Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Complete Edition

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år

ANMELDELSER: Snåle zombier går løs på fargerike planter i dette skytespillet som har en plantebasert vri. Dette er et mildere, men like actionfylt alternativ til andre skytespill på markedet.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville er et skytespill satt til tredjepersonsperspektiv. Spillet har hyppige kampsekvenser og tegneseriegrafikk, men i stedet for mennesker som går løs på hverandre med våpen, består karakterene av morsomme zombier og planter.

Dette er det nyeste spillet i Plants vs. Zombies-serien. Tidligere spill i rekken består av lignende skytespill, samt strategispill til mobiltelefon og nettbrett. Og her er en unik utgave til Switch-konsollen med alt, utgitt tilleggsinnhold inkludert.

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Complete Edition

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Utvikler: PopCap Games
Utgiver: Electronic Arts

Her skyter planter frø og flammer fra våpenlignende gjenstander og zombier dundrer fra seg med laser og dynamittkubber. Kampene er kjappe og intense, men spillet viser ikke blod eller gørr.

Det finnes ulike karakterer å velge fra både på zombie– og plantelaget. Disse er flott animert og alle med unik stil. Man har også kategorier innen angrep, forsvar og støtte. Dermed kan man komplimentere et lag med ulike roller.

Et lag som ikke har en helbreder for eksempel, kan fort endre opp med å tape i møte med fienden!

Hver karakter har dessuten unike evner og ferdigheter. Night Cap for eksempel, kan snike seg omkring, Sunflower kan helbrede medspillere og zombien Imp har en kraftig robotdrakt til hjelp. Det gjelder å bruke disse spesialevnene strategisk, i og med at et tidsur teller ned før man kan bruke disse om igjen.

Det finnes totalt 20 personligheter å velge fra, pluss tre som man kan låse opp senere.

Hva er unikt med Switch utgaven, sammenlignet med spillet som finnes til PC, Xbox og Playstation?

Vel, for det første så har utviklerne bakt inn bevegelsesstyring (sikte ved å bevege på konsollen) og skjermberøring for de som ønsker det. Selv om dette tross alt er valgfritt å benytte seg av eller ei.

Med Switch-utgaven kan man spille dette «verket» både når man er på farten, eller så kan man sette konsollen i TV-modus i dockingen.

Ellers får man alle spillbare figurer fra konsollversjonen av spillet, samt tolv kart og alt innhold som er blitt lagt ut siden spillets opprinnelige utgivelse. Giddy Park er også unikt med tilgjengelighet offline, samt andre spillbare omgivelser.

Det er heller ingen kjøpemuligheter (mikrotransaksjoner) i Switch-utgaven av spillet, sammenlignet med de andre konsollversjonene. Og utviklerne kommer ikke til å slippe flere oppdateringer og innhold som kan kjøpes for ekte penger.

Man har også full mulighet til å spille på nett mot andre, eller mot datastyrte motstandere lokalt uten internett. Men det er ikke mulig å spille flere på en og samme skjerm dessverre.

Opptil fire personer kan vandre rundt og utforske spillverden som en gruppe dersom man spiller med venner på nett.

Spillet har også et historiemodus der man i stor grad lærer hvordan spillet fungerer og henger sammen. Her skal man kjempe mot bølger av fiender og så eliminere større lederskikkelser. Man kan gå løs på flere oppdrag både på zombie- og plantesiden.

Det er mange oppdrag å velge fra, og alle er presentert med sjarm og humor.

Spillet starter ellers på et område fylt av andre spillere, datastyrte karakterer og ulike aktiviteter som gjør det mulig å oppgradere spillfigur, endre på utseende og trene på ferdigheter. Aktiviteter utenfor kampene kan for eksempel være å delta i dansekonkurranser, kjøre karusell eller øve på å treffe blink.

Ellers finnes det flere måter å spille dette spillet på:

«Turf takeover» foregår på store spillbrett der man skal kapre områder og gyve løs på oppgaver eller forsvare områder og mål. Seksten mot seksten spillere møtes i hektiske, kjappe og kaotiske kamper.

I «Garden & Graveyard Ops» skal man forsvare et område mot bølger av fiender. Oppdragene her kan bli nokså repetitive, men dette er også en måte å lære å mestre spillet på.

Plants vs. Zombies byr altså på et humorfylt actionspill som er et mildere alternativ sammenlignet med andre spill i sjangeren. Man sikter med fantasifulle, våpenlignende gjenstander, men går da til angrep mot planter eller fargerike zombier i stedet for mennesker.

Dette spillet kan derfor gi en «snillere» inngang til skytespillsjangeren, uten at det går på bekostning av konkurransefølelsen og mestringsfølelsen som skytespill kan gi.

Selv om utviklerne har lagt et slags humorfylt og useriøst preg over spillet, så er allikevel spillmekanikken, menysystemet, grafikken og karakterene gjennomførte. Det er mye artig å finne på mellom kampene, og spillet flyter minst like godt som andre, sammenlignbare skytespill på markedet.

Switch-utgaven av spillet byr på mye glede både på nett og uten internettilgang.

Det er spennende oppdrag å gjennomføre, stilige karakterer som alle har unike evner og en flott, fargerik grafikk og stil. Man kan absolutt si at spillutviklerne har landet et særegent konsept med dette spillet her.

Egnethet

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år og er merket vold og muligheter for kjøp i spill.

Begrunnelsen fra PEGI er (vår oversettelse fra engelsk): Spillet har fått PEGI 7 år fordi spillet inneholder vold som ikke viser åpenbar skade og volden er mot fantasiskapninger eller dyr. Volden er dessuten i en barnevennlig setting og kontekst. Ikke egnet for barn under syv år.

Volden er med tegneseriegrafikk. Planter og zombier går løs på hverandre med våpen som fargerike pistoler, kanoner, laservåpen, knyttenever, miner, og eksplosiver. Disse ser ikke ut som ekte våpen.

Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv og fiender forsvinner fra skjermen når de er overvunnet. Det er ikke noe blod eller gørr i spillet eller åpenbare tegn på at karakterene i spillet lider når de blir beskutt.

Det er også mye humor i måten plantene og zombiene er tegnet, og i tekst og historie i spillet. Så dette er et spill som ikke tar seg selv så veldig høytidelig eller fremstilles med særlig alvorspreg.

Spillet har chattemuligheter med mikrofon. Egen mikrofon kan skrus av eller på i innstillinger, andre brukeres chattemuligheter må dempes inne i spillet for hver enkelt person man møter på. Man kan også opprette grupper og det er mulig å invitere fremmede spillere inn i en slik gruppe. Eventuelt kan man justere slik at gruppen er åpen for at alle kan bli med, eller kun for venner og inviterte.

All tekst er på engelsk.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet er relativt enkelt å komme i gang med. Det er en introduksjon som lærer bort det grunnleggende når man starter spillet. Og kontrollene er nokså intuitive og viktige knapper vises på skjermen.

12-15 år: Med mulighet for å spille på nett vil man også kunne møte på spillere som er mer erfarne enn en selv og dermed få de utfordringene man ønsker.

16+ år: Også ungdom og voksne vil kunne få utfordringer med dette spillet her.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser