LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (vold, skrekk, kjøpemuligheter)

ANMELDELSE: Ekte Star Wars-glede for (nesten) hele familien. Opplev ikoniske steder og karakterer fra de ni filmene med humor og action om hverandre. Vær obs på noen scener som kan være skumle for yngre barn.

LEGO er kjent for å lage spill som baserer seg på Marvels superheltfilmer, Jurassic Park, Star Wars og andre titler som egentlig sikter mot et eldre publikum. Samtidig drar LEGO konseptene ned til et yngre publikum ved å legge på humor, tegneseriegrafikk og en sjarmerende uhøytidelighet.

Det er en kombinasjon som ofte fungerer fordi barna får tilgang til noe som veldig mange synes er populært og kult, men på et mer tilpasset nivå. Men vær obs på noen scener som kan være skumle i dette spillet for yngre barn. I tillegg til at det kan bli et aldri så lite krysspress med fristelser for å kjøpe andre LEGO-leker og produkter, eller å se filmene som har høyere aldersgrense enn dette spillet.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Action
Utvikler: TT Games
Utgiver: Warner Bros. Interactive Entertainment

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga får barn (og foreldre) bryne seg på hele sulamitten med ni Star Wars-filmer. Vi snakker om flere tiår med filmutgivelser fra 1977 til 2019. Riktignok ikke med alle scener, detaljer og fortellinger.

I stedet gir LEGO-versjonen en smakebit på mange forskjellige verdener og hendelser som spenner seg over de ni filmene.

Her får man stor frihet til å velge hvilken som helst av de tre trilogiene som igjen kan utforskes etter eget ønske. Man tar rollene som både helter og skurker med navn som Luke Skywalker, Rey, og Obi-Wan Kenobi eller Darth Vader, keiser Palpatine og Kylo Ren.

Ferden går både til fots, i diverse flyvemaskiner og roboter. I tillegg til at man kan slåss med alt fra kraften og lyssverd til laservåpen. Her er det noe for alle og enhver med andre ord.

Spillet er denne gang sett fra tredjepersonsperspektiv. Man kan spille sammen med en venn ved at PC/TV-skjermen deles i to. Dermed er dette et ypperlig samarbeidsspill for to personer.

Gangen i spillet varierer. Noen ganger er det kampsekvenser, andre ganger må man løse logiske hindringer ved å bygge LEGO-klosser for å starte maskineri, åpne dører og mer. I tillegg kan man utforske omgivelsene på jakt etter flere sideoppdrag og skatter.

Det er en hel del ekstra å gjøre her for de som liker å utforske alle landets kriker og kroker.

Star Wars-stemningen er høyst reell. I det ene øyeblikket kjemper man med lyssverd og laservåpen. Kampsystemet er også godt utviklet ved at man kan sikte, og med karakterer som bruker kraften kan man løfte gjenstander og kaste disse mot fiendene.

Kamper med lyssverd er intense og man kan kombinere flere knappetrykk for å gyve fra seg en serie med angrep. Andre ganger blokkerer man laserskudd, dukker unna fiendtlige fremstøt og mer.

Hele sulamitten er godt utviklet når man kjemper til fots. Man kan også sikte med tredjepersonsperspektiv og hver karakters egenskaper kan utvikles og forbedres. I tillegg kan man fly kjente romskip, roboter og andre krigsmaskiner som er kjent fra filmene.

For ikke å nevne at omgivelsene i seg selv er perler som er vel verdt å utforske.

Grafikken her er definitivt på plass med detaljer enten det er markedet i Tatooine eller skyskrapere og flyvende biler i hypermoderne Coruscant. Selv om dette er et LEGO-spill så er allikevel omgivelsene gjengitt med detaljer og flott grafikk. Dette ser bra ut på skjermen med andre ord.

Det er en fryd å kunne besøke så mange spennende steder som er gjengitt fra filmene – og å kunne utforske de fra ulike perspektiver. Og alle de mest heltemodige eller spennende hendelsene som er i filmene, får man bokstavelig talt være en del av her.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga er et ambisiøst prosjekt. Og selv om det er et LEGO-spill, så vil konseptet også kunne treffe de som rett og slett bare elsker Star Wars. Spillet har dialoger og replikker inspirert fra filmene. I tillegg er omgivelsene og historiene omhyggelig gjengitt i spillformat, dog med en LEGO-vri.

Det er også mye rom for å utforske landskapet man befinner seg i. For eksempel, kan man snakke med datastyrte figurer langs veien man vandrer, eller så kan man hoppe på en bantha eller kjøre et annet kjøretøy for å reise hvor enn man måtte ønske.

Langs veien ser man Jawas som jobber med sitt, eller Stormtrooper-leire. I tillegg til en god dose med sivile og dyreliv. Hver by, romstasjon, skog eller grotte er bebodd av både natur- og dyreliv.

Etter at historiemoduset er ferdig, kan man gå tilbake til gjennomspilte verdener i et åpent-spill-modus. Her har man mulighet til å utforske landets kriker og kroker på jakt etter nye skatter.

Det må igjen påpekes at spillet er massivt. Vi snakker her om over 300 spillfigurer som man kan velge fra, alle med unike evner, utseende og ferdigheter. I tillegg er det rundt 45 historieoppdrag å gjennomføre og en god dose sideoppdrag å oppdage.

Alt i alt er det mye for de som virkelig ønsker å gå dypere inn i dette spilluniverset.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga er et solid spill for alle som ønsker å utforske dette spennende sci fi-universet dypere. Ni ikoniske filmer er gjengitt i spillformat og det er en sann glede å se ikoniske steder komme til live – med all frihet til å utforske dem nærmere.

Allerede ved den kjente «rulleteksten» som starter før hver film og med storslagen musikk – kommer man raskt i stemning. Samtidig blir spillet aldri for alvorlig ettersom utviklerne bruker en del humor for å lette på stemingen. Noen av scenene kan allikevel oppleves som skumle eller ekle for yngre barn (LEGO-figurer som blir kuttet i flere deler).

Å kunne dele opplevelsen med en venn er også et stort pluss. Her kan man slåss side om side mot skurker samt løse gåter og hindringer når det trengs. Og bare så det er sagt. Enten man har en heftig duell med lyssverd, eller flyr Millenium Falcon i spennende slag i verdensrommet – så er det høy Star Wars-faktor hele veien.

Alle foto: TT Games/Warner Bros. Interactive Entertainment

Egnethet

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga har fått PEGI angitt til 7 år. Spillet er merket med vold, kjøpemuligheter og redsel (frykt).

PEGI skriver at spillet har fått 7-årsgrense på grunn av lite realistisk vold i en barnevennlig setting som ikke viser drøy skade mot fantasiskapninger. Spillet har lyder og bilder som kan være skremmende for yngre barn. Derfor mener PEGI at spillet ikke egner seg for noen under 7 år.

Videre forklarer PEGI at det er hyppige kampsekvenser mellom LEGO-figurer. Volden kan være hektisk, men allikevel lite realistisk og med humor, presiserer PEGI. Skade er vist på en graf som viser hvor mye helse spilleren har, i tillegg til lydeffekter. PEGI forklarer også at spillfigurer kan bli slått og delt inn i flere biter, og at det er noen skumle scener for yngre barn der spillfiguren blir jaktet av en gigantisk fisk.

Til slutt påpeker PEGI at man kan kjøpe innhold for ekte penger. Blant annet flere spillfigurer og sesongkort.

Selv om dette er et LEGO-spill så er dette allikevel et spill med action, hyppig slåssing og intense kamper. Spillfigurene benytter seg av lasersverd, skytevåpen og granater. Man kjemper mot fantasidyr, menneskelige soldater og roboter.

Noen filmscener viser spillfigurer som blir spiddet eller partert med lasersverd. Samtidig med en humor som letter på stemningen, og tegneseriegrafikk. Det er allikevel verdt å ha med seg at det er scener som kan virke skumle eller urovekkende for de aller yngste. For eksempel filmscener som viser skurker eller spill-økter der man blir jaget av massive monstre.

Spillet har ikke noe blod eller gørr, men hyppige eksplosjoner og krigscener.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen og er overkommelig med tanke på vanskelighetsgrad. Man får jevnlig hint og opplæring i hvordan man skal bevege spillfigurer og løse hindringer. All tekst og tale er på engelsk.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av spillet. Spillet er ikke veldig vanskelig, men ved å lete etter flere skatter eller å forsøke å nå valgfrie delmål for hvert oppdrag – vil også denne aldersgruppen få flere utfordringer å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde ungdom og voksne som er interessert i Star Wars-universet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser