Minecraft Dungeons

PS4/Xbox One/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra syv år.

Søk etter skatter, utforsk mystiske grotter, og kjemp mot fantasidyr og monstre ilag med opptil fire venner.

Minecraft har en nærmest uendelig og ustoppelig popularitet. Barn og unge får rett og slett ikke nok av det LEGO-lignende konseptet. Samtidig som det tradisjonelle dataspillet fortsetter å løpe å gå, byr utviklerne på andre varianter, som for eksempel det Pokémon Go-inspirerte Minecraft Earth.

Minecraft Dungeons er også et sidespor. Her er kameraet plassert fra fugleperspektiv, og i stedet for ren bygging, er det større fokus på kamp og skattejakt.

Minecraft Dungeons

Format: PS4/Xbox One/Windows/Switch
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Mojang
Utgiver: Microsoft Studios

Man tar rollen som helten i denne historien og kan slå seg sammen med opptil tre venner.

Historien er i bunn og grunn nokså enkel. Men introduksjonen byr på en nærmest episk stil med flott musikk og en dyktig fortellerstemme. Karakteren Illager har blitt bannlyst av de andre landsbybeboerne. Så finner Illager en magisk gjenstand som gjør ham ond.

Etter det dukker altså din rolle opp i spillet. Man lager sin egen helt for å stå imot skurken og her kan man skreddersy utseendet.

Så bærer det ut på reise gjennom ulike «dungeons», som altså er en form for labyrinter. Omgivelsene varierer fra landsbyer og skog til grotter, ørken og gruver. Målet er ofte det samme: å komme helskinnet gjennom til slutten av «labyrinten».

Det er ni baner å gå løs på, og fiendene varierer i antall og type.

Det kan være bueskyttere, edderkopper, trollmenn, zombielignende figurer og mer. Dette er karakterer som er kjent for de som har spilt hovedspillet. Mot slutten av hver runde møter man også på større lederskikkelser eller bølger med mange fiender.

Det er også forskjellige måter å slåss på. Man kan bruke nærkamp med sverd og øks, eller pil og bue for å kjempe fra avstand. Det er også hjelpemidler som rustninger, eliksirer og gjenstander som kan brukes for å gi deg unike evner.

Og her kan man velge ulike kombinasjoner som kan skreddersy en egen kampstil.

Kampsystemet flyter for øvrig godt. Responsen på slag og skudd med pil og bue er rask og nøyaktig, og man kan dukke unna fiendtlige angrep med en egen knapp.

I tillegg til all slåssingen, er det også noen andre hindringer på din vei. Det kan være feller, dører som må åpnes, også er det hemmelige veier som man kan oppdage.

Vanskelighetsgraden kan også justeres, og spillet selv, velger nivået for deg underveis avhengig av hvor sterk spillfiguren din er. Etter hvert kan man velge høyere nivå for å øke motstand, noe som også betyr at man må tenke mer over handlingene i spillet og ikke bare gyve løs på fiendene.

Spillet kan definitivt ha appell til de som liker Minecraft, og de som vil ha enda mer action på menyen.

Med flerspiller på en og samme skjerm, er det mulighet for god spillunderholdning med venner og familie. Selv om spillet også kan være interessant om man spiller på egenhånd, så er dette definitivt en av titlene som passer best med flere.

I startgropa er spillet absolutt spennende og gøy. Omgivelsene er varierte og grafikken er, så langt Minecraft kan sies å være det, fin å se på! Bildet er rikt med detaljer som vann, lys, interiør, skog, hus og annet.

Men det er ikke til å legge skjul på at lengden på spillet kan være noe kortvarig, og prosessen kan bli noe repetitivt i lengden. Sist, men ikke minst, kan man jo lure på hvorfor det ikke er mer «Minecraft» i Minecraft? Hvor ble all byggingen av?

Egnethet

Minecraft Dungeons fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

Man kjemper mot monstre og dyr som edderkopper, trollmenn, større uhyrer, zombielignende skapninger og mer. Dette gjøres ved hjelp av slagvåpen, pil-og-bue og magiske elementer. Man kan også drepe dyr i bytte mot mat.

Allikevel, er grafikken tydelig pikselert og på sett og vis enkel. Spillet er ikke særlig realistisk, og fiender forsvinner fra skjermen etter en stund når de blir overvunnet. Det er også mye humor i bruk for å lette på stemningen i spillet.

Men dette er altså en del av Minecraft som fokuserer mer på slåssing og action fremfor bygging og kreativitet. For barn og unge som ønsker et action-alternativ, kan dette være veien og gå og med et spill som er mindre virkelighetsnært enn andre actionspill.

Merk at man må ha en Microsoft Live-konto for å spille spillet. Dette kan foreldre opprette på vegne av sine barn. Det er også mulig å spille med venner online. Spillet har ikke norsk tekst, kun engelsk.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Konseptet sikter mot en yngre målgruppe og vanskelighetsgraden kan tilpasses. Gangen i spillet er enkelt å forstå og det er en egen opplæringsdel i starten av spillet.

12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Ved å høyne vanskelighetsgrad kan også eldre barn og unge få noe å bryne seg på.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten