Lego Harry Potter Collection

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7år fra PEGI.

ANMELDELSE: Leken trollmann-magi i barnevennlig drakt. Her kan barna utforske fantasiuniverset med LEGO-figurer. Flott spill for flere å bryne seg på sammen.

LEGO har i spillform portert mange filmer og TV-serier som egentlig retter seg mot et eldre publikum. Allikevel har dette blitt dratt ned til et barnevennlig nivå spart for realistisk vold og skumle scener.

Enten det er Star Wars, superhelter fra Marvel eller Ringenes Herre – er det mye spennende å utforske i spillformat.

Lego Harry Potter Collection

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Traveller's Tales
Utgiver: Warner Bros. Interactive Entertainment

Denne gangen er det altså Harry Potter og de syv episodene som er pakket ned i en og samme masse. Man får på den måten innblikk i kjernehendelser som er å finne i både film- og bokform.

Harry Potter-spillet leverer ingen fullverdig fortelling. Alt blir fortalt oppstykket og uten dialog. Så rent historiemessig er det en rekke svakheter som muligens gjør at spillet passer best for de som har noe kjennskap til bøkene eller filmene fra før.

I kraft av å være god spillmekanikk vil allikevel denne pakken treffe godt hos både små og store.

Gangen i spillet foregår ved at man besøker ulike scener eller områder både på og utenfor Galtvort – som altså er trollmannskolen i Harry Potter-serien.

Som regel er det en liten filmsnutt før man får en eller annen oppgave man skal løse. Her tillater også utviklerne å spore av med gjøremål som ikke finnes i film eller bøker, men som allikevel gir en stilig spillopplevelse.

Man spiller som en hel rekke av figurene fra universet. Harry Potter, Hermine, Ronny og Gygrid står på menyen, men langt flere enn dette etter hvert som man fortsetter historien.

Til hjelp har man så klart magi og unike evner. Som regel må man bygge noe, eller finne noe for å komme til neste sted i spillet. Det betyr at man hyppig får problemløsningsoppgaver som ofte krever at man bruker hodet litt.

Det kan hende at man skal lage en trapp, åpne en mekanisme, en dør, eller noe annet. I tillegg er det hyppig konfrontasjoner der man kjemper mot edderkopper, flyvende bøker, alver, planter og selveste Voldemort. Litt av hvert på menyen med andre ord.

Spillet blander altså utforsking, bygging, skattejakt, eventyr, magi og action.

Noe av det flotte med LEGO-spillene er at man kan være to om benet. Når som helst kan spiller nummer 2 hoppe inn i kampens hete. På den måten kan man samarbeide og tenke sammen. Dette er derfor et ypperlig spill for venner som skal spille sammen, eller foreldre som ønsker å spille med barna sine.

For de som er ekstra lystne er det mulig å samle inn flest mulig mynter og skatter i spillet for å få en høyere poengsum ved hver fullførte bane i spillet.

Lego Harry Potter Collection byr på handlingen fra de 7 bøkene (8 filmene). Alt er trukket ned til et mer barnevennlig nivå. På egenhånd er det noe vanskelig å få med seg hele historien fra disse spillene alene. Det er minimalt med dialog og tidslinjen har store hull.

I spillformat får man en god blanding av alt – og muligheten til å spille sammen med en venn er helt ypperlig. LEGO leverer humor og sjarm i en og samme pakke. I tillegg er selve spillmekanikken god med flott musikk som stammer fra filmene.

Det er også mange timer med valgfrie gjøremål selv etter at rulleteksten er ferdig på skjermen. Her kan man igjen besøke korridorene på Galtvort, se hvordan maleriene lever, spøkelser vandrer, medelever tryller og øver, og lærere forsøker å holde ro og orden.

Gjennomgående er det mye kjent og kjært fra filmene og bøkene og de som er glad i Harry Potter fra andre medium, vil føle seg hjemme også her.

Alle foto: Traveller’s Tales / Warner Bros. Interactive Entertainment

Egnethet

Lego Harry Potter har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI og er merket med vold og redsel.

PEGI forklarer at spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av lite realistisk vold i en barnevennlig kontekst. Videre forklarer PEGI at spillet har bilder  og lyder som kan skremme yngre barn. Derfor egner spillet seg ikke for noen under 7 år.

Videre forklarer PEGI at LEGO-figurene kan slå hverandre og de kan så falle i biter. Noen karakterer i spillet oppfører seg truende mot andre.

Vi vil allikevel bemerke at spillet har tegneseriegrafikk og humor. I tillegg er sterke inntrykk fra filmene tonet ned i spillformat. All tekst er på engelsk, men spillet inneholder minimalt med tale og tekst.

Barn kan bli fristet til å kjøpe fysiske LEGO-leker basert på samme univers som spillene og filmene. I tillegg kan de bli fristet til å se filmene som kanskje har en mye sterkere tone enn det som finnes i spillene.

Vanskelighetsgrad:

0 – 6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7 – 11 år: Intuitivt og lekent spill har minimalt med tekst og tale. Noen instruksjoner underveis, samt hint er greie å få med seg, men gis kun på engelsk. Utover det har spillet visuelle hjelpemidler som piler som peker hvor man skal gå, samt lysende LEGO-figurer eller bilder som illustrerer løsningen. Man har utover det et evig antall forsøk og kan ikke tape i spillet ved at spillfiguren dør permanent. Noen av de logiske hindringene kan være vanskelige å mestre for de yngste.

12 – 15 år: Også eldre barn og ungdom kan kjenne seg igjen i musikken og humoren dersom de har sett filmene eller lest bøkene. Mye sjarm og spillglede også for større barn, selv om det kan fremstå som noe barnslig for de litt større barna.

16+ år: Ved å påta seg alle gjøremålene og utfordringene i spillet, vil også ungdom og voksne få nok å bryne seg på.

Trailer: