Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten velger allikevel å anbefale dette spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

ANMELDELSE: Sosialt sportsspill gir glede for store og små på samme skjerm. Her kan man delta i over 30 sportsgrener med utøvere fra Mario og Sonic-spillene.

Vi har ventet lenge på et helhetlig sportsspill til Switch-konsollen. Denne gangen møter vi artige karakterer fra Mario og Sonic-universet.

Det er altså Tokyo 2020 og De olympiske leker som står for døren. Bueskyting, ridning og fotball, og til og med karate og skating står på menyen. Noe for alle og enhver med andre ord. Spillet inneholder over 30 sportsgrener der man både kan taste på knapper og bevege seg i spillet ved hjelp av bevegelseskontrollere.

Sosial som Switch-konsollen ofte er, kan opptil fire personer spille på en og samme skjerm. Ellers kan man også spille med andre på nett.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Sport/festspill
Utvikler: Sega, Sega Sports R&D
Utgiver: Nintendo (Bergsala)

Spillet inneholder også et enspiller-historiemodus. Mario og Sonic er der blitt fanget i et retrospill med Bowser og Eggman. Eneste måten å komme seg ut på, er å vinne flest mulig gullmedaljer. Denne delen av spillet tar mellom fem og syv timer å fullføre og man kan da låse opp nye karakterer og minispill.

Ellers gyver man løs på rundt førti minispill med venner – og det er nok her moroa og konkurranseinstinktet virkelig våkner til. Her finnes en blanding av to- og tredimensjonale spill.

Et pluss fra spillutviklernes side, er at man kan velge mellom å spille med bevegelseskontrollere (to eller en joy-con) eller trykking på knapping. Det er jo smak og behag, men ofte er sistnevnte å foretrekke. I dette spillet er det rett og slett mer nøyaktig og gjennomført å bruke joystick og knapper.

Noen av sportsgrenene er mer komplekse enn ren pek-og-trykk. For eksempel, bueskyting, krever både at man sikter og forutsetter vindretning når man skal treffe. Andre sportsgrener handler mer om å time når man skal trykke på knappene. Her er det også artig med gjenskapingen av de klassiske 8- og 16-bit-spillene. Friidrett med manisk knappeknusing er rett og slett engasjerende nok til å sette svetten igang.

Som med andre festspill er det både minispill som fungerer godt, og et utvalg som ikke er like engasjerende.

«Dream Racing» skårer definitivt høyt der man kjører hoverboard på noen fantastiske berg-og-dalbaner med hopp og looper. Underveis skal man også gjøre triks for å få flere poeng og fart og det er mulig å plukke opp hjelpemidler av ulike slag. Det skulle gjerne ha vært enda flere baner å bryne seg på i denne varianten.

Mario og Sonic imponerer ikke i like stor grad som andre festspill. Mario Kart og Super Mario Party er nok enda mer helhetlig gjennomført og med større gjenspillbarhet. Allikevel, er dette et sosialt spill som er hyggelig ilag med venner.

Både store og små i husholdningen kan gyve løs på hverandre i en vennskapelig konkurranse. Og det er vanvittig mye å plukke ut her med bordtennis, fekting, surfing, rugby og fotball. I tillegg finnes det fantasisporter som ikke eksisterer i virkeligheten. Og kajak, 100m og volleyball fra «Tokyo 1964» gir en nostalgisk følelse for den eldre garde.

Egnethet

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 har fått anbefalt aldersgrense fra 3 av PEGI. Barnevakten velger å anbefale spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

Noen av sportsgrenene omfavner boksing og karate. Men slåssingen er i milde former med tegneseriegrafikk og fritt for blod eller gørr.

Ellers så oppfordrer spillet til god lagånd og vennskapelig konkurranse. Spillet har også quizzer om De olympiske leker, byen Tokyo og andre land. Barn og unge kan ellers lære mer om ulike sportsgrener i dette spillet her.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-5 år: Innholdet er egnet for barn i denne aldersgruppen, men spillet kan allikevel være vanskelig å mestre.

6-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Kontrollene er intuitiv og det er mulig å justere vanskelighetsgrad.

12-15 år: Vanskelighetsgraden kan økes for eldre barn, og ved å spille mot andre på nett, er graden av utfordring svært varierende.

16+: Spillet kan også være interessant for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten