Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

Sett sammen et lag med søte pokémons, dra ut på redningstokt og utforsk grotter som endrer seg for hvert besøk.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX (ta et pustestopp etter å ha uttalt det lange navnet) er en nyversjon av Mystery Dungeon-spillene som ble lansert til Nintendo DS og Game Boy Advance i 2005.

Rescue Team DX havner innenfor sjangeren «rollespill», er enspiller og finnes til Nintendo sin spillkonsoll Switch.

Spillet tar deg med inn i Pokémon-universet der man skal sette sammen en redningsgruppe som skal redde andre pokémons som er i trøbbel. Dette i tillegg til andre, heltemodige oppdrag som gruppen din møter på.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Rollespill
Utvikler: Spike Chunsoft Co., Ltd.
Utgiver: Nintendo/Bergsala

Hele begivenheten foregår i grotter (dungeons) som endrer form og fasong for hver gang man besøker dem. Disse er tilfeldig, datagenererte verdener med skatter, feller, fiendtlige pokémons og vennlige pokémons som venter på å bli reddet.

Ved å fullføre oppdrag eller ved å overvinne/finne pokémons kan man også rekruttere dem. Så etterhvert bygger man et aldri så lite heltegalleri med koselige og evnerike hjelpere.

Spillet byr på oppdatert grafikk siden opprinnelig lansering. Enten dette utforskes i håndholdt modus eller på større skjerm, så ser spillet flott ut med fargerike verdener og pent animerte pokémons. Eventyrlig musikk og tegninger møter spilleren fra første øyeblikk.

Allikevel så skinner spillets dato igjennom. Noe man blant annet ser i spillmekanikk.

Kampene er turbaserte (først gjør man et trekk, så er det motstanderen sin tur) og noe enkle i form og fasong (men denne stilen vil helt sikkert også kunne tiltale noen spillere). Bevegelsene til spillfiguren er også i et rutenett og noenlunde statiske. Det går an å velge type angrep mot fiender, eller så kan man la pokémonen automatisk velge den beste angrepsmåten for deg. Noe som er velkomment for de som er nye til både spill og sjanger.

Det er også mulig å sette et automatisk modus som gjør at din pokémon utforsker grottene for deg og leter etter skatter og goder, så tar man styringen når kamper først oppstår. Man får også hint og veiledning fra partneren sin når man trenger veiretning eller når helsenivået begynner å bli lavt.

Rescue Team DX byr altså på mange fine hjelpemidler for de som ønsker det. Eller så kan man styre det meste på egenhånd.

I tillegg til å slåss mot mindre fiender er det også lederskikkelser som skal overvinnes. Og innimellom kampene kan man svare på quizzer, trene pokémons til å bli bedre og besøke butikker for å kjøpe hjelpemidler og nye bosetninger for dine pokémons. Dette gjøres i et levende landsbysenter som heter Pokémon square.

Allerede i starten av spillet svarer man på en del spørsmål (en slags personlighetstest) som sammenligner deg med den pokémonen du ligner mest på. Men det er fullt mulig å velge en helt annen pokémon enn den som blir foreslått. Denne kan man også navngi (for eksempel med eget navn) og man kan velge kjønn.

Dette kan gjøres både på egen karakter og den som velges som første partner. Slik kan man også tilpasse dialog og hovedperson til eget navn, noe som gjør spillopplevelsen mer personlig. Teamet ditt kan også navngis.

Det er også en historie i spillet. Hovedpersonen er opprinnelig et menneske som våkner opp som en pokémon. Men det er ikke mye tid til å tenke over det fordi noen roper om hjelp. Så blir man altså med i en redningsgruppe som får travle tider med å redde andre pokémons, samtidig som hovedpersonen forsøker å finne ut av hvorfor han har endt opp der han/hun har.

Ellers er det intriger og et interessant karaktergalleri som følger historien i spillet. Og en helt egen kultur om hvordan redningslag oppstår og gjør sitt for å holde pokémons trygge.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX er et koselig, sjarmerende spill som også byr på taktikk, et interessant kampsystem og mange fantasifulle pokémons. Samtidig kan stilen oppleves som repetitivt og ensformig for noen.

Selve spillmekanikken er også av eldre dato, selv om grafikken har fått en overhaling.

Det mest treffende i spillet er de fantasifulle dyrene. Optimismen, heltemotet og godheten i hovedpersonen er til å bli inspirert av. Og det er oppslukende i seg selv å gå på jakt etter nye pokémons som kan flytte inn i leirene dine. Alle disse er fylt med personlighet som vises både i dialog med morsomme replikker og animasjoner.

Ved å velge lag på opptil tre pokémons får man også et personlig forhold til heltene man sender ut i kamp. Men selve gangen i spillet går i syklus og etter hvert i det samme, kjente og vante. Oppdag kister, plukk opp penger, fyll på med mat og helse slik at du kan fortsette å bevege deg på spillbrettet og slå ut den ene etter den andre av fiendtlige vesener.

Allikevel er det taktikk og man må både tenke på posisjonering og riktig bruk av hjelpemidler i spillet.

Så noen kommer til å elske dette spillet, andre kommer til å tenke at dette var en solid bomtur.

Egnethet

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år og er merket vold.

Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv ovenfra. Volden er lite, nærgående skildret. Dyrene slåss mot hverandre med enkle effekter uten blod og gørr. Når fiendene dør «besvimer» de og forsvinner fra skjermen.

Det er også et positivt budskap i bunn om å gjøre godt, hjelpe andre og være uselvisk. Samarbeid og lagånd er også en viktig del av mantraet til spillets hovedperson.

Spillet har en lysbetont stemning som vises både i valg av grafikk og musikk.

All tekst er på engelsk – noe som kan gi læring og utvidet begrepsforståelse. Men det kan også være en del kompliserte ord her. Ellers er det en del regneferdigheter i bruk om barna skal lese tabeller og statistikk – for eksempel på angrep, hastighet og helsenivå til pokémons.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder.

7-11 år: Spillet er ikke vanskelig å mestre. Figurene kan bevege seg automatisk om man velger det, og det er mulig å trykke på en knapp som automatisk velger beste angrep. Samtidig er det muligheter for barn å i større grad styre disse prosessene selv. Man får også hint underveis og opplæring i hvordan spillet fungerer.

12-15 år: Eldre barn og unge kan få større grad av utfordring ved å styre spillet selv.

16+: Også ungdom og voksne kan få utfordringer å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser