Riders Republic

Windows/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

ANMELDELSE: Dette sportsspillet byr på sykkel, snowboard, ski og flyvedrakt i en og samme pakke. Her kan man utforske en stor og vakker verden samtidig som man konkurrerer mot naturkrefter og andre spillere.

Det var tilbake i 2016 at vi fikk spillet Steep. Her kunne man fritt utforske et vintermiljø enten til fots, på ski, snowboard, flyvedrakt eller via paragliding. Nå har vi fått Riders Republic fra de samme utviklerne.

Konseptet er omtrentlig det samme. Her skal man utforske naturen og fysikkens grenser, samtidig som man konkurrerer mot andre, både datastyrte og menneskelige motstandere.

Riders Republic

Format: Windows/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X
Sjanger: Sport
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Man presenteres for Riders Republic – som er et forsøk på å skape en online lekeplass hvor man kan sykle, stå på ski, snowboard og fly med flyvedrakter. Litt av hvert med andre ord og i en form som tidligere hadde krevd flere spill til hver sportsgren.

Etter en rask opplæring får man en smakebit på sykkel, ski og flyvedrakt. Så er det ut å oppleve verdenen på egenhånd.

Omgivelsene er basert på nasjonalparker fra USA. Det er en fantastisk verden som kan utforskes fritt til fots og via diverse fremkomstmidler. I bildet finner man fjell, vann, sletter, skog og mer. Klimaet varierer også fra snø til tempererte områder og ulike døgnsykluser.

Det finnes et karrieremodus der man i stor grad lærer å håndtere de forskjellige sportsgrenene. I tillegg er det nettspill der man kan konkurrere med opptil 64 spillere samtidig. Her møter man både venner og nye personer på nett.

Selv om man beveger seg på ski, snowboard, sykkel eller flyvedrakt – er det allikevel forskjellige konkurranse-kombinasjoner på tvers av disse. Så det er nok av hvert å holde på med.

Man kan kjøre snowboard ned en half-pipe, sykle ned tidenes heftigste bakke, stå på ski og utføre kule triks eller fly gjennom punkt på kartet mens man nyter utsikten.

Allerede fra start får man også muligheten til å skape sitt eget uttrykk. Man kan navngi og designe egen avatar. Her er det mulig å velge kjønn og andre detaljer som hudfarge, hårfasong, øyne, klær og mer.

I en slags Fortnite-stil kan man også kle ut spillfiguren i all slags absurde drakter. Et bamsehode, t-skjorte i vinterlandskap og mye annet. Her blir jo også noen av spillets kjøpemuligheter gjeldende da man kan skaffe seg kosmetisk innhold for ekte penger.

I nettsamfunnet er det altså muligheter for å skille seg ut i mengden på det vis man selv ønsker.

Spillet krever mer enn bare start og gass på «pedalen». Allerede fra begynnelsen kan man velge mellom to typer kontrolloppsett. Det går an å fokusere på racing eller triksing. Førstnevnte er definitivt det beste og letteste å begynne med.

I de forskjellige konkurransene varierer gjøremålene. Iblant dreier det seg om å nå en gitt poengsum eller å komme først i mål. Her er det bare øvelse som gjelder. Spillet er kanskje ikke superrealistisk, men det må allikevel en del teknikker på plass for at man skal mestre de ulike sportsgrenene.

Det er også kjekt å kunne bytte mellom forskjellige øvelser for å få variasjon. I karrieremoduset bygger man seg sakte, men sikkert opp. Her får man nye typer sykler og utstyr som er bedre og raskere i bruk.

Man låser også opp stadig nye konkurranser og får på den måten en fremdrift.

Ubisoft har alltid vært gode på å skape åpne verdener og Riders Republic er intet unntak. Variasjon i lyssetting, sand og stein, natur og dyreliv. Landskapet er utrolig flott å se på. Plutselig farer man forbi et skogområde og ser en bjørn bevege seg litt unna eller en majestetisk ørn ta av fra bakken på vei mot himmelen.

I spillets zen-modus kan man reise fritt omkring på kartet og starte der man vil. Her kan man også benytte seg av snøscootere og et godt utvalg av fremkomstmidler utover det.

Det er ofte konkurransene som har hovedprioritering, men det hjelper å nyte en fjellkjede eller en slette som bakteppe mens man konkurrerer. Grafikken er god hele veien, og det samme må sies for spillmekanikken.

Å sykle, fly eller å drive på med vintersport oppleves som passe intuitivt, samtidig som det er rom for å utvikle et repertoar av triks og ferdigheter.

Riders Republic er et flott spill som byr på en vakker, åpen verden og noen av verdens kuleste ekstremsportøvelser.

Her kan man kjøre snowboard ned et bratt fjellparti og se hvordan snøen snor seg unna. Eller så kan man nyte landeveissykling på asfalt, se en canyon ikke langt unna og all slags andre naturmonumenter som hviler i bakgrunnen.

Spillverdenen puster, lever og befolkes også av ekte mennesker som man kan konkurrere mot.

Karrieremoduset er også vellaget der man introduseres til de forskjellige sportsgrenene. Her får man noe å jobbe mot, som flere konkurranseøvelser, nytt utstyr og stadig nye utfordringer å bryne seg på.

Og for de som våger å lete litt ekstra, kan man oppdage kjente severdigheter (med faktainformasjon), skatter og skjulte områder.

Alle foto: Ubisoft

Egnethet

Riders Republic har fått PEGI angitt til 12 år og er merket med kjøp-i-spill, vold og ufint språk.

PEGI forklarer at spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år på grunn av ufint språk og moderat vold. Derfor mener PEGI at spillet ikke egner seg for noen under 12 år.

Videre forklarer PEGI om volden at spillere kan krasje og føre til at andre krasjer. Når spillerne krasjer, blir de fanget i sikkerhetsnett og kan så fortsette aktivitetene igjen. Det er ingen synlig skade. Etter å ha falt til bakken, reiser spilleren seg opp igjen. Spillet inneholder også musikk og noen sangtekster inneholder ufin språkbruk (eksempelvis «shit»). I noen tilfeller er banneord sensurert.

PEGI påpeker også at man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger. En egen spillvaluta kan bli brukt på å kjøpe kosmetisk innhold som for eksempel drakter til spillfiguren. Man kan også kjøpe nedlastbart innhold. Slike kjøp er ikke nødvendige for å spille spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Det er mulig å velge blant flere vanskelighetsgrader for de som vil ha større eller mindre utfordringer. Man kan også slå på hjelp som støtte til landing når man gjør stunts eller beveger seg i luften. I tillegg er det flere måter å styre spillfiguren på og man kan velge en form som er enklere. Spillet byr også på en grunnleggende opplæring i starten. All tekst og tale er på engelsk.

16+: Ved å øke vanskelighetsgraden eller ved å konkurrere mot andre på nett, er det utfordringer her også for ungdom.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser