Mario + Rabbids Kingdom Battle

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Hjelp Mario og vennene hans med å kjempe mot en hær av gærne kaniner. Dette turbaserte strategispillet er basert på det lekne og fargerike Mario-universet.

Det skaper jammen litt av et oppstyr når en spenstig oppfinnelse drar inn skapninger fra en annen dimensjon og inn i Marios rike (Mushroom Kingdom). En haug med helsprø kaninskapninger skaper ugagn i det som en gang var en nokså fredelig tilværelse.

For å stå imot de nye skurkene, og for å redde vennene sine, må Mario jobbe på lag med noen vennligsinnede kaninskapninger. Her er det altså både snille og rampete pelskledde dyr som har tråkket over fra en annen dimensjon.

Mario + Rabbids Kingdom Battle

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Strategi
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Og med det er startskuddet i gang for Mario og vennene hans. Dette er heller ikke et typisk Super Mario spill der man løper omkring og samler mynter. Fra sanntidsaction er spillbrettet vekslet inn i strategi og tankevirksomhet.

Mario + Rabbids Kingdom Battle er nemlig et turbasert strategispill der man må tenke seg om, plassere ut egne fotsoldater og reagere på motstanderens handlinger så taktisk så mulig.

Samtidig er hele sulamitten drysset med ekte Mario-magi med all dens prakt, farger og lystbetonte stemning. Mario + Rabbids Kingdom Battle er overkommelig å sette foten på, men utfordrende å virkelig mestre.

Man beveger seg over et landskap som er kjent og kjært for de som har spilt andre Mario-spill. Her er det mulig å samle inn mynter og skatter dersom man tar seg tid til å utforske kartets kriker og kroker.

Mynter kan man nemlig bruke til å kjøpe bedre våpen, og skatter pryder spillfigurens hjemmebase der man blant annet har et museum som samler alle godene man oppdager.

Grafikken er rett og slett fenomenal med variasjon, dybde i bildet, fossefall, grøntområder, natur og annet som er flott å se på. Det er mye godteri for øynene i dette spillet her og noe som er velkomment med tanke på at man tross alt skal tilbringe noen timer i det digitale landskapet.

Innimellom all utforskingen vandrer man stadig inn i områder der det er duket for kamp. På de godes side står Mario og en rekke kaninskapninger. Etter hvert kan man veksle inn andre helter som Luigi og diverse andre personligheter.

Motsatt, på den andre siden av kampen står skurkene som altså også er en rekke kaninlignende skapninger. Disse er presentert med humor og sjarm og kan til en viss grad nesten minne om gule «minions». Ellers er disse kaninskapningene, «rabbids», fra en annen spillserie som Ubisoft tidligere har laget.

Målet er altså å vinne over motstanderens fotsoldater før de eliminerer dine. Dette skjer via turbaserte kamper. Hver spillfigur har unike krefter til hjelp som skjold, spesialangrep og andre ferdigheter.

Men man kan bare bevege seg så og så langt før alle trekkene er brukt opp. Litt på samme måte som med sjakk. Så her gjelder det å bygge opp et godt angrep og reagere på motstanderens bevegelser.

Stilen er ikke superunik og mange andre spill, som for eksempel XCOM baserer seg på samme konsept. Det blir allikevel overkommelig og forståelig takket være Marios rene og fargerike stil. Dessuten hjelper det med en god opplæring underveis.

Det finnes også taktiske muligheter som krydrer opplevelsen. Man må finne dekning der det er mulig og det gir et bedre angrep dersom man står på et høyere platå enn fienden. I tillegg kan man variere mellom hvilke våpen man bruker og det går an å hoppe på medbrikker for å få enda lengre distanse.

I og med at alle spillfigurene i galleriet har unike ferdigheter er det også en aldri så liten sjakkfølelse der de ulike brikkene kan komplementere hverandre. Og motsatt, blant fiendene varierer det med kamper med fotsoldater og større lederskikkelser som skal overvinnes.

Mario + Rabbids Kingdom Battle er et spenstig spill som er lekent og enkelt nok for de fleste å mestre. Samtidig er det taktiske muligheter som vil gi mer erfarne spillere noe å bryne seg på. Man får også en poengsum og vurdering av hvor godt man har prestert i en kamp. Og dette kan motivere til økt innsats.

Grafikken er fenomenal og fremstillingen utover det likeså. Det er mye humor, sjarm og fargerike karakterer i ekte Mario-stil. De gærne kaninskapningene er allikevel med på å øke humoren enda noen hakk.

Det er spennende å gå i kamp med fiender og tilfredsstillende når man får til gode trekk med «brikkene sine». Å gjøre klart det perfekte angrep, eller en retur på fiendens handlinger, er givende når man virkelig får det til.

I tillegg er det mer enn nok innhold i dette spillet her. Både for de som bare vil kjøre gjennom historien, men også for de som vil lete etter flere skatter, mynter og all slags skjulte stikkveier her og der.

Egnethet

Mario + Rabbids Kingdom Battle har fått PEGI angitt til 7 år og er merket med mild vold.

PEGI begrunner dette med (vår oversettelse fra engelsk):

Spillet inneholder urealistisk vold i en barnevennlig kontekst. I turbaserte kamper kan man angripe fantasiskapninger med komiske våpen. Fantasiskapningene blinker og forsvinner i en lyseffekt når de blir overvunnet.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet kan være utfordrende for de aller yngste i denne aldersgruppen. All tekst er på engelsk, og det er en del knappetasting å forholde seg til, særlig med tanke på det å huske de ulike karakterenes spesialferdigheter. Det er også noen menysystemer her og der å forholde seg til.

12-15 år: Spillet har en god opplæring som lærer bort det grunnleggende. Resten oppdager man selv ved å prøve å feile. Samtidig byr konseptet på en terskel de fleste vil kunne mestre.

16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser