Mosaic

PS4/Xbox One/Windows/Switch/iOS/Android. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

Spill formidlet i kunstnerisk form tar for seg isolasjon, fremmedgjøring, samfunnskritikk og opprør. Tema og formidlingsform sikter mot ungdom og voksne.

Mosaic er utviklet av norske Krillbite som blant annet har laget spillet Among the Sleep. Man kan laste ned Mosaic til spillkonsoller, PC og mobiltelefoner.

I spillet møter man en kontormedarbeider som er fastlåst i byen- og modernitetens rutinemønster, samt en opplevelse av isolasjon og fremmedgjøring – en tematikk noen vil eller ikke vil  kjenne seg igjen i avhengig av egen tolkning og om spillets budskap treffer eller ei.

Fra å være et tannhjul i det massive, tunge og grå maskineriet begynner hovedpersonen å gjøre små opprør for å finne seg selv.

Mosaic

Format: PS4/Xbox One/Windows/Switch/iOS/Android
Sjanger: Eventyrspill
Utvikler: Krillbite
Utgiver: Krillbite/Raw Fury

Spillet har en imponerende måte med å formidle meningsløshet og rutinepreg. Hovedpersonen våkner opp – pusser tenner – pendler til jobb – drar hjem fra jobb – ser på TV og spiller et meningsløst spill. Så repeteres de samme gjøremålene neste dag og alt er fastlåst i en syklus.

Det er en tydelig samfunnskritikk mot det monotone, samt mangelen på individualitet i en moderne, tett befolket og konform tilværelse. Ikke minst en opplevelse av hjelpesløshet:

Hovedpersonen makter ikke å betale regninger, og klarer heller ikke å ha noen relasjon til de rundt seg. All kommunikasjon skjer via mobiltelefonen – og den er enveis. Enten er det jobben som maser om gjentatte forsentkomminger, en venn som vil ha kontakt for å selge eteriske oljer eller noen som taster feil nummer.

Etter hvert dukker det opp hendelser i hovedpersonens liv som snur om på tilværelsen. En snakkende fisk som skiller seg ut fra de grå og triste omgivelsene, en gatemusikant, en opplevelse av å drukne eller å bli ført gjennom et transportbånd og trampet ned av føtter.

Mer enn å være et spill der man skal navigere og løse oppdrag, skal man her følge med fra det ene stedet til det neste og se hvordan handlingen utvikler seg.

Mosaic er derfor først og fremst en visuell opplevelse som kan påvirke tanker og synspunkt mer enn å utfordre evner og ferdigheter. Dette er derfor ikke et spill i tradisjonell forstand, men mer sammenlignbart med å vandre inn i et kunstgalleri.

Graden av gjenkjennelse og forståelse av tematikken i spillet varierer nok avhengig av alder, egne tolkninger og samfunnssyn. For barn kan dette virke fremmed og abstrakt, men for ungdom og voksne kan spillet ha gjenkjennbare temaer.

Samfunnskritikken er for eksempel gjennomgående. Allerede ved oppstart dukker det opp meldinger i hovedpersonens mobiltelefon som forteller at merkevareprodusenter er din beste venn som underholder deg når du er trist og selger deg en lik kaffekopp dersom den gamle blir ødelagt. Hovedpersonen går også inn i en overfladisk datingapp som fokuserer antall likerklikk (eller ikke-liker-klikk). Og alle i spillet titter ned i skjermen sin og øyekontakt er totalt fraværende.

I tillegg fylles tomrom og kjedelige øyeblikk med et meningsløst gratisspill på hovedpersonens telefon. Her kan man trykke på en knapp for å rulle igang en poengteller. Like meningsløst er oppgavene på jobben der man skal stadig nå nye milepæler gjennom montone oppgaver og der hovedpersonen blir refert til som et sifferlangt ansattenummer.

Disse oppgavene er like monotone som de høres ut og dermed med på å fremheve det ensformige i tilværelsen.

Den dystre stemningen fremheves ved bruk av gråtoner, lyssetting og musikk. Spillfiguren vandrer langs et landskap med endeløse postkasser, byer, trafikk, forurensning, byggeplasser og andre mennesker som går likegyldig forbi. Naturen er for lengst lagt bort og erstattet med sanseinntrykk fra industri og reklame.

Kontrasten er de aspektene som gir mening og som i spillet fremstilles med farge. Et av de sterke øyeblikkene er når hovedpersonen oppdager en sommerfugl som strever gjennom en bråkete og farlig byggeplass, så oppdagelsen av en hage og med det en gatemusikant, eller når han flyter på en sky.

Vi testet spillet på Switch som hadde noen utfordringer med ytelse ved at spillet «hakket» iblant. Men utover det har spillet altså en sterk og interessant tematikk som er vel verdt å oppleve de tre timene det tar å fullføre spillet.

Egnethet

Mosaic er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk): Dette spillet har fått PEGI 12 år på grunn av ufint språk. Spillet er ikke egnet for noen under denne alderen.

Det er minimalt med vold i spillet. Hovedpersonen blir trampet ned av en fot og henger påklistret på samme måte som med tyggegummi, men ikke med permanent skade. En sommerfugl blir partert i en vifte, og hovedpersonen er i flere scener i eller under vann.

Spillet inneholder heller ikke blod eller gørr.

Stemningen er allikevel gjennomgående dyster, vel bortsett fra de fargerike kontrastene naturligvis. Spillet kan gi rom både for ettertanke og refleksjon.

Hovedpersonens valg er også interessante i hans kamp mot ensformighet og konformitet. Spillet handler om å plukke seg selv opp og skape forandring i eget liv.

Spillet har norsk tekst.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder.

12-15 år: Spillet er enkelt å mestre og det er ingen sideveier eller hemmeligheter å oppdage. Spillet har en lineær struktur og intuitive kontrollere. Tematikken kan allikevel være abstrakt og lite tilgjengelig for aldersgruppen.

16+: Ungdom og voksne kan oppleve en tematikk som er formidlet på en sterk og visuell måte.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser