Mount & Blade 2: Bannerlord (tidlig tilgang)

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

Ridderspill byr på action og strategi. Her skal man reise rundt i verden, oppnå anerkjennelse, lede en hær og delta i store kamper.

Mount & Blade 2: Bannerlord tar for seg middelalderen på hesteryggen. Her skal man bygge opp hæren sin, reise rundt i verden og delta i kamper.

Spillet er en oppfølger til Mount & Blade: Warband (2010). Men historien denne gang foregår 200 år tidligere i det fiksjonelle landet Calradia. Spillet er utgitt og merket «tidlig tilgang». Det betyr at spillet fortsatt er under utvikling og innholdet kan endre seg over tid.

Mount & Blade 2: Bannerlord (tidlig tilgang)

Format: Windows
Sjanger: Rollespill
Utvikler: TaleWorlds Entertainment
Utgiver: TaleWorlds Entertainment

Målet med spillet er altså å reise rundt i landet, rekruttere soldater og nedkjempe fiender og bygge opp eget rykte og anerkjennelse. Dette gjør man ved å vinne kamper og ved å utføre tjenester for andre.

Spillet blander strategi med valg før, under og etter kampen. Og ikke minst, store slag som foregår der og da. Da må man både slå fra seg med sverdet på hesteryggen, samtidig som man gir ordre til soldatene.

Spillet har både et modus som foregår på nett og et som foregår via enspiller. Her starter man med å lage sin egen spillfigur. Etterhvert utvikler man evnene og blir stadig bedre i kamp.

Hovedpersonen kan skreddersys ned til minste detalj. Man kan velge parametre som kjønn og hudfarge, i tillegg til høyde, hår, kroppsfasong og mer. Så velger man ønsket bakgrunnshistorie for hovedpersonen.

Grafikken i spillet er tidvis ganske bra. Iblant ser spillet pent ut særlig med oversiktsbilder der man har natur eller landsbyer i bakgrunnen. På nært hold er ansiktsanimasjoner og detaljer mer grovskisserte. Men det fungerer.

Landet Calradia er ellers enormt med byer, skog, fjell og natur. Man reiser rundt på et oversiktskart som ser flott ut. Her kan man forstørre eller forminske perspektivet etter eget ønske.

Byene i spillet fungerer som knutepunkt der man kan handle råvarer og soldater, eller så kan man påta seg oppdrag og gjøremål.

Ifølge utviklerne er det også et realistisk økonomisystem i bruk her. Prisen på råvarer endrer seg etter behov og forespørsel. Noe som også gir spilleren noen strategiske muligheter ved å bruke økonomien til egen fordel, for eksempel dersom en by er i opprør på grunn av sult og du tilbyr dem mat.

Ellers er det et turbulent land man beveger seg i. Calradian er delt i fire deler hvor kongeriker kjemper om makten i landet. Det er også her hovedpersonen kommer inn, med potensial for å endre på situasjonen i området.

Det er mulig å spille for seks ulike fraksjoner som alle har egne historier og kampstil. Avhengig av den man velger, får man bonuser som raskere byggetid, flere erfaringspoeng i kamp og lignende.

Valgene man tar i spillet kan være gode eller dårlige. Man kan gå til angrep på byer så mye man bare vil, eller så kan man hjelpe dem. Man kan godta en viss belønning, eller kun ta imot halvparten for å bedre relasjonen.

Man kan plyndre eller hjelpe landsbyer. Førstnevnte gir flere ressurser til å bygge opp hæren, men gir kanskje ikke goder i det langsiktige løp. Man kan også hjelpe til med å slå ned på banditter og andre typer gjøremål.

Mellom alt dette kan man gifte seg, drive forretningsvirksomhet, eie landsbyer og mye mer. Dette er rett og slett et univers der det foregår mye mellom kampene og med gjøremål som man ta et skikkelig dypdykk inn i. Man kan til og med få barn, og spille som barna når de blir større.

Andre oppdrag har variasjon. Det kan være å beskytte en karavane, få has på ulovlig jakt, levere en gjenstand til et annet sted eller løse opp i heftige konflikter.

Kampsystemet er også mer enn bare passe avansert.

Ved å dra musen i ulike retninger kan man slå fra seg med sverd i bestemte retninger eller blokkere angrep. Det er altså langt mer krevende enn mer tradisjonelle slåssespill. Her kan man bruke våpen på nært hold som sverd og øks. Et skjold kan man bruke til forsvar, og en rustning gir noe mer beskyttelse på slagmarken.

For å kjempe fra avstand kan man benytte seg av lanse, spyd eller bue.

Samtidig som alt dette foregår, kan man også gir ordre til soldater. Systemet for å gi ordre er heldigvis pent og intuitivt. Det er F1 – F9 som åpner opp kommando- og undermenyer.

Ellers flyter kampanimasjonene godt. Og de datastyrte motstanderne har nokså god kunstig intelligens som gir passe grad av utfordring og variasjon.

Fra å gå løs på banditter til større hærstyrker, er det nok å kjempe imot i dette spillet. Man starter med nokså enkle soldater i hæren sin, men etter hvert som man hjelper landsbyer får man tilgang til mer spesialiserte rekrutter.

Spillet handler hele tiden om å bygge seg opp både ved å forsterke hæren, men også ved å skaffe nødvendige ressurser for å livnære den, og ved å bygge relasjoner med byer, nobelsmenn, ledere og konger som man møter på.

Mount & Blade 2: Bannerlord leverer en gjennomført opplevelse av middelaldersk tilværelse.

Landsbyer er gjengitt med hus, gårder, folk som arbeider, vertshus og mer. Større byer har murer og forsvarsverk. Det hele ser ganske så flott ut.

Man starter i det små, men etter hvert blir relasjonene og kampene større og mer komplekse. Dette er et spill som blander politikk og diplomati, handel og et levende landskap med store doser krig og slag.

Spillet trenger fortsatt mer finpuss. Blant annet er ikke spillet like intuitivt alltid. Noen glipp her og der gjør læringskurven bratt. Men potensialet er her, og for de som har tid og tålmodighet til hjelp, er det mye å gjøre og leve seg inn i her.

 Egnethet

Mount & Blade 2: Bannerlord har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI. Spillet er merket med vold og kjøp i spill.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk): Dette spillet har fått PEGI 16 år på grunn av sterkt, voldelig innhold og varig, synlig skade mot mennesker. Ikke egnet for noen under 16 år.

Utviklerne selv skriver (vår oversettelse fra engelsk):

«Modent innhold»:

Spillet er satt til en fiksjonell, middelaldertid der spilleren påtar seg en rolle som eventyrer. Spilleren deltar i kamper og kriger og kan drepe eller spre fiender og potensielt hester med sverd, øks, bue og andre typer våpen. Spillet viser blod og animasjoner som viser død. Spilleren kan kjøpe alkohol og kan nyte dette i vertshus. Teksten i spillet inneholder ufint språk som for eksempel «bastard», «piss» osv.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+: Spillet kan gi utfordringer for ungdom og voksne. Dette er en avansert spillverden å sette seg inn i med en bratt læringskurve. Man får noe opplæring i starten, men det er allikevel et avansert kampsystem, og strategier og taktiske valg som må læres.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten