Overwatch

Action, Playstation 4/Xbox One/Windows

Overwatch er et populært skytespill blant både voksne og barn. Vår vurdering er at dette er et lysere og mildere alternativ til andre skytespill med høyere aldersgrense.

Anmeldelsen er oppdatert 19. desember 2017

30 millioner mennesker spiller det populære skytespillet Overwatch på verdensbasis. Spillet finnes både til konsoll og PC. Vår vurdering er at dette spillet er et lysere og mildere alternativ til andre skytespill på markedet med høy aldersgrense. Men hva er egentlig kjernen i dette spillet?

Det finnes en handling  men det er neppe den som er hovedgrunnen til den store brukermassen. Kort fortalt så oppstod Overwatch som en slags internasjonal hær i fremtiden som skulle gjøre ende på kriger og konflikter.

Soldater, forskere og eventyrere hadde som mål at alle nasjoner skulle få leve fritt og i fred, helt til organisasjonen ble oppløst. Nå er verden igjen truet av konflikt, og de tidligere medlemmene av Overwatch er kalt til kamp på ny. Og det er her du som spiller kommer inn i hovedsetet.

I sin grunnleggende form er Overwatch et skytespill i et fremtidsscenario, der man hovedsakelig konkurrerer på et av to lag. Kjernen er onlinespill med og mot andre på internett, selv om det finnes diverse treningsmodus som man kan spille alene. Eller med tillegg av datastyrte med- og motspillere.

Som regel spiller man seks mot seks spillere, eller tre mot tre. Og man kan velge en helt på tvers av klasser som angrep, forsvar, støtte og helbredere. Et lag som har en kombinasjon fra flere av disse klassene, ligger best an til å gjøre det godt på slagmarken.

Heltene er selve smaragden i Overwatch. Foreløpig er det 24 å velge blant, men galleriet økes stadig. Heltene kjemper med både realistiske og overnaturlige krefter, håndholdte våpen og magiske gjenstander. I tillegg har alle heltene en egen spesialitet som stadig fylles opp før man kan bruke den i kamp. Eksempler på helter er Junkrat, en kar som skyter bomber, legger ut feller og som har som spesialitet å gjøre seg om til et eksplosivt hjul.

Mei, en kvinnelig karakter, kan fryse motspillere til is og sette opp en svær barriere. Reinhardt fungerer best i forsvar, og bærer på et massivt skjold som kan beskytte lagkameratene sine. Spillutviklerne legger stadig ut små animerte filmer som gir dypdykk inn i karakterers historie.

Det finnes også 15 spillbare baner man kan bryne seg på, og flere ulike modus. Mest utstrakt er der det ene laget skal forsvare et mål, og/eller eskortere det i trygghet, og det andre laget skal angripe det. Et relativt nytt tillegg er tre mot tre, der det gjelder å eliminere motstanderne før de eliminerer lagkameratene dine. Og så er det «capture the flag», der man skal forsvare sitt eget flagg og forsøke å stjele motstandernes flagg.

Overwatch er neppe et spill man kan ha stor fremgang i alene. Det krever samarbeidsevne og koordinasjon for å vinne som et lag. Med så mange ulike helter å velge blant er det dessuten stort potensial for å utforske og mestre enhver karakters styrker og svakheter. Dette gjør at spillet stadig får variasjon, ettersom hver karakter gir nye muligheter til spilleren.

Samtidig, og for å være helt realistisk, dersom man hopper inn i en tilfeldig kamp på egenhånd, er det liten sjanse for at fremmede bryr seg nok til å samarbeide med deg. Stort sett driver alle på med sitt. Derfor nytes Overwatch best ilag med venner. Og ved å lage en egen gruppe er det enkelt å spille sammen mot andre på nett som en del av et lag.

Grafikken er imponerende, selv om spillet begynner å få noe fartstid. Kartene man spiller på er varierte, og med ulike strategiske punkt å forholde seg til, for eksempel steder der man samler helse eller får best oversikt. Med en del runder bak seg, lærer man fort gangen i disse kartene.

Ellers er dette et tempofylt actionspill, med liten nedetid når man blir eliminert, slik at man kjapt kommer ut på slagmarken og kan fortsette med sitt igjen. Og med et kjapt tempo, mange stilige karakterer og stadig nye tillegg til spillet fra utviklernes side, vil Overwatch fortsette å holde interessen i lang tid fremover.

Overwatch

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Blizzard Entertainment SAS
Utgiver: Activision

Egnethet

Overwatch har fått PEGI angitt til tolv år og vurderes som et lysere og mildere alternativ til mange andre skytespill med høy aldersgrense.

Man skyter og bruker diverse slagvåpen mot fantasikarakterer som ser både realistiske og urealistiske ut. Noen stønner eller gir lignende uttrykk når de dør. Det er enkle elementer av blod, men ikke noe gørr når man er i kamp. Selve skytespillopplevelsen er der allikevel.

Med et fremtidsscenario basert på fiksjon, og med overnaturlige elementer og humor, er spillet lite realistisk.

Ellers bør foreldre være obs på at barn og voksne spiller side om side, og det er mulighet for å chatte i spillet. Man kan også bruke ekte penger for å kjøpe innhold i spillet, som drakter, spraylogoer og tilbehør til karakterene.

En av fordelene med Overwatch er at det går relativt raskt å fullføre enkeltstående runder. Men man kan fort bli fristet til å holde på over lengre tid. Spilleren går også opp i nivå, noe som er en slags trofe/eller merkelapp man kan vise utad. Dette kan gi både motivasjon og interesse til å holde på med spillet over tid.

Ellers er dette et skytespill der barn og unge får fokusere på ferdigheter som samarbeidsevne, taktikk, kommunikasjon og det å tenke raskt og bruke observasjonsevne. Overwatch har mye fokus på belønninger, og hver gang man går opp i nivå, åpner man en «lootbox» som gir spilleren nytt tilbehør til karakterene.

Det er forøvrig et stort pluss at karaktergalleriet består av både kvinner og menn som kjemper likeverdig på slagmarken.

Vanskelighetsgrad

0-11 år: Under aldersanbefaling.

12-15 år: Overwatch er enkelt å mestre og vanskelig til samme tid. Konseptet lærer man fort, samt gangen i de ulike modusene. Men det å beherske de ulike heltenes svakheter og styrker, det tar tid og øvelse. Her har man altså et stort utviklingspotensial, og det er motiverende og gøy når man gjør det bra i spillet. Ellers er det ulike treningsmodus som kan forberede spilleren før kampen med andre på nett.

16+ år: Millioner av ungdom og voksne har falt for Overwatch. Konseptet er enkelt, men alle finurlighetene og detaljene krever tid og øvelse for å mestre. Også ungdom og voksne vil finne god underholdning i dette populære skytespillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser