Psychonauts 2

Playstation 4 og 5/Windows/Xbox One og Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Hopp inn i et visuelt og kreativt eventyr. I dette spillet skal man utforske andres tanker for å løse deres utfordringer, emosjonelle bagasje og låse opp skjulte minner.

Razputin “Raz” Aquato er en talentfull, ung kar med overnaturlige tankekrefter. I alle sine år har han drømt om å bli med i den internasjonale spionorganisasjonen Psychonauts! Men alt er ikke vel innad i byrået.

Lederen er ikke helt i sitt rette lag, og en dobbeltspion skjuler seg blant kollegiet. Det byr så klart på noen nye utfordringer som helten Raz må løse. I tillegg er det en superskurk som skjuler seg i kulissene.

Nå må derfor Raz og medheltene trå til for å redde dagen før det er for sent.

Psychonauts 2

Format: Playstation 4 og 5/Windows/Xbox One og Series S og X
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Double Fine Productions
Utgiver: Double Fine Productions/Xbox Game Studios

Psychonauts 2 er et plattformspill. Det innebærer at man skal bevege seg over hindere ved å hoppe, sveve, klatre og slå ned sperringer. Hovedpersonen selv, Raz, har overnaturlige krefter til hjelp i kamp mot fienden og hindringer.

Raz kan nemlig gjøre utrolige ting med tankene sine.

For eksempel, så kan han rulle på en ball, sveve i lufta, løfte og slå fra seg med en knytteneve, skape ild og mer – bare ved hjelp av tankekraften! Det byr på noen helt unike egenskaper i kamp med fienden.

I spillet kobler Raz og hans medsammensvorne seg til ulike karakterers hjerner. Inni tankene skapes fantasifulle verdener, som for eksempel et univers som gjenspeiler konteksten med en tannlege.

Her er det tenner, tunger, ganer og annet av rusk som plutselig blir gulv og vegger i spillverdenen.

Langs veien er det ulike skurker som skal bekjempes. Det kan være «tvil» og «anger» – som altså er navnene på ulike skurketyper. Disse er med på å holde igjen karakteren man skal hjelpe på ulik vis.

Fiendene er varierte og har ulike styrker og svakheter. Det gir også en variasjon ute på slagmarken, og her gjelder det å holde tunga rett i munnen, tar man for mye skade, faller man ut av spillet.

Mellom slåssingen er det altså et spennende spillunivers som skal utforskes. Her er det varierte labyrinter med stikkveier og skjulte skatter. Det kan være nøkler til skatter som ligger bortgjemt i en retning eller ressurser som gir deg oppgraderinger i en annen.

Det lønner seg uansett å se an omgivelsene og utforske så godt man kan. Ved å koble seg til tankene til en rotte for eksempel, kan man finne en kode eller en annen gode ved å se gjennom skadedyrets øyne.

Godene man finner kan igjen brukes til å oppgradere spillfigurens evner slik at Raz blir sterkere og bedre i kamp. Eller så kan man endre på det visuelle uttrykket.

Presentasjonen av dette spillet er fantastisk, kreativt og lekent. Det er neppe en svært realistisk fremstilling, men allikevel fargerikt og en lek med lys og farge. Bare i kraft av fantasien som er brukt alene, gleder man seg til å utforske stadig nye og kreative områder.

Variasjon er kanskje nøkkelordet. Og det er mye å se og utforske.

En del spill kan jo pirke på den samme tematikken om igjen, men i kraft av spillets utgangspunkt – menneskesinnet – er det stadig nye absurde og underholdene kreasjoner under panseret. Og dette gjør Psychonauts 2 unikt i seg selv.

Det er også en interessant historie i bunn. Denne er ikke nødvendigvis veldig banebrytende, men kommer til livs med de stilige karakterene i spillet. Raz sjøl er empatisk og har en egen sjarm med det runde og nusselige ansiktet sitt.

Lili Zanotto er en hardbarka tøffing uten like. Ei lita jente som vet å bite fra seg. Så har man den mystiske Sasha, en snakkende do og en hjerne, samt til og med skuespiller Jack Black som gir liv og røre til en figur.

Spillet har absolutt en filmatisk vri på linje med populære animasjonsfilmer. Her er det fantastisk humor blandet inn i en liten dose med alvor. Enten det er skurken Dr. Lobots humoriske fremstøt, eller andre replikker som skaper bevegelse på smilebåndene – det er mye artig i dialogene.

Man kan også velge ulike spørsmål når man prater med andre karakterer i spilluniverset. På det vis får man vite mer om spillfigurene og universet man beveger seg i.

Psychonauts 2 er et særegent spill. Det er spennende å gå inn i ulike karakterers tanker og se hvordan fantasien går løpsk i et herlig, fargerikt vidunder. Det kan være et helsprøtt matlagingsprogram i den enes tankeverden, for så å dykke inn i et kasino i neste øyeblikk.

Presentasjonen av handlingen og spillfigurene er også god på linje med gode animasjonsfilmer. Her er det humor og alvor om hverandre, også med en tematikk som gjør hovedpersonen, Raz mer levende. Blant annet når han blir plaget av «medstudentene» sine og ellers jobber hardt og godt mot hans livslange drøm.

Å bevege seg i spillverdenen er en fryd. Her hopper, klatrer og svever man som bare det. Innimellom labyrintene er det også større friområder som kan utforskes etter egen smak og behag, for eksempel korridorene til hjemmebasen.

Fiendene er også varierte med både mindre og større lederskikkelser. I hjelp mot skurkene har Raz et variert utvalg av tankekrefter i møte med disse. Alt i alt er Psychonauts 2 et flott og spennende spill og en opplevelse vel verd å prøve ut.

Egnethet

Psychonauts 2 har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 7 år og er merket med vold og skrekk.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk): dette spillet har fått PEGI 7 på grunn av mild vold som ikke viser synlig skade mot mennesker og fantasifigurer. Det er også noen bilder og lyder som kan være skumle for barn. Ikke egnet for noen under 7 år.

Spillet inneholder tegneseriegrafikk og kamp mot fantasifigurer. Når man vinner mot fiender, forsvinner de fra skjermen. Ellers har spillet en humorfylt stemning, men også «skumlere» partier med monstre og uhyrer av ulike slag.

Konteksten er overdrevet og urealistisk. Karakterer i spillet kan bli slått med knyttenever, gjenstander og angrepet med overnaturlige krefter. De som blir angrepet får stjerner over hodene, uten synlig blod eller gørr. Når fiender er overvunnet, forsvinner de i en røyksky. Noen gamblingscener uten at spilleren må delta i gambling-aktiviteter, og noen scener med sigarer.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet byr på en opplæring som lærer bort det grunnleggende. Man får god veiledning underveis og lærer å manøvrere seg i spillverden, samt de ulike knappene som skal trykkes på. Når man dør, starter man ikke så langt unna siste lagringssted.

12-15 år: Spillet vil også kunne by på utfordringer for større barn og ungdom. Blant annet kan man bruke tid på å lete etter og oppdage skatter og goder. Noen av disse er godt skjult og krever observasjonsevne og tålmodighet.

16+: Spillet vil kunne by på god historiefortelling for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Foto: Double Fine Productions / Xbox Game Studios

Les våre kriterer for spillanmeldelser