Raji: An Ancient Epic

Switch/PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Vakkert eventyrspill byr på en sterk heltinne, logiske hindringer, indisk kultur og hinduismens gudetro som bakteppe for handlingen.

Raji: An Ancient Epic er et eventyrspill som byr på action, eventyr og indisk kultur og gudetro. Perspektivet i spillet er sett fra siden.

Her spiller man som den modige og uselviske heltinnen Raji. Etter et demonangrep har hennes bror og en rekke andre barn blitt bortført av uhyrer. Gudene vil kjempe tilbake mot ondskapen og velger Raji som deres fotsoldat.

I dialog mellom hindugudene Vishnu og Durga forstår man at Raji er spesielt utvalgt, men at det også vil kreve stor styrke, mot og tro for å overvinne fiendene. Hovedpersonen må altså ut på en aldri så liten modningsprosess for å klare oppdraget sitt.

Raji: An Ancient Epic

Format: Switch/PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Nodding Heads Games
Utgiver: Super.com

Spillet byr på vakker eventyrfortelling i en verden dekket av templer, ruiner, slott, fossefall, hengebroer og fjell. Det unike er at indisk kultur og hinduismens gudetro er valgt som bakteppe for denne fortellingen.

Her kan man oppleve flotte veggmalerier, musikk ledsaget av sitar og andre instrumenter og en spillverden som gjenspeiler oldtidens India.

Man får også innblikk i gudetro med statuer og malerier av de forskjellige guddommene. Gjennom spillets gang får man koblinger til navn som Shiva, Vishnu, Durga, Brahma og en rekke titler på demoner og uhyrer.

Spillet formidler også små historier fra hinduismens gudetro.

Hovedpersonen selv en tøff kvinne som virker liten i møte mot massive uhyrer og skumle demoner. Raji har allikevel stort heltemot og befrir fanger etter hvert som hun kommer lengre på sin reise.

Og hun er langt fra svak i møte med fienden.

Gudene velsigner henne med et unikt våpen som best kan sammenlignes som et spyd med overnaturlige krefter. Dette kan brukes til å angripe fiender både på nært hold, eller ved å kaste spydet fra avstand.

Etter hvert får man også en bue. Begge våpen er inspirert av redskaper kjent i hinduismen.

Hovedpersonen kan også bruke omgivelsene til egen fordel. For eksempel ved å løpe opp en vegg for å slå ned i bakken med full kraft. Eller ved å spinne rundt pilarer og slå fra seg.

Det finnes flere angrepsmåter og kombinasjoner som sammen gir et godt utvalg av strategier i møte med fienden.

Her må man dukke unna angrep, variere mellom å slå til fra avstand eller på nært hold og bruke omgivelsene til egen fordel. Våpenutvalget har også noen unike evner som å skyte strøm eller skade over et større område.

Mellom kampene byr spillet på plattform-elementer. At man skal vandre over frodige jungellandskap, hengebroer, klatre i fjell og hoppe over stup. Og innimellom det igjen kan man løse logiske hindringer og puslespill som formidler en historie.

Spillet har også flere stopp der man kan se på veggmaleri som formidler elementer fra hinduismens gudetro.

Det er liten tvil om at spillet har stor verdi i seg selv i kraft av god spillmekanikk, et velutviklet kampsystem og flotte omgivelser. At en kvinne står i hovedrollen er også et velkomment innslag i spillverden og bidrar til kjønn og mangfold.

Av det mest unike er nok spillutviklerens valg av indisk kultur, landskap og gudetro som bakteppe for handlingen. Det gir en innlevelse samt koblinger til religion via spillmediet.

Raji: An Ancient Epic byr altså på en særegen og fascinerende spillopplevelse. Spillet passer godt for de som er ute etter noe «annet», men allikevel noe som er servert i en kjent og kjærkommen pakke med god spillmekanikk.

Etter endt spillgjennomgang vil man kunne trekke noen flere tråder til hinduismen og indisk kultur. Og ikke minst har man opplevd en flott fortelling om mot, en heltinne som aldri gir opp og et visuelt og flott uttrykk.

Egnethet

Raji: An Ancient Epic har fått PEGI angitt til 7 år og er merket mild vold.

I spillet kjemper man mot overnaturlige vesener ved hjelp av slagvåpen og magiske krefter.

Hovedpersonen angriper både på nært hold og fra avstand. I tillegg, når fiendene blir «svimle» kan de henrettes med et avslutningsangrep. Dette vises via en kort animasjon, men er ikke veldig grafisk fremstilt.

Når fiender blir overvunnet forsvinner de fra skjermen som om de brenner opp. Allikevel er det noen skumle scener iblant og døde mennesker som ligger synlig for spilleren. Blant annet kan man se menneskelik med spyd som stikker ut av dem. Det er også noen dukketeaterscener hvor barn tilsynelatende blir kastet utfor et stup.

Utover det er spillet i liten grad realistisk og perspektivet er i stor grad sett fra avstand.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Raji: An Ancient Epic er ikke veldig vanskelig, men en rekke logiske hindringer, samt spillmekanikk som krever variasjon i angrepsmåter, kan gjøre spillet utfordrende for de yngste i denne aldersgruppen. Spillet byr på opplæring i form av animasjoner og symboler som viser hvilke knapper man skal trykke på. Det er også en tidvis abstrakt og kompleks historiefortelling i bruk. Spillet har engelsk tale.

12-15 år: Spillet vil også kunne utfordre barn og unge i denne aldersgruppen. Særlig de logiske hindringene og puslespillene kan kreve noe tid og tålmodighet.

16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser