Pokémon Violet

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (mild vold).

ANMELDELSE: Eventyrlig, sjarmerende og lystbetont Pokémon-opplevelse. I dette spillet får man dra ut i et vakkert landskap på veien til å bli en ekte Pokémon-mester.

Pokémons dreier seg om søte, sjarmende og tidvis majestetiske fantasiskapninger. Det finnes utallige filmer og spill i så mange varianter at det blir langdrygt å nevne dem alle. Det nyeste spillet i serien, Pokémon Violet, gir spilleren en mulighet til å utforske et fantasifullt og vakkert landskap på jakt etter nye pokémons.

Og spillet er knallflott, lekkert og vellaget. Fra musikken til dialogen er stemningen lystbetont med en fortellerstil som stadig heier på hvert eneste fremskritt du gjør.

Pokémon Violet

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Game Freak
Utgiver: Nintendo

Man starter spillet med å velge sin egen spillfigur. Her kan man velge avatarer fra et lite utvalg som består av forskjellige kjønn og hudfarge. Spillet starter i hjemmet til hovedpersonen. Noe stort er på trappene og om ikke lenge begynner første dag på en skole i nærområdet.

På samme måte som Harry Potter dro til trollmannskolen Hogwarts, er det her en dreven skole som lærer spilleren til å bli en dugandes pokémon-trener.

Litt etter litt får man sin første venn og mentor. Deretter kan man håndplukke en pokémon som man kan starte med. Og så går ferden ut i det åpne landskap på jakt etter nye fantasiskapninger som kan bli følgesvenner.

Det er en fryd å fange nye pokémons. For disse varierer i farge, form og type. Det finnes griselignende skapninger, flyvende varianter og noe som minner om pingviner. Vi snakker her om flere hundre forskjellige krabater.

Noen har vannkrefter, flammer, gress, elektriske eller andre former for ferdigheter til hjelp.

Hver eneste pokémon har unike styrker og svakheter. I og med at selve kampene er turbaserte må man være taktisk. For eksempel ved å matche en pokémons styrker mot en annens svakheter. I tillegg må man bruke de ulike angreps- eller forsvarsmulighetene man har med omhu. Nesten som å spille et parti sjakk med de brikkene man har til rådighet.

Og om man har lyst, kan man også bruke tid på relasjonen med disse dyrene. For eksempel ved å ta en piknik sammen der man vasker og mater dyrene.

Selve landskapet Paldea er et flott skue i seg selv. Her er det hav i sikte, elver, gress, fjell og bebyggelse. Selve skolen og det nærliggende området er utrolig veldesignet i seg selv. Det er mye å se og i det ene øyeblikket nyter man gress og blomster som svaier i vinden, for så å dra til en topp og nyte utsikten derifra.

Grafikken er virkelig veltenkt både i landskap og på dyrenivå.

Men det aller beste med spillet er dialogen og stemningen som skinner gjennom hele opplevelsen. For dette er absolutt et eventyr med sjarmerende karakterer, dialoger og en type fremgang som heier på deg for hvert eneste fremskritt.

Enten det er mentoren og den håpefulle Nemona eller direktøren av akademiet, så er hjelp å få. I tillegg møter man både vennligsinnede og litt rampete karakterer langs veien utover det.

Mye av spillet foregår i sekvenser der man kjemper mot andre pokémons og deres trenere. Man kan velge hvilke pokémons man vil ha for hånden ettersom man samler inn nye skapninger. Det er også mulig å velge en leder-pokémon.

Denne kan man sende ut i landskapet for å samle inn eliksirer, hjelpemidler og nye poké-baller som ligger strødd rundt omkring i omgivelsene.

Ellers oppgraderer disse dyrene stadig evnene sine ettersom man deltar i forskjellige kamper. Her tjener man også penger som kan brukes på å kjøpe nye hjelpemidler, for eksempel helsebringende eliksirer eller andre goder som styrker ferdighetene i kamp.

Det finnes også butikker der man kan kjøpe mat og en hårsalong der man kan endre på utseende til spillfiguren.

Landskapet er i dette spillet åpent. Så man kan utforske omgivelsene slik man selv ønsker. Man kan også velge forskjellige stier som man kan begi seg ut på. Langs de tre store historiene finner man blant annet «Victory road».

Her er målet å konkurrere i gym (kamparenaer) fordelt på forskjellige steder i landet. Det vil kreve både reisetid og evne til å utforske omgivelsene. I tillegg må man finne nye og styrke pokémons-laget sitt.

Målet er å få tittelen «mester».

I «Path of legends» kjemper man mot massive pokémons og i «starfall Street» kjemper man mot de rampete «Team Star». Her jobber man seg oppover rangstigen for å nå lederen deres.

Pokémon Violet er et nydelig spill. Her får man begi seg ut på et eventyr som er lystbetont og storslagent.

Å samle inn så mange forskjellige pokémons er både veien og målet. Det er mye kreativitet og fantasi som ligger bak disse utrolige dyrene. Og de kjemper ved din side og kan navngis slik at hver eneste får en herlig personlighet.

Med unike ferdigheter og evner er det også gøy å finne det som passer sin egen stil. Her kan man eksperimentere med en variasjon av angreps- og forsvarsevner. Etter hvert får man også en legendarisk pokémon som kan reise på tvers av land, vann og til lufta. Og med det får man også nye områder som man kan nå og utforske.

Å ri eller fly på en pokémon har aldri vært så kult som dette her – og en fin måte å se landskapet på.

Sist, men ikke minst. Enten man vandrer langs skog, mark og elver eller i de flotte trappene og hallene til skolen i spillet – er det mye forskjellig å se. Alt i alt er det et stort eventyr som venter enten man er helt ny til serien eller erfaren pokémon-trener.

Dersom man har venner som eier spillet, er det også mulig å invitere andre inn (opptil 3 andre spillere). Da kan man byttehandle pokémons og delta i kamper. Dette gjør man ved å opprette et spill og sende en invitasjonskode til venner.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

PEGI har gitt Pokémon Violet anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av mild vold som blir vist i en barnevennlig kontekst. PEGI påpeker at det ikke vises noe synlig skade på fantasiskapninger.

Videre forklarer PEGI at spillfigurene (pokémon-dyr) mister liv (en helsegraf som faller) og når de blir overvunnet i kamp, forsvinner de fra skjermen i en røyksky. Eller mer korrekt beskrevet: dyrene blir tatt tilbake i pokémon-trenerens poké-ball.

I praksis dør ikke dyrene (pokémons) når de kjemper mot andre pokémons. I stedet står det at de besvimer og må restituere for kunne delta i nye kamper.

Samtidig påpeker PEGI at det er filmscener i spillet som kan oppleves som skumle for yngre spillere.

Spillet oppfordrer også til lagarbeid. Både med pokémon-dyrene man har samlet, og med andre spillere dersom man samarbeider på nett.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Spillet har en opplæring som veileder deg fra start til slutt. Gradvis blir man presentert for nye funksjoner og muligheter. Vanskelighetsgraden øker også gradvis. Menysystemet er heller ikke særlig krevende. All tekst og instruksjoner er samtidig på engelsk. Og forstår man ikke disse, kan spillet bli noe knotete å mestre.

12 – 15 år: Spillet vil også kunne utfordre eldre spillere. Blant annet om man begir seg ut på jakt etter så mange pokémons som mulig, eller forsøker å finne skatter i omgivelsene. Ikke minst krever spillet en evne til å forstå de ulike pokémon-dyrene og matche styrker med svakheter.

16+ år: Spillet vil med sin sjarm og lystbetonte stemning også kunne underholde eldre spillere.

Reklametrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser