Lost Ember

PS4/Xbox One/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra syv år. Barnevakten anbefaler spillet fra syv år.

ANMELDELSE: Spill som kunstform. Opplev nydelig musikk, en fargerik verden og en historie om en sjel og en ulv som forsøker å finne veien "hjem".

Lost Ember er et eventyrspill med gåteløsning og et natur/semireligiøst innhold.

Man følger historien til en sivilisasjon som for lengst har dødd ut. Etter at menneskene har forlatt kloden, ledes de til etterlivet og et sted som kalles «The City of Light». Kun de som har levd gode liv ender opp her og de andre returnerer til kloden som ville dyr.

En ånd har allikevel klart å gå seg bort på jorden og forsøker så godt han kan å komme til lysbyen igjen. Fortapt, leter han etter noen som kan hjelpe ham. Og det er her han møter en vennligsinnet ulv som forstår det han sier.

Lost Ember

Format: PS4/Xbox One/Windows/Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Mooneye Studios
Utgiver: Mooneye Studios

Som spiller tar man rollen som selve ulven. Den har magiske evner til å gjøre seg om til andre dyr. Ved å møte på andre skapninger, kan ulven overta nye dyr som gir muligheter til å komme til steder der ulven har begrensede muligheter til å nå.

I tillegg til å bevege seg i landskapet, skal man også oppdage viktige punkter som formidler historien til folket som levde der, og ulvens egen bakgrunn når den var et menneske. Ånden, i form som en lyskule, samarbeider med ulven. De må hjelpe hverandre langs veien. Og historien til ulven handler om egen fortid og om å gjøre opp for egne handlinger.

Visuelt sett er mye av reisen det å utforske et vakkert og magisk naturlandskap i lufta som fugl og kolibri, under vannflaten som fisk, eller under jorda som muldvarp. Ellers så løper man over gressletter som selve ulven naturligvis.

Noe av det flotteste med spillet er grafikken. Man starter i en nokså kjedelig grotte, men blir snart eksponert for en fargesprakende kontrast når man møter naturlivet utenfor. Dette er et nydelig fargespekter med trær, blomster, fjell, vann og dyreliv. Det er en flott balanse mellom lys og mørke, og iblant tåke. Grafikken er ikke akkurat realistisk, men heller eventyrlig og magisk.

Spillet har ingen tidsgrense eller fiender som skal overvinnes. Dette er et spill som er fritt for slåssing og vold. I stedet har spillet et nærmest meditativt preg som handler om å nyte omgivelsene og ta inn musikken mens man vandrer omkring. Men for noen kan jo dette være kjedelig, om ikke det visuelle er nok til å holde interessen gående.

Det er noen logiske hindringer her. Blant annet, må man lete etter nye knutepunkt som låser opp historien og barrierer som gir nye reisemuligheter. Man kan grave vei under ruiner som muldvarp, fly over stup som fugler og sno seg gjennom trange og små passasjer som lemen. I tillegg kan man lete etter skjulte skatter og unike dyr som kan oppdages for de som er spesielt skuelystne.

Noen få minus er at bildet «hakker» når testet på en PlayStation 4. I tillegg, så er flykontrollene nokså dårlige når hovedpersonen tar form som fugl. Men det er ikke andre, markante svakheter utover det.

Egnethet

Lost Ember har fått anbefalt aldersgrense fra 7 år av PEGI. Begrunnelsen er «antydninger til vold». Men spillet inneholder ingen innslag av direkte vold. Man slåss ikke mot andre dyr i spillet. Dette kan derfor være et godt alternativ til foreldre og barn som ønsker spill uten denne type innhold.

Det er allikevel noen scener der historien implisitt formidler at voldelige hendelser har skjedd. Og, det er noen steder der ulven leter gjennom menneskeskjelett og lignende. All tekst og dialog er dessuten på engelsk med en tidvis komplisert historie å følge for små barn.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Kontrollene er intuitiv og det er en opplæring i starten av spillet.

12-15 år: Med muligheter til å lete etter skjulte skatter og unike dyr, er det også en ekstra grad av utfordring for eldre barn og ungdom. Men i all hovedsak handler spillet mer om å delta i en opplevelse – og et stykke kunst, en ren underholdning.

16+: Spillet kan også være interessant for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten