Need for Speed Unbound

PS5/Xbox Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI (kjøp og ufint språk).

ANMELDELSE: Need for Speed-serien er tilbake med fart og spenning, samt en helt ny grafisk stil. Her skal man kjøre ikoniske biler, delta i gateløp og unngå å bli tatt av lovens lange arm.

Need for Speed Unbound er et racingspill utgitt til spillkonsoller og PC. Dette er en type bilspill som satser mer på stil enn realisme, til fordel for gatebil-kultur, fart og spenning. Med gode nok mekanismer til å holde på interessen over tid.

Det aller første man gjør er å lage sin egen spillfigur. Denne representerer seg selv i spillet både i og utenfor førersetet.

Need for Speed Unbound

Format: PS5/Xbox Series S og X/PC
Sjanger: Bilspill
Utvikler: Criterion Games
Utgiver: EA

Man blir deretter presentert for den fiktive byen Lakeshore – et sted hvor grafitti og ulovlig racing blir sett på som et stort problem både av politikere og politi. På ulike punkter i landskapet både på dagtid og om natten samles ivrige førere for å konkurrere om førsteplass og fete premier.

Det er også i de banene man jobber seg oppover mot premiepotter som igjen kan brukes til å kjøpe nye kjøretøy eller til å oppgradere de gamle.

Lakeshore er for øvrig et flott sted med motorveier i den ene enden og landeveier i den andre. Landskapet er befolket av både trafikk og fotgjengere. Og man kan nyte bebyggelse, natur, vann og annet av severdigheter om hverandre.

Unbound føles som en solid racer med en gatebil og forbudt-følelse over seg. Om natten endres hele bildet til et fargerikt neonlys hvor veiene blir spillerens personlige lekeplass. Her er det et spennende skue med trafikk som hindring, politi og medsjåfører som kjemper om å komme over målstreken først.

Stilen er langt fra realistisk. Man kan dundre gjennom kjegler, gjerder og trær som om de var pappmasje.

Samtidig er dette med på å holde tempoet oppe. Og treffer man en bil i frontkollisjon stopper progresjonen noen sekunder før man får fortsette å kjøre igjen. I tillegg gjelder hvert eneste øyeblikk ettersom et feiltrinn kan forhindre en selv fra å nå førsteplassen.

Det er en intensitet, spenning og nøyaktighet som kreves i hvert eneste ledd. Vel, litt avhengig av hvilken vanskelighetsgrad man velger for spillet også så klart.

For å få et ekstra fortrinn kan man bruke nitro. Men dette er ingen uendelig ressurs og man må fylle på igjen ved å for eksempel nesten unngå å treffe trafikk. Ellers kan man drifte i svingene, men dette er også et sjansespill ettersom man kan miste kontroll over bilen.

Unbound krever ferdigheter. Og over tid vil man lære å manøvrere svinger, trange passasjer og hopp som aldri før.

Det tar også tid å sette seg inn i nye kjøretøy som man kan ta hånd om. Eller nye egenskaper på bilene ettersom man oppgraderer disse. Og med byen som lekeplass er det stadig nye områder å kjøre løp på – alle med dets mange kriker og kroker som må læres.

Spillet byr også på en åpen verden. Det vil si at man kan fritt kjøre og utforske de stedene man ønsker. Enten kan man konkurrere i en rekke løp alene, eller så finnes det enda et modus der man kan spille mot andre på nett.

Type løp varierer. Noen krever at man kjører flere runder for å komme først i mål, andre har et start og et sluttpunkt man må nå.

Midt i løpet dukket som regel politiet opp. De kolliderer og hindrer bilene som deltar i løpene. Over tid bygger man også opp en større grad av å være ettersøkt. Da må man innimellom kjøre til en hjembase for å bli kvitt synligheten hos politiet.

Unbound er et fenomenalt bilspill. Med knalltøffe kjøretøy, herlige motorlyder og muligheten for å skreddersy hver enkelt bil – er dette et bunnsolid bilspill. Det er mye fart og spenning takket være en urealistisk stil. Samtidig krever det finesse og ferdigheter for å nå førsteplassen i de ulike løpene.

Grafikken og stilen er ellers solid og engasjerende. Mye takket være en helt spesiell tegneserie-vri. Røyk og eksos, spillfigurer og animasjoner bærer preg av tegneseriefilm fremfor ren dataspill-grafikk. Samtidig er sistnevnte også en betydelig del av spillet med flotte omgivelser og biler som man kan nyte.

Det er ikke sikkert at denne stilen er for alle. Men det blir et kunstnerisk preg som definitivt gjør at spillet skiller seg ut.

Som i mange andre Need for Speed-spill er målet å jobbe seg opp fra bunnsjiktet til toppnivå innen racingverdenen. Langs veien opplever man kjappe og intense løp med hopp, svinger, bruer og all slags hindringer.

Styringen er feilfri og gjør at kjøringen sitter godt i hendene.

Og med over 150 merker å velge fra med alt fra Honda, Nissan, Jaguar, Ford, Pontiac – er det mange lekre godbiter å velge fra. Så for den som elsker biler og gatebil-kultur, er det mye å gå dypere inn i.

Alle foto: Electronic Arts

Egnethet

Need for speed unbound har fått anbefalt aldersgrense av PEGI angitt til 12 år. Spillet er merket med ufint språk og kjøpemuligheter

PEGI forklarer at man kan kjøpe digitale gjenstander i spillet for ekte penger. Deriblant kosmetiske goder til kjøretøy og spillfigurer. I tillegg er klærne som spillfigurene kan ha på seg, basert på ekte klesmerker som Vans, Puma osv.

PEGI påpeker også at biler kan kollidere med hverandre, bygninger, gjenstander i byer osv. Biler tar synlig skade, men dette vises ikke på sjåfører. Det er mulig å treffe fotgjengere, men disse tar ikke skade.

Vanskelighetsgrad:

12-15 år: Spillet har flere vanskelighetsgrader å velge fra. Dette påvirker bilens motstandsdyktighet mot skade, samt ferdighetene til politi og datastyrte motstandere. En opplæring i starten av spillet lærer bort det grunnleggende. Man kan også starte løp forfra ved behov. Ellers vil man kunne møte på spillere med ulik ferdighetsnivå på nett.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer også for ungdom. Man kan justere opp vanskelighetsgraden, og det er alltid mulig å forsøke å forbedre sin egen beste tid.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser