Kirby and the Forgotten Land

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

ANMELDELSE: I dette lystbetonte og vakre eventyrspillet må helten Kirby trå til og redde dagen. Og det som er aller best er at to spillere kan samarbeide på en og samme skjerm.

Kirby er en rosa helt med superkule evner. Han dukker ikke bare opp i dette spillet, men stammer tilbake til starten av 90-tallet og en hel serie med spill som er blitt utgitt siden da. Den siste tittelen kan oppleves i 3D.

Denne gangen er den rosa skapningen på reisefot når han og vennene plutselig blir sugd inn i en mystisk storm. Etter at sulamitten er over befinner Kirby seg i et nytt og fremmed land. Landskapet her byr på et univers der natur og byggverk har smeltet sammen. En slags post-apokalyptisk inspirert verden.

I tillegg så er de søte skapningene «Waddle Dee» blitt tatt til fange og satt i bur av noen kjipe skurker.

Kirby and the Forgotten Land

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: HAL La0boratory
Utgiver: Nintendo/Bergsala AS

Kirby, som helten han er, trår til og redder om ikke så lenge Bandana Waddle Dee – en ninjafigur med spyd til hjelp, samt Elfilin som blir en slags rådgiver som forteller Kirby hva han bør gjøre på veien videre.

Målet etter det er å redde flere skapninger som er blitt tatt til fange samtidig som man må kjempe mot skurker og stå imot angrep.

Den rosa helten er så absolutt habil til å kjempe mot fiender. Han kan svelge gjenstander og skurker for så å overta kreftene deres. Så ved å fore i seg hammere og våpen får Kirby nye evner til bruk.

Ikke minst kan han spise alt fra biler til kjegler som også kan brukes på finurlige måter. Ikke minst brukt riktig kan man låse opp hemmelige områder.

Kirby and the forgotten land er et sjarmerende og nydelig spill om en rosa helt som nekter å gi opp og som vil gjøre alt for å redde vennene sine.

Hver eneste «Dee» som man redder bidrar til at man bygger opp en liten landsby med minispill, fiskemuligheter, arbeid, statuer, butikker og diverse hjelpemidler. I tillegg til at de kidnappede skapningene får et sted å bo så klart.

Det er motiverende i seg selv å se hvordan landsbyen vokser med mer liv og nye bygninger. Dette er altså stedet der man hygger seg eller slapper av mellom slagene.

Utover det er hvert nivå dandert med ekstra utfordringer, hemmeligheter og annet som man kan oppdage. Det betyr at spillet er vel verdt å utforske gjentatte ganger for å få tak i «alt» som ligger skjult rundt omkring.

Helten sjøl utvikler seg stadig ettersom man oppdager nye våpen og evner. Hvert angrep har to angrepsmåter, og ved å samle inn mynter fra minispill kan man utvikle og forsterke disse evnene.

Landskapet er også variert og spennende med finurlig level-design. Fra overgrodde byer med kjøpesentre, tivoli, strender og snøkledde gater – er det mye å utforske og små puslespill og hindere som må mestres.

Kirby and the forgotten land er uten tvil et vakkert spill med mange detaljer på plass. Helten sjøl er jo sjarmerende som bare det, ikke minst disse skapningene som man skal redde.

Evnen til å kopiere evner og ferdigheter fra fiender kommer også til nytte. Her er det sverd, bomber, tornado-angrep, hammere, flammer – og mer. Dette gir noen helt unike muligheter på slagmarken, for eksempel evnen til å borre seg under bakken.

Det er også ganske så stilig å kunne utvikle våpen og evner slik at de får nye muligheter – og slik at Kirby selv endrer utseendet når han bruker dem. Det er rett og slett mer krefter å velge fra enn man noen gang kunne ønske seg.

Å spise ting gir også Kirby noen unike muligheter. Ved å spise en bil kan man kjøre litt og ved å ete en lyspære kan man se bedre i mørke omgivelser. Eventuelt ete en hel trapp for å lage vei i høyden. Så her er det virkelig bare fantasien og tiden man tar til å utforske – som setter grenser.

Med to spillere kan man samarbeide på en og samme skjerm. Den ene styrer Kirby og den andre overtar hjelperen Bandana Waddle Dee. I tillegg til at det blir lettere å slåss mot mindre og større lederskikkelser kan man også gå løs på en rekke minispill sammen.

Kirby and the forgotten land er langt fra supervanskelig på egenhånd. Men det er kjekt å kunne samarbeide med en venn eller en forelder i dette flotte spillet her.

Kirby and the Forgotten Land er et nydelig og finurlig spill på alle måter. Grafikken er fantastisk, fargerik og med alle detaljer på plass. Banene man spiller på er varierte og har mye fantasi. I tillegg så er helten sjøl en sjarmbunt uten like.

Til hjelp har man en god dose med ferdigheter og evner. Bare det å oppdage og forbedre disse er et aldri så lite eventyr i seg selv. I tillegg kan lete etter skatter og hemmeligheter i omgivelsene. Alt dette gir enda mer liv til den koselige landsbyen som man kan bygge opp og besøke.

Man skal rett og slett lete lenge etter et bedre eventyrspill enn dette her som har fokus på heltemot, samarbeid og et fyrverkeri av kreativitet vist fra spillutviklerens side.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

Kirby and the Forgotten Land har fått PEGI angitt til 7 år og er merket med vold og skrekk.

PEGI skriver at spillet har fått 7-årsgrense på grunn av mild vold, men viser ikke synlig skade på fantasifigurer. Spillet inneholder også bilder og lyder som kan være skummelt for yngre spillere. PEGI skriver at spillet ikke egner seg for noen under 7 år.

Videre forklarer PEGI at volden er urealistisk og at når spillfigurene blir slått så blinker de uten synlig skade vist bortsett fra en graf som viser synkende helsenivå. Når fiender dør forsvinner de i en røyksky. Kamper mot lederskikkelser er derimot mer intense selv om volden fortsatt er tegneserieaktig. PEGI påpeker at noen av de større slåsskampene i spillet kan virke skummelt for yngre barn, blant annet med skurker som har glødende, røde øyne.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under aldersanbefaling.

7-11 år: Spillet er ikke veldig vanskelig. Man får en opplæring underveis for hvilke knapper man skal trykke på. Ellers er det fort gjort å mestre gangen i dette spillet så lenge man har spilt tilsvarende spill fra før. Det er også mulig å bytte mellom et enklere og et vanskeligere modus.

12-15 år: Spillet har underholdningsverdi også for ungdom, og ved å lete etter flere skatter og hemmeligheter i omgivelsene får man flere utfordringer å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde voksne med sjarm og humor som treffer eldre spillere.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser