hovedpersonen kjemper mot monstre og ånder av ulik slag. Noen av disse kan fremstå som skumle og farlige. I blant beveger man seg også i huler og skog som er preget av død og forfall.

Noen scener kan også fremstå som skumle eller triste.

Utover det er hovedpersonen snill og hjelper andre på sin vei. Ofte resulterer dette i kampscener mot monstre, men det endelige målet er å hjelpe sjeler med å passere over fra liv til død. Det er også tematikk i spillet som dreier seg om vennskap, heltemot og empati.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Man kan velge ulike vanskelighetsgrader som påvirker hvor mye hovedpersonen tåler og hvor farlige fiender blir. I tillegg får man en opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende. Utover det er spillet intuitivt og forståelig dersom man har spilt andre tredjepersonseventyrspill.

16+: Spillet vil også kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser