Planet Zoo

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten velger allikevel å anbefale spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad.

ANMELDELSE: Dypt og engasjerende spill lærer barn om dyrefakta og stell av nydelige og spennende dyr.

Planet Zoo er et simulatorspill som er utviklet av de samme som har laget Planet Coaster.

Målet her er å lage en velfungerende dyrepark. Dette krever langt mer enn å bare sette opp noen gjerder og så hive inn ett dyr eller to. Hvert liv man slipper innenfor porten har egne behov når det gjelder matvaner, helse og sykdom, sosiale behov, habitat og mer.

Sånn sett kan barn lære mer om de ulike dyrenes behov når de spiller Planet Zoo, samtidig som de også må tåle at det går galt med dyrenes vel og ve om ikke riktige forutsetninger blir fulgt opp.

Planet Zoo

Format: Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Frontier Developments
Utgiver: Frontier Developments

Grafikken er fantastisk, noe som også krever at man må ha en passe solid datamaskin for å kjøre spillet. Hvert dyr er animert og tegnet ned til et imponerende detaljenivå. Mye av gleden i spillet gis rett og slett bare av å titte på dyrene og se deres mange gjøremål.

Det er til og med her innlemmet ny grafikkteknologi som gjør pels og håstråene helt unike. I tillegg har hvert dyr sin egen intelligens og reagerer på alt fra å løpe unna regnskyll til lek og aktivitet med gjenstander i omgivelsene sine. Å se vortesvin rulle i gjørma, eller en bjørn bade i vanndammen har aldri sett stiligere ut i et dataspill.

Mer enn 70 ulike dyr er inkludert når man kjøper kjernepakken til spillet. Flere kan legges til om man kjøper tilleggspakker, og det vil nok komme flere slike innholdspakker til salgs fremover.

Spillerne kommer altså til å lære mye om hvert enkel dyr. Fra gigantiske anaconda-slanger og snøleoparder til gorillaer og løver – her er det mye å sette seg inn i. Dyrene trenger riktig type mat, omgivelser og planter og trær som samsvarer med opprinnelsesstedet. Ellers blir de ulykkelige eller stresset.

Innhengninger kan enten bygges del for del ellers så kan man sette ut ferdige maler.

Målet er at dyrene skal få et sted der de kan oppleve trygghet med mulighet for ly og rom for fred. Når trivselnivået er på topp, og flere kjønn er samlet, kan også flokken utvides med små valper. Om dyrene mistrives veldig, dukker protestaksjoner opp i parken!

I starten av spillet har man lite å gå på og begrensede byggemuligheter. Men det er altså en utvikling her og jo mer man spillet, jo bedre gjerder, typer bygninger og økt kvalitet på dyrefor får man.

Veien videre varierer på bakgrunn av valgte spillmodus. Man kan bryne seg på tolv nivåer i karrieremodus, fullføre stadig nye utfordringer i «Challenges» eller bygge fritt i sandkassemodus. «Franchise» lar deg bygge et nettverk av dyreparker i flere land.

I tillegg til dyrehold må man også ta hånd om de mer administrative delene av spillet. Økonomi må på plass for å få en kontantflyt som dekker kostnadene og nye dyrekjøp. For å komme i mål her, må også gjestene være fornøyde på besøksrunden sin. Ellers kan man også forske for å bli stadig bedre til å møte dyrenes behov.

Karrieremoduset er nok det beste stedet å starte for nye spillere. Her får man en slags opplæring steg for steg og nye spillmekanikker introduseres gradvis.

Spillet har til hjelp også et eget leksikon «zoopedia» som har mye informasjon som man kan fordype seg i om de ulike dyrene. Teksten her er på norsk, utrolig nok! Dialog i spillet og menyer er også støttet på norsk. Dette er en sjeldenhet og et svært velkomment tillegg i spillverden.

Planet Zoo er et engasjerende og dypt spill. Å kjøpe og adoptere et dyr, er å ta ansvar for et liv og legge til rette for det. Hvert dyr har preferanser som vises i en tabell. Her kan barn og unge tolke hva slags planteliv som må til for å opprettholde lykke hos dyret. Det kan også være terreng, og omtanke for å velge snø, senking av temperatur, vann, gress, steingrunn og mer, avhengig av hva dyrene trenger.

Det er også mye læring i dette spillet. Man får en direkte respons på dyrenes behov, og om de trives eller mistrives. Teori og lesestoff omdannes til praksis når man former omgivelsene til dyrene på en måte som leseboka og dokumentarfilmen ikke kan erstatte. Interaktiviteten er enorm.

Og dyrene ser som nevnt, fantastiske ut. Disse kan utforskes på nært hold og sees mens de er i interaksjon med mat, leker og andre dyr i omgivelsene.

Ikke minst, så er det mye administrativ å ta hånd om. Juster høyden på muren ved innhegningen. Koble til strøm, legg opp stier og fasiliteter, men ikke for synlig slik at gjestene mister interessen. Og hyr inn nødvendig personale med alt fra vaktmestere til veterinærer.

Også er det design- og kreativiteten som får ben å gå på enten man innreder en innhegning eller danderer parken med benker, transportmidler, fontener, kiosker og flotte bygninger. Her er det potensiale for ikke bare å lage den mest velfungerende dyrehagen som finnes, men også en som virkelig ser flott ut.

Og dyrene er selve juvelene i spillet. Man blir etter hvert glad i de, kan navngi de og se de leve ut sine liv gjennom både helse og sykdom, og fra valper til voksne.

Egnethet

Planet Zoo har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

Vi anbefaler spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere, og i dette spillet må man ta finjusteringer når man bygger i parken sin, og gå innom en hel del menyer.

Ellers er det mye barn kan lære her om romforståelse, dyrehold, prioritering av budsjett og mer.

Spillet inneholder milde former for vold når dyr kan ende opp med å slåss mot hverandre. Døde dyr ligger igjen på bakken og kan bli forvandlet til skjelett over tid. Det er synlig skade på dyrene, men ikke noe blod eller gørr utover det.

Mennesker i spillet kan ikke bli skadet av dyrene, men de kan bli redde dersom tigre og andre rovdyr slippes løs i parken.

Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-11 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man skreddersy sin egen dyrepark helt ned til detaljenivå. Det er mye å lære og mye å gjøre når man bygger og utvider parken sin. Ikke minst om alle de ulike dyrenes behov. Spillet har en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten