Speedrunners

iOS/Xbox One og Series S og X/PS4 og 5/Switch/Windows. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (mildvold)

ANMELDELSE: Man skal ikke la seg lure av hvor simpelt Speedrunners ser ut. Dette spillet byr på god konkurranse, høyt tempo og vanvittig moro for flere spillere på en skjerm.

Speedrunners ser kanskje simpelt og kjedelig ut på overflaten. Under panseret derimot – er dette et spill som fenger mer enn man skulle tro. Og konkurransenivået er nesten avhengighetsskapende.

Enkelt forklart dreier spillet seg om å løpe gjennom en labyrint så kjapt som mulig. Bildet på skjermen krymper, og de som havner for langt bak blir eliminert til en av fire spillere står igjen som vinner.

Speedrunners

Format: iOS/Xbox One og Series S og X/PS4 og 5/Switch/Windows
Sjanger: Plattform
Utvikler: TinyBuild
Utgiver: TinyBuild

Grafikken er todimensjonal og nettopp det er til spillets fordel. For selv om animasjonene og dataarbeidet ser enkelt ut, fungerer det utmerket til spillets formål: Å skape gode forhold for konkurransene.

Man velger blant et spennende galleri av utøvere. Disse minner nesten om James Bond-skurker og en skikkelig 70-talls vri. Det gir hele spillet et artig og særegent uttrykk med stilig musikk og tøffe animasjoner.

Målet med spillet er å løpe flere runder og kommer først i mål, og helst ikke sist slik at man blir eliminert fra runden. Den første som vinner tre ganger og med det unngår å bli danket ut av løpet – vinner.

Banene er intrikate og artig designet. Det finnes trange korridorer, horisontale vegger som man må hoppe opp, etasjer som skiller seg, spaker som sperrer eller åpner visse felt, turbo-ramper, hopp og mer. I tillegg har man en krok som man kan slenge seg i taket med.

Det krever fart, tempo og presisjon for å komme seg gjennom hinderløypen så rask som mulig. For eksempel må man skli under trange tuneller, spare opp turbo slik at man kan spurte og time riktig når man skal slenge seg over stup.

Ikke minst er det nettopp dette tempoet som gjør spillet så fengende. Fordi i kampens mest intense hete, er det små feilgrep som gjør at man havner først eller bakerst i køen blant de totalt fire utøverne som konkurrerer på banen.

Til hjelp og på lignende måte som i Mario Kart-spillene, kan man plukke opp våpen og hjelpemidler. For eksempel en rakett som automatisk sikter mot fiendene, en bombe som man kan legge igjen og detonere, esker som står i veien for de andre, stråler som gjør de andre til isblokker – og mer.

Nettopp det gjør spillet enda mer intenst ettersom man må balanse på en line full av fysiske barrierer, egenskaper ved hver bane som kan gi en fordel, samt motstandere som gyver løs på en med massevis av våpen.

Om ikke det er nok krymper hele tiden skjermen og man må for alt det er verdt unngå å treffe kantene. Da blir man øyeblikkelig eliminert. Hele denne sulamitten gir spillet en type intensitet og konkurranse som rett og slett fenger.

Speedrunners har stil, tempo og mye rom for at man som spiller kan forbedre og utvikle seg. Når opptil fire spillere kan konkurrere på en og samme skjerm – er dette et superflott partyspill for familie og venner.

Konkurransenivået blir høyt, og selv om spillet ser enkelt og kanskje litt kjedelig ut med den todimensjonale stilen – er spillet langt fra det. På linje med spill som Mario Kart, Rocket League og FIFA, er det mye glede og konkurranse for flere spillere.

Alle foto: TinyBuild

Egnethet

PEGI skriver at dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av lite realistisk vold mot menneskefigurer. PEGI påpeker at spillfigurene ikke er særlig detaljerte eller realistiske.

Videre forklarer PEGI at spillfigurene kan bruke raketter, bomber, kroker og spikervåpen mot hverandre. Alle spillfigurene er tegneserie-formet og små av størrelse på skjermen. Volden er mild.

Det er mulig å kjøpe kosmetiske goder for ekte penger. For eksempel lysbånd som følger spillerne, nye karakterer i spillet og mer.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Spillet er enkelt å komme i gang med, vanskelig å mestre. Man får en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende. Ellers er det enkle kontroller.

12 – 15 år: Ved å møte på andre spillere på nett, eller venner som spiller på samme skjerm som en selv, kan man møte motstandere av ulik vanskelighetsgrad.

16+ år: Spillet vil også kunne utfordre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser