Ratchet and Clank: Rift Apart

Playstation 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 7 år.

ANMELDELSE: Hopp mellom dimensjoner, kjemp mot en ond robotkeiser og hjelp Ratchet og Clank i dette fantastiske eventyrspillet.

Det var før årsskiftet at Sonys nye konsoll, Playstation 5, nådde dagens lys. Fortsatt er det relativt få konsolleksklusive-spill bortsett fra tillegget med Ratchet and Clank: Rift Apart, Returnal og noen titler til. Så for de som ennå sitter på Playstation 4, er det liten grunn til å bytte over helt ennå.

Helteduoen Ratchet og Clank er allikevel vel verdt å oppleve for de som skulle være så heldige å eie den nyeste spillkonsollen. Her får man levert et action-eventyr med norske stemmeskuespillere, animasjoner på toppnivå og glimrende spillmekanikk.

Ratchet and Clank: Rift Apart

Format: Playstation 5
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Insomniac Games
Utgiver: Sony Interactive Entertainment

Historien i spillet starter med en slags feiring av de tidligere heltedådene til Ratchet og Clank. En forklaring om akkurat hvem disse to er bør også følge med her. Ratchet er altså en kattelignende skapning og roboten Clank er både hans venn og medhjelper. Sammen slåss de mot all slags skurker i universet.

Tilbake til handlingen igjen, presenteres spilleren for et nydelig, fremtidsrettet bymiljø. Her er grafikken på toppnivå og omtrent til å ta pusten av en. Flyvende romskip, høye bygninger, lys, publikum, fyrverkeri og massive gassballonger.

Altså, bildet er rett og slett fantastisk og viser virkelig hva slags muskler Playstation-konsollen har å by på.

Noe går allikevel galt. Clank har lyst til å avduke en gave til Ratchet. En slags maskin som gjør det mulig å reise mellom dimensjoner slik at helteduoen kan finne Ratchets bortkomne familie. Men en skurkefigur dukker opp og stjeler maskinen.

Midt i alt kaoset skjer noe med de parallelle universene slik at de slår inn i hverandre. All slags merksnodige skapninger går løs i byen og plutselig havner både helt og skurk på avveie i en verden der biologiske skapninger blir undertrykt av roboter.

Og her er det da opptil helten selv sammen med en håndfull andre hjelpere å nedkjempe en ond robotkeiser. Man får også spille som den tøffe heltinnen Rivet som ønsker å redde universets skjebne når alt står på spill.

Presentasjonen av spillet er som nevnt solid. Grafikken er fantastisk og på toppnivå med store animasjonsfilmer som man ellers ser på kino. Bildet er rett og slett fullstappet med detaljer og grafikkegenskapene til Sony-konsollen får virkelig ben å gå på.

Her snakker vi om kontraster i lysforhold, speiling, skyggelegging, nydelige konturer og mer. Man kan til og med skimte de individuelle hårstråene i pelsen til Ratchet.

Tidligere har det typisk vært et skille mellom nivået på grafikken når det vises film i spill, kontra når man selv spiller. Men i dette spillet blir man ikke skuffet og det er en nydelig opplevelse å oppdage de varierte områdene i spillet.

Man får nemlig muligheten til å reise til forskjellige planeter på jakt etter flere støttespillere. Langs veien får man bryne seg på ørkenlandskap, mørklagte byer, fantasifulle skapninger, roboter med personligheter, et herlig karaktergalleri og andre spennende omgivelser.

Spillmekanikken er dels basert på en rekke filmsekvenser. Det er også solide mengder med action her, og heltene kjemper med laser- og fantasivåpen, granater og slagvåpen. Så man veksler i praksis mellom nærkamp og våpenbruk fra avstand.

Ellers er det plattformelementer. Som at man må hoppe mellom to vegger, skli på rekkverk og tau, løpe langs vegger, fly og gli over avgrunner, og ellers løpe og treffe på responsen langs en hinderløype.

Spillfiguren har også noen unike evner til hjelp som det å kunne teleportere seg et lite stykke eller «spøkelseshoppe» som gir ekstra bevegelighet når man trenger det. Man kan også kjøpe nye våpen ved hjelp av en vennlig robot.

Det lønner seg også å lete i omgivelsen etter ressurser og goder. Man kan blant annet oppgradere spillfigurens egenskaper og våpen slik at man blir sterkere i kamp. Ellers finnes det både hovedoppdrag og valgfrie sideoppdrag å begi seg ut på.

Ratchet & Clank: Rift Apart er et imponerende spill og takket være norske stemmeskuespillere oppleves det som om det er noe kjent og hjemlig med hele opplevelsen.

Spillet byr på en engasjerende historie, et godt manus og imponerende grafikk. Tillegget med den kvinnelige protagonisten Rivet er også positivt for serien og utvider universet med enda en dyktig og barsk helt.

Enten man er helt ny til spillserien, eller godt kjent allerede – så er det noe for alle og enhver. Spillmekanikken er solid og krever respons og nøyaktighet. Fiendene er også varierte og man får spennende våpen å kjempe med, som for eksempel en pinball som slår mellom fiendene.

Det er også mye humor og sjarm langs handlingsaksen slik at spillet sjeldent tar seg selv for høytidelig. Ja til og med erkeskurken har gode doser med selvironi.

Alt i alt får man en god reise med Ratchet, Clank og Rivet pluss en håndfull andre personligheter som man møter langs veien. Det eneste aberet er at selve spillet i seg selv gjerne kunne ha vart noe lengre. Men for de som vil lete etter skatter i alle kriker og kroker og begi seg ut på valgfrie sideoppdrag og lommedimensjoner – så er det mulig å forlenge opplevelsen noe.

Egnethet

Ratchet and Clank: Rift Apart har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med vold, frykt og kjøp-i-spill.

Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv og helten selv kjemper ved hjelp av fantasivåpen. Her er det hyppig bruk av laserpistoler, granater, slagvåpen og mer fantasifulle hjelpemidler. På motsatt side står små og større fiender i form av roboter og romvesener.

Noen romvesener utgyter fargerik «gørr» når de dør. Alle fiender forsvinner fra skjermen etter at de er overvunnet.

Ellers er det også mulig å kjøpe en dyrere utgave av spillet med mer innhold.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Det er mulig å velge blant fem vanskelighetsgrader som endrer fiendenes helsenivå, styrke og aggressivitet. Man får også en opplæring i starten og spillet har norsk tekst og tale. Det betyr at spillet er tilgjengelig for barn som har noe erfaring fra før med spill sett fra tredjepersonsperspektiv.

12-15 år: Ved å øke vanskelighetsgraden i spillet kan også større barn og ungdom får utfordringer på sitt nivå. Man kan også gjøre om språket i spillet til engelsk dersom det er ønskelig.

16+ år: Spillmekanikken vil også kunne fenge større ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Foto: Sony Interactive Entertainment / Insomniac Games

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten