Mass Effect Legendary Edition

Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: Science fiction-eventyr i verdensrommet inneholder rollespillelementer, action og et oppdrag som dreier seg om å redde hele universets skjebne.

Vi må tilbake til 2007 når det første Mass Effect-spillet ble utgitt. Som en del av en trilogi på tre spill møter man soldaten Shepard som får i oppdrag å lede en gruppe med modige medsoldater. Det hele starter med oppdagelsen av en mystisk, eldgammel teknologi.

Et redningsoppdrag fører til en artefakt som forespeiler en dyster fremtid. Intet mindre enn hele universets skjebne står på spill og det er opp til Shepard og gjengen å løse et eldgammelt mysterie, samt å håndtere oppdagelsen av en ny og farlig fiende.

Mass Effect Legendary Edition

Format: Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Rollespill
Utvikler: BioWare
Utgiver: EA

Spillet blander rollespillelementer med action. Man lager en hovedperson fra bunnen av og velger navn, kjønn, utseende og forliggende historie. Så den personen man lager blir også synlig i alle filmklipp som vises gjennom spillet.

Det finnes også forskjellige kampstiler fordelt på klasser (type soldater). Her kan man velge å lene seg på styrke og evne til å motstå fiendtlige angrep. Andre kampstiler hever evne til å bruke overnaturlige krefter, eller muligheten til å helbrede allierte.

Jo mer man spiller, jo flere erfaringspoeng får også spillfiguren og lagmedlemmene. Så her kan man oppgradere og nå nye og forbedrede krefter. Den spillfiguren man lager blir også værende på tvers av de tre spillene som er utgitt i serien.

Selv om det riktignok også finnes et fjerde spill.

Man reiser mellom planeter i et romskip og rekrutterer nye besetningsmedlemmer. I tillegg til hovedhistorien er det også valgfrie sideoppdrag. Mer enn å bare være et action-spill er det i stor grad rollespillelementer.

Det betyr at man kan gå i dialog med besetningen og andre karakterer i spillet. Her kan man velge spørsmål og svaralternativer. Her kan man gi snille eller strenge svar som påvirker om man fremstår som en diplomatisk eller en krigersk type.

I tillegg bygger man tillit til de man jobber sammen med. Noe som fører til sterkere bånd, romantiske relasjoner eller motsatt, fiendskap avhengig av dialogvalgene man tar. Spillet har også avgjørende scener der man må velge hvem man skal redde, samt andre store valg som påvirker spillets historie og konklusjon på ulik vis.

Utover det former også spillverden seg etter valgene man tar og historieløpet – noe som gir en større innlevelse i spillet.

Mass Effect byr på et rikt univers med stor interaktivitet. Her er det en spennende historie med ondt som kjemper mot godt, politiske intriger, heltemot og lojalitet og så mye mer enn det. Spillet er kritikerrost for evnen til å formidle et spennende univers med varierte arter og karakterer.

Ved å gå i dialog og ta valgene underveis – blandes man inn i måten spillet formidler handlingen på.

Ikke minst er det spennende å utforske romskipet man reiser med, romstasjoner, planeter, infrastruktur, handelssteder, krigsherjede områder – og så mye mer både til fots og i kjøretøy.

I og med at det opprinnelige spillet stammer tilbake til 2007 var det på høy tid med en grafisk overhaling. Legendary Edition byr på en oppgradering av spillene på det vis med tidligere utgitt tillleggsinnhold.

Her er det blitt gjort mye med blant annet 4K-bildekvalitet, HDR, skygger, lys og dybde i perspektivet. Spillet bærer fortsatt preg av å være fra tidlig 2000-tallet naturligvis – men den grafiske overhalingen er mer enn velkommen.

Hovedpersonen, Shepard, kan også skreddersys med nye detaljer for øyne, hår og hudfarge. Mako-bilen er også lettere å kjøre, samt kampsystemet er noe bedre med tanke på det å sikte og skyte med våpen. Hovedpersonen kan nå også bruke alle våpen, uavhengig av valgt spillestil.

I tillegg er det gjort noe med kamerasystemet og muligheten til å gå i dekning når man er i kamp.

Den datakunstige intelligensen er fortsatt så som så og spillfigurenes bevegelse noe statiske. Men det bedrer seg også fra det første spillet i serien og i utviklingen mot det tredje og siste i trilogien.

Mass Effect Legendary Edition er jo heller ikke et nytt spill, men tross alt en overhaling av de opprinnelige titlene, men med pusset opp grafikk.

Og det er lite tvil om at de som er helt nye til serien vil få en mer moderne og brukervennlig inngang. Det samme gjelder for de som besøker serien på ny, som nå får et mer sammenlignet preg med tanke på dagens standard.

Mass Effect-serien var fantastisk for sin tid ved å innlemme rollespill-elementer inn i et skikkelig science fiction drama. En spennende og dyp historie med en interaktiv og levende verden bunnet ut i en konklusjon som var høyt diskutert både blant de som var skuffet og de som var fornøyde.

Mass Effect Legendary Edition har også en forlenget slutt som gir noe mer innsikt i konklusjonen til spillet.

Nylanseringen av spillet byr på oppgradert grafikk, et bedre kampsystem, en vakrere spillverden og bedre bildefrekvens. Alt dette er velkomment og gir trilogien ny giv til både nye og gamle spillere.

Her kan man på ny gå inn i et spillunivers full av kultur, historie og karakterer som man blir involvert og engasjert i på godt og vondt.

Med tanke på spilletid er det også her potensielle over 100 timer med underholdning og glede dersom man skal høre gjennom alle dialoger, finne alle kriker og kroker og gjøre alle de valgfrie sideoppdragene.

Og Mass Effect Legendary Edition er definitivt et storspill myntet på alle som elsker science fiction-sjangeren. Her er det heltemot, episke romkamper, spennende verdener og intriger og drama på høyt nivå.

Egnethet

Mass Effect Legendary Edition har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI. Spillet er merket med vold, ufint språk og gambling-elementer.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk):

«Dette spillet har fått PEGI 18 år og begrenser spillet til kun voksne og egner seg ikke for noen under denne alderen. Vurderingen er blitt gitt på bakgrunn av grafisk vold, vold mot sårbare og forsvarsløse karakterer, ufint språk og oppfordring til gambling.»

PEGI fortsetter – «Sterk vold inkluderer karakterer som blir spiddet av massive spyd og partert. Volden viser tydelig blodsprut fra sår. En kvinne uten våpen blir holdt i halsen og brukt som menneskelig skjold. Spillet inneholder også grovt språk (banning) og det tredje spillet i serien inneholder et gambling-område.»

Utover det PEGI skriver, inneholder spillet blodsprut når noen blir beskutt. Man kjemper ved hjelp av våpen som har energiprojektiler, og man har overnaturlige krefter. Spillet inneholder også noen romantiske scener med kyssing, intimitet eller at sex er en del av tematikken. Noen spillfigurer blir også vist delvis nakne og det også scener med bruk av rusmidler eller referanser til rusmidler.

Man kjemper mot både mennesker og romvesener i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Mass Effect Legendary Edition byr på en utfordrende, men overkommelig rollespillopplevelse. Man får en opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende. I tillegg er det mulig å justere på vanskelighetsgrad og man kan automatisere oppgradering av spillfigurene. Man vet ikke alltid konsekvensene på forhånd av valgene man tar, men dette er også et av spillets store styrker – hvert valg påvirker spillverden og historien videre. Spillet har også hyppige lagringspunkt slik at man sjelden må langt tilbake for å fortsette sesjonen etter spillfigurens død.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten