Mario Party Superstars

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år.

ANMELDELSE: Brettspillfølelsen og artige minispill for hele familien. Mario Party Superstars skaper like høyt nivå på latteren som det gjør på konkurranseinstinktet.

Super Mario Party var en øyeblikkelig vinner allerede ved lansering. Her snakker vi om høy faktor på «party» og det nærmeste man kommer brettspill i digital format. Vel, bortsett fra rene kopier av brettspill på mobil og spillkonsoller naturligvis.

Uansett var gleden stor for både familie og venner som spilte sammen. Her kunne man slå terninger, samle stjerner og delta i hysteriske og underholdende minispill. Alt med mål om å vinne over storebror, mor eller bestevenn.

Mario Party Superstars

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Partyspill
Utvikler: Nd Cube
Utgiver: Nintendo

Forventningen og gleden er naturligvis like høy når Nintendo slipper enda et spill i serien. Mario Party Superstars samler fem klassiske brett fra Nintendo 64-eraen med Mario Party-spill. Vi snakker her om 100 klassiske minispill fra Nintendo 64 and Nintendo GameCube.

Her kan man velge klassiske spillfigurer som Mario, Peach og Yoshi samtidig som man kaster terninger, konkurrerer i minispill og tjener opp mynter.

Hovedmålsettingen i spillet er å samle så mange stjerner som mulig i spillets tradisjonelle modus; Mario Party. Her konkurrerer man mot andre og får et gitt antall runder som alle avsluttes med et tilfeldig minispill.

Underveis samler man mynter. Man får nye mynter ved å lande på spesielle punkt på spillbrettet, eller ved å vinne minispill. Myntene kan man bruke til å kjøpe stjerner, eller til å handle spesielle gjenstander som gir fordeler. For eksempel evnen til å forflytte seg til nærmeste stjerne, flere terningkast osv.

På slutten av hvert spill får man også digital valuta som ikke kan kjøpes for ekte penger. Dette kan man bruke til å «kjøpe» spillmusikk, fakta om spillhistorien, klistremerker og mer.

Man kan spille Mario Party Superstars alene mot datastyrte motstandere. I tillegg er det mulig å spille mot andre på delt skjerm, eller på nett. Mt. Minigames er et neste modus i spillet der man kan konkurrere i forskjellige grener. Her kan man spille i 2 mot 2, 1 mot 3 og i grener der man konkurrerer alene.

Mario Party Superstars byr på en samling med minispill som også kan gi opplevelsen av nostalgi for de som har lekt seg med serien tidligere. Samtidig får man her oppgradert grafikk i form av nye animasjoner.

I tillegg får man tilgang til spillbrett fra de første tre spillene i serien. Rundt 100 minispill dukker også opp på listen og er hentet fra de klassiske konsollene Nintendo 64, Gamecube, Wii, og Wii U. Så her er det mye variasjon på menyen med andre ord.

Konkurransefaktoren kan absolutt bli høy, samtidig som det ene og alene ikke bare hjelper å være kjappest eller best med håndkontrolleren.

I og med at dette er et terningspill, så er det også en viss tilfeldighet for hvem som får flest øyne på terningen og dermed når stjerner og andre godbiter først. I tillegg så får de som strever gjerne en del ekstra hjelpemidler fordelt ut til dem i løpet av spillets gang.

Man kan til og med få en bonusstjerne helt ved spillets slutt når vinnerne skal avdukes. Med mindre man skrur av denne muligheten i spillets innstillinger.

Minispillene er også engasjerende og varierte på hver sin måte. De fleste vil kunne mestre disse nokså intuitivt. Og før hvert enkelt minispill er det en liten øverunde som også forklarer hvilke knapper man skal trykke på. Dette er et fint hjelpemiddel som støtter de som er nye til serien.

Eksempler på minispill er mange. Trekk ut ansiktet til bowser for å etterligne et motiv, pek et flomlys på en motstander for å fange ham eller henne, hopp over et tau av flammer, dytt de andre spillerne utenfor spillbrettet og unngå å bli løpt ned av pingviner.

I tillegg er det en del spill som tar for seg sportsgrener som volleyball, fotball og ishockey. Det finnes også puslespill som minner om Tetris på menyen. Litt av hvert med andre ord.

Et moment å kommentere på, er om minispillene som dreier seg om å taste kjappest mulig. Det kan være tautrekke-konkurranse for eksempel. Ulempen med denne type spilling er at det kan gå på bekostning av joy-con-kontrollerne om man trykker for hardt.

Mario Party Superstars mangler også det samme antallet spillfigurer som man kan velge fra i forgjengeren. Og det er heller ikke like mange samarbeidsmuligheter som for eksempel elvebåten fra det forrige spiller der man kunne samarbeide som et lag gjennom en rekke minispill.

Mario Party Superstars er allikevel et flott tillegg med mange spennende minispill å bryne seg på. I tillegg får man fem varierte brett som alle har sine ulike hendelser, fordeler og ulemper som vender opp-ned på hele spillopplevelsen.

For familier og venner er dette et flott spill der flere kan spille på en og samme skjerm. Bedre sofaunderholdning får man rett og slett ikke. Med tanke på egnethet passer spillet også får hele familien, og hele konseptet er passe intuitivt slik at de fleste vil kunne mestre spillet.

Det er også mulig å spille alene, eller sammen med andre på nett dersom man sitter litt unna en menneskelig motstander. Her finnes det daglige utfordringer og overlevelsesmodus der man kan spille mot andre på nett. Overlevelse her dreier seg ikke om å holde seg i live, men om å vinne så mange kamper som mulig.

I tillegg skader det ikke at man får en god dose med sportsspill og puslespill i Mt. Minigames.

Alt i alt får man mange timer med god underholdning med Mario Party Superstars.

Her får man 100 minispill og fem flotte spillbrett å bryne seg på. I tillegg til en god dose opplevelser i spillets lekekasse; Mt. Minigames. Mario Party Superstars skinner best når man spiller med venner og familie på delt skjerm.

Her er det konkurranse og lek av ypperste klasse.

Foto: Nintendo

Egnethet

Mario Party Superstars har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år.

PEGI skriver: Dette spillet har fått PEGI 3 år og inneholder veldig mild vold i en komisk eller abstrakt kontekst. Spillet egner seg for alle aldre.

Om innholdet forklarer PEGI at spillet inneholder mild vold i noen av minispillene. Spillfigurer kan bli slått av både hindringer og medspillere. Spillfigurene tar ikke synlig skade, men flyr bort fra skjermen eller får stjerner rundt hodet når de blir slått.

Noen minispill kan ha skumle momenter for noen barn. For eksempel ved at man må bruke lommelykt for å stoppe en massiv kule og kjetting fra å komme nær dem. Den generelle stemningen i spillet er allikevel lystbetont.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-5 år: Innholdet er egnet for barn i denne aldersgruppen, men spillet kan allikevel være vanskelig å mestre. Noen av minispillene kan være knotete å manøvrere seg i og spillet har en del menyer å trykke seg gjennom. Hvert enkelt minispill styres av forskjellige knapper.

6-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Kontrollene er intuitive og det er mulig å justere vanskelighetsgrad på motstanderne.

12-15 år: Vanskelighetsgraden kan økes for eldre barn, og ved å spille mot andre på nett eller med andre på delt skjerm, er graden av utfordring svært varierende.

16+: Spillet kan også være fengende for ungdom og voksne.

Trailer: