Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (mild vold)

ANMELDELSE: Konkurrer i bowling, volleyball, fotball, tennis og mer ved å bruke hele kroppen. Nintendo Switch Sports leverer ekte sportsglede for hele familien.

Wii Sports er legendarisk innen spillverdenen. Belønnet med priser og elsket av spillere over hele verden – har det å bevege kroppen i takt med spill skapt mye glede og høyt konkurranseinstinkt.

Nå er altså oppfølgeren på plass til Switch-konsollen med bedre grafikk og mer nøyaktig bevegelsesteknologi.

Nintendo Switch Sports

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo / Bergsala AS

Hele konseptet dreier seg altså om at man beveger armer og ben fysisk, som igjen fører til at spillfiguren på skjermen beveger seg. Dette er et ypperlig spill som kombinerer digital lek med fysisk bevegelse.

Tro det eller ei, man blir faktisk svett av å veive med armer og ben i Nintendo Switch Sports.

På menyen har man seks sportsgrener. Sverdfekting, bowling, volleyball, badminton, tennis og fotball. Hver sport har sine egne finurligheter og triks som man må mestre for å virkelig overgå motstanderen.

Nintendo Switch Sports kan nytes alene, sammen med venner ved at TV-skjermen deles, eller med venner og ukjente på nett.

Det positive med denne spillserien er at man overhodet ikke må være en råtass for å mestre konseptet. På finurlig vis har Nintendo senket terskelen slik at de aller fleste vil kunne plukke opp spillet på få minutter og forstå gangen i det.

Blant annet får man en gjennomgang av de forskjellige bevegelsene man kan utføre aller første gang man starter opp Nintendo Switch Sports. 

I bowling gjør man de samme fysiske bevegelsene som i virkeligheten ved å holde joy con-kontrolleren mot brystkassen før man slenger armen mot TV-skjermen. Det går også an å justere sikte og plassering på banen, og har man dreisen på det kan man skru ballen.

Ellers er det ett modus som blant annet legger et par hindere eller tre på banen slik at kulekastingen blir desto mer utfordrende. Bowling er gøy, litt enkelt, men samtidig kjekk konkurranse med venner og familie.

Ute i felten har man tennis og badminton som egentlig minner om hverandre i måten man spiller på. Her gjelder det å slå ballen over nettet. Ved å bevege armen i ulike retninger påvirker det retningen på ballen. Og man kan for eksempel veksle mellom å lobbe tennisballen, eller å satse på kortere slag.

Små grep gjør at man utkonkurrerer motstanderen i en kamp om å treffe dit utøveren ikke rekker å nå.

Fotball er også stas. Her kan man bevege spilleren og konkurrere som et lag eller i kamper en mot en. Det gjelder så klart å få ballen i mål, men det gjelder også å gi pasninger til lagkamerater og å treffe ballen i riktig vinkel. Stilen her minner litt om Rocket League med en massiv ball som føres frem og tilbake og veggimellom.

Kampene er kjappe og man må spurte med omhu ettersom spilleren blir sliten over tid.

I samme rekke finner man også volleyball. Her skal man blokkere, serve og slå ballen over nettet. Volleyball har kanskje flest alternativer når det gjelder ulike teknikker på banen. I tillegg må man «time» slagene og posisjonere seg til riktig tid.

Sist, men ikke minst, har man sverdfekting. Her skal man blant annet gardere seg mot slag, og slå tilbake igjen. Ved å bevege joy con-kontrolleren i ulike retninger føres også sverdet samme vei.

Nintendo Switch Sports har et lekent uttrykk som kan treffe de aller fleste. I tillegg er terskelen satt nokså lav slik at de aller fleste i husholdningen vil kunne plukke opp dette spillet og forstå gangen i det.

Det få andre som klarer å skape spill som treffer flere generasjoner enten det er barn, foreldre eller besteforeldre.

Å spille med flere på samme skjerm er en glede for store og små. Man bruker også hele kroppen, eller strengt tatt en del av den, men resten blir jo også med på lasset. På den måten kombinerer spillet fysisk aktivitet og digital lek.

Dette er et ypperlig alternativ til underholdning på taco-fredagen.

Grafikken er flott og leken, animasjonene likeså. Å møte andre på nett og å konkurrere fra egen stue er også gøy – og gir en opplevelse av mestring når man vinner. Selv om spillet uten tvil har høyest underholdningsverdi når man spiller sammen i samme rom.

Nintendo Switch Sports kommer til å skape god underholdning (og dårligere tapere) i mange hjem fremover. Utviklerne har også fått til en solid jobb med å gjenskape nøyaktige spillbevegelser i digital form.

Til høsten loves man også en syvende sportsgren – golf.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

Nintendo Switch Sports har fått PEGI angitt til 7 år. Spillet er merket med vold.

PEGI skriver at spillet har fått 7-årsgrense på grunn av lite realistisk vold i en barnevennlig setting. PEGI mener at spillet ikke egner seg for noen under 7 år.

Videre forklarer PEGI at en av sportsgrenene (sverdfekting) inneholder mild vold mot menneskelignende figurer. Her skal man slå på hverandre med sverd. Volden er samtidig tegneserieaktig, mener PEGI og påpeker at det ikke blir vist synlig skade på spillfigurene.

Spillet inneholder ikke åpen chat når man spiller på nett. Man kan velge mellom fire symboler (tommel opp, gråt, klapping, plystring) som blir vist til andre spillere. Brukernavnet er samtidig synlig for andre spillere.

Ellers er rundene korte og dette er et spill man enkelt kan plukke opp for å spille i et kvarter, så kan man ta en pause fra skjermen og legge dette bort igjen.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen og er overkommelig med tanke på vanskelighetsgrad. Man får instruksjoner underveis ettersom man introduseres til nye sportsgrener. Det er mulig å velge vanskelighetsgraden på datastyrte motstandere. All tekst er på engelsk.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet. Ved å konkurre med andre på nett eller samme skjerm – vil man kunne få stadig nye og mer utfordrende motstandere å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde ungdom og voksne som er interessert i sport.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser