Richie’s Plank Experience

PlayStation 4/Windows/Oculus Quest 1 og 2. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

ANMELDELSE: Høydeskrekk-simulator byr på en realistisk opplevelse.

VR-spill: Richie’s Plank Experience er mer en opplevelse enn et spill. Utviklet for VR dreier dette seg om å kjenne høydeskrekken på kroppen. I sin enkleste form skal man gå planken flere titalls etasjer over bakkenivå.

Det høres kanskje ikke så imponerende ut på papiret.

Men takket være VR-teknologi der skjermen dekker synsrekkevidden, er opplevelsen langt mer levende. For noen vil det å gå planken være nokså problemfritt, men for andre er fallhøyden bokstavelig talt ganske stor.

Her snakker vi om hjertebank og stressvette.

Richie’s Plank Experience

Format: PS4/Windows/Oculus Quest 1og 2
Sjanger: Simulering
Utvikler: Toast
Utgiver: Toast

Når man starter Richie’s Plank Experience blir man spurt om man ønsker å bruke en ekte planke eller en som er digitalt animert. Og forskjellen er stor om man går for en ekte planke. Da må man altså plassere ut en fysisk planke på stuegulvet.

I programmet markerer man så hvor planken starter, og hvor denne slutter. Og så begynner moroa.

Man starter alltid på bakkenivå i et bybilde. Her er det trafikk, fuglekvitter, trær og et gatehjørne. Man kan ikke gå så langt, men det er heller ikke poenget med Richie’s Plank Experience. Destinasjonen er heisen som man står rett ved.

Inni heisen er det en del knapper å trykke på. Noen tar spilleren til øverste etasje, andre setter i gang en rekke minispill. Når man trykker på knappene for å komme til øverste etasje starter en søt liten melodi i heisen og dørene lukkes.

Så er man plutselig flere titalls etasjer over bakkenivå.

Trafikkstøy kjennes plutselig enda lengre unna. Vinden suser også, og det er lydmessig en reell opplevelse av å være langt over bakkenivå. Ut fra heisen henger det også en planke i løse lufta. Og poenget er altså å bevege seg ut på denne og tilbake igjen.

Det høres kanskje enkelt ut? Dette er jo tross alt bare et spill, og ikke på ekte. Allikevel vil mange oppleve at kroppen blir lurt. Litt på samme måte som man blir bilsyk når man kjører bil. Kroppen tror at den er i ro, men så er man allikevel i bevegelse = bilsyk.

Slik er det også med Richie’s Plank Experience.

For noen vil det kjennes som at man faktisk kan falle ned i intet. Kroppen sier stopp, det blir vanskelig å bevege beina og man sjangler på planken. Alle vil ha en forskjellig opplevelse av VR, men det kan oppleves på denne måten.

Det er også mulig å «krydre» opplevelsen noe mer ved å be programmet om å plassere ut en kake eller en smultring som man må bøye seg ned for å plukke opp. Og faller man av planken, vel da faller man også ned til bakkenivå i programmet.

Ellers er det også en rekke minispill som man kan gå løs på.

  • Fire Deck: fly rundt i byen ved hjelp av rakettmotor og slukk branner
  • Sky Brush: mal himmelen i forskjellige farger ved hjelp av en malerbørste
  • Nightmare mode: gjør hele plankeopplevelsen skumlere
  • Santa simulator: reis rundt på reinsdyr og lever pakker

Totalt sett er allikevel Richie’s Plank Experience mer en opplevelse enn et spill noe også utviklerne påpeker. De sier at dette ikke er et langt spill, men heller en enkeltstående opplevelse som viser hvor levende og troverdig VR faktisk kan bli.

Grafikken er også nokså enkel og animert. Men allikevel. Kroppen kan bli lurt!

Egnethet

Richie’s Plank Experience har fått anbefalt aldersgrense angitt til tolv år av PEGI.

På grunn av VR-opplevelsen gir spillet en mer levende fremstilling av høyder. Dette kan kjennes på hele kroppen. Og barn og unge kan være særlig utsatt for denne opplevelsen i og med at den kan bli så sterk.

Dette kan også være en opplevelse som sitter igjen i kroppen en stund etter at man har prøvd ut programmet. Også voksne reagerer med frykt og ubehag når de tester ut Richie’s Plank Experience.

Så klart blir mange også engasjert og involvert i hvor spennende og levende VR kan bli. Det er også et potensial på å øve opp toleranse for høydeskrekk i slike spill.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet Oculus Quest 2 og PlayStation. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill.

Spillet har også et marerittmodus der man blant annet blir angrepet av edderkopper, faller ned fra planken, blir påkjørt av buss og operert av en skummel tannlege.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Spillet er intuitivt og enkelt å sette seg inn i. Det kan være noe knotete å sette opp planken i spillet. Ellers er det få menyer å forholde seg til. Alt navigeres via heisknappene der man setter i gang de forskjellige spillene.

16+: Spillet vil kunne by på glede, spenning og høydeskrekk for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser