Overcooked! All You Can Eat

PS4 og 5/Switch/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Skatten av et spill - Overcooked, har fått bedre grafikk og enda mer innhold. Her er det ville samarbeidsaktiviteter og timesvis med hektisk matlaging.

Overcooked er en serie med spill som absolutt alle burde prøve og med et konsept som appellerer til de fleste. Kjernen er bygget rundt matlaging hvor opptil fire venner eller familiemedlemmer skal fullføre matbestillinger på tid.

Det betyr at ettersom hamburgere eller sushi skal snekres sammen, må man finne ingredienser, kutte og tilberede, så levere ut til kundene. Samtidig er prosessen mye mer komplisert enn som så.

Overcooked! All You Can Eat

Format: PS4 og 5/Switch/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Partyspill
Utvikler: Team17 Digital
Utgiver: Team17 Digital

For mer enn å kun dreie seg om å lage mat, må man stadig løse nye utfordringer på tid. Jobb på et kjøkken som har to deler fordelt på lastebiler som kjører på en motorvei. Eller hva med å kokkelere på en romstasjon?

Her snakker vi om rotter som stjeler ingredienser, fotgjengere som går midt i kjøkkenet, jordskjelv som deler gulvarealet i to og mye mer.

Overcooked skinner på sitt beste når opptil fire personer spiller sammen. Da må man kommunisere og koordinere i et hektisk og vilt spillmiljø. Her er det latter og smerte om hverandre – for Overcooked er bare så seriøst som man tar det, og både givende og morsomt til samme tid.

Det finnes altså en ener og en toer i serien i tillegg til en god dose med tilleggspakker. Med Overcooked! All You Can Eat er alt dette samlet på et og samme sted i tillegg til en håndfull andre justeringer i spillet.

Blant annet er grafikken oppgradert. Det er også lagt inn et nytt spillmodus med assistanse. På det vis kan man få økt tid på hvert nivå i tillegg til at bestillingene ikke utløper så raskt.

Dette er derfor et glimrende alternativ til foreldre og barn som skal spille sammen. Den mindre habile – enten det er mor eller sønn, kan få økt tid og ro til å bryne seg på oppgavene. Spillet er overhode ikke mindre interessant av den grunn, og man kan så gå over til det vanlige moduset hvor man får større utfordringer å bryne seg på.

Utover det får man også såkalt krysspilling (crossplay). I praksis kan da en som har Nintendo Switch spille sammen med en som er på PC for eksempel. I utgangspunktet kan man spille Overcooked sammen med flere på en og samme skjerm, men også på nett.

Og når man først snakker om innhold er det altså over 200 baner å spille gjennom. Man kan gå gjennom historiemoduset fra det første og andre spillet i serien, i tillegg til alt nedlastbart innhold.

For de som er interessert i selve kokkene som står på kjøkkenet, kan man også velge mellom tre nye personligheter. Ellers byr spillet på raskere ladetider og hjelpemidler for dyslektikere og de som er fargeblinde.

Overcooked! All You Can Eat er en nydelig pakke som samler det beste fra Overcooked-serien. Det er ikke sikkert at det er nok innhold her for de som allerede eier enern og toern. For nye spiller derimot er dette en anledning for å skaffe seg mye moro på en og samme plass.

Dersom man er opptatt av krysspilling, litt bedre grafikk, assistanse-muligheter for å spille med barna – ja da kan dette være et alternativ verdt å skaffe seg.

Uansett så er Overcooked i seg selv et knallprodukt som er garantert å gi mye latter og glede. Det er definitivt et spill som egner seg godt til sofahygge der flere kan spille sammen på samme skjerm.

Alle foto: Team17 Digital

Egnethet

Overcooked! All You Can Eat har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år. PEGI har ingen spesielle bemerkninger på spillets innhold utover det.

Spillet kan samtidig oppleves som vanskelig for de yngste på grunn av mange ulike kontrollere og bevegelser som må læres. I tillegg krever spillet en viss grad av presisjon og hurtighet.

Dette er ellers et barnevennlig spill som kan engasjere flere i familien, både store og små.

Her kan flere spille sammen på en skjerm i et kaotisk og morsomt miljø for kokkelering.

Man kan også lære ferdigheter som involverer planlegging og evne til å tilpasse seg et hektisk miljø som stadig endrer seg.

Det gjelder også å prioritere bestillinger, og samarbeide godt med de man spiller med.

Merk at man også kan spille med og mot andre på nett. I spillets innstillinger kan man skru av eller på stemmechat.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder.

3-6 år: For de aller yngste i denne aldersgruppen kan det være utfordrende å mestre kontrollere. Spillet har kjapt tempo og oppskriftene for matlaging endrer seg hele tiden. Blir fort kaos.

7-11 år: Kan passe for denne aldersgruppen med intuitive kontrollere som ikke er for vanskelig å mestre for barn i denne alderen. Spillet har også et eget opplæringsmodus, og man kan velge assistanse som sakker ned tiden og demper hasten med å få ut bestillinger.

12-15 år: Spillet kan også være interessant for eldre barn og ungdom, og byr på stadig økende vanskelighetsgrad.

16+: Spillet kan også være interessant for eldre ungdom og voksne, og ikke minst en super aktivitet og spillopplevelse for foreldre sammen med barn.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterier for spillanmeldelser