Paragon

Action/Strategi, PlayStation 4/PC, anbefales fra tolv år

Barnevakten har tatt en sniktitt på online-spillet Paragon før offisiell lansering. Her er det mye taktikk og fokus på samarbeid, men også muligheter for kjøp av mer innhold i spillet. Anbefales for barn fra tolv år.

Paragon havner innen sjangeren MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Man spiller altså på internett hvor to lag forsøker å ødelegge opposisjonens base. Spillkartet er delt inn i tre stier som man kan bevege seg på. Langs stiene har hvert sitt lag kanontårn og poster som kan ødelegges. I tillegg sendes det strømmer av datakontrollerte fotsoldater mot fiendens base.

Du tar rollen som en valgt helt på laget ditt. Heltene havner innenfor ulike kategorier, det kan være magikere, «rangers» som har skytevåpen, eller tungt pansrede «fighters» som kjemper med nevene sine.

Alle heltene har sitt unike sett med helt spesielle evner. Rampage for eksempel, er en svær gorillaaktig type som slår godt fra seg og kan kaste svære kampesteiner eller hoppe ned på fiendene sine. Sparrow derimot, skyter med pil og bue, denne helten er kjappere i bevegelsene, men bør holde seg på trygg avstand på grunn av et lavere helsenivå.

Paragon minner mye om et annet spill som har vært populært blant mange barn og unge, Dota 2. Her kontrollerer man også en helt som skal knuse fiendens base før han knuser din.

I Paragon må man tenke taktisk og man må ha tålmodighet. Man øker nemlig i nivå når man dreper opposisjonen. Det betyr at hver gang fienden dreper deg blir han enda sterkere, og kan således oppgradere evnene sine.

Paragon

Sjanger: Action/Strategi
Språk: Engelsk
Utvikler: Epic Game
Utgiver: Epic Game

Dette er heller ikke et spill der det lønner seg å satse alene. Spillet fordrer og krever samarbeid, det lønner seg å ha ulike helter fra ulike kategorier. En blanding av heltetyper blir dødelig for motstanderen. Kjemper man kun alene, da dør man raskt.

Paragon har mye positivt for seg. Med flott grafikk og stilig musikk er det lett å havne i stemning. Spillet inneholder magiske elementer fra fantasisjangeren, kombinert med et slags framtidsscenario. Så her er det noe for enhver.

Det er mye taktikk involvert og det er mengder med muligheter for detaljjustering. Man kan velge mellom oppgraderingsmuligheter for valgte helt, man kan velge ulike kort som igjen gir spesielle evner, og mye mer. Med så mye taktikk og spenning er dette et spill som byr på mye godt. Spillet er fortsatt under utvikling, så vi må vente for å se på det fullverdige produktet til offisiell lansering.

Egnethet

Paragon er på engelsk og med kompliserte menyer og tekst. Heldigvis er det god opplæring underveis, og jo mer man spiller, jo mindre komplisert er spillet.

Det er mye vold, men dette er i en tydelig, fiksjonell sammenheng. Når karakterer dør kommer de dessuten tilbake igjen momentant. Dette støtter opp om en aldersanbefaling på tolv år.

Man kan også velge vanskelighetsgrad avhengig av hvor kjent man er med sjangeren. Da tas man blant annet med til en fin opplæringsvideo som forklarer det grunnleggende. Så kan det være lurt å begynne å spille mot datastyrte motstandere for å øve seg opp i spillet.

Her er det mye taktikk involvert og man øver opp strategiske evner akkurat som om man ville spilt en runde med sjakk.

Spillet er gratis når det blir offisielt lansert, men man kan kjøpe en tidlig tilgang til spillet allerede nå. Utviklerne hevder at spillet alltid skal være gratis, og at man fint kan spille det uten å bruke en eneste krone. Blant annet skal alle helter være gratis og man kan kun tjene opp ekstra krefter i spillet gjennom å faktisk spille. Dette er gode løfter.

Samtidig er det muligheter for å kjøpe mer innhold og det kan være fristende å bruke ekstra kroner. Lag derfor gode avtaler med barna når det gjelder pengebruk.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under aldersanbefaling.

12-15 år: Spillet anbefales for barn i denne alderen. Spillet er spennende og fordrer samarbeid med andre spillere. Vær obs på at det er muligheter for å chatte i spillet. Selv om det er mange detaljer å forholde seg til, lærer man gangen i det kjapt og det finnes god opplæring.

16+: Spillet kan underholde både eldre barn og voksne. Her er det utfordringer og spenning i massevis.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser