Splatoon 2

Nintendo Switch/Wii U, anbefales fra syv år

Splatoon 2 er rett og slett helt fantastisk. Et unikt konsept gjør at spillet aldri blir kjedelig, og oppfølgeren er minst like gøy som forgjengeren. Anbefales fra syv år.

Vår anmeldelse på YouTube:

Splatoon er en prisvinnende serie som er utgitt til Nintendo Switch og Wii U. Man spiller med figurer som kalles «inklings» – en blanding av menneske og blekksprut. Kjernet i spillet er å dekke størst mulig areal med lagets farge, og dette gjør man ved å skyte ut blekk. Man kan også male over det motstanderen har malt, og det laget som har erobret størst område ved spillets slutt, vinner.

Konseptet er annerledes enn tradisjonelle skytespill, og høres kanskje ikke så imponerende ut ved første tanke. Er det virkelig så spennende å spraye maling omkring seg? Og til det finnes det bare et svar – ja, så absolutt!

Det er utrolig tilfredsstillende å dekke områder med maling. Takket være lekker grafikk og stilige omgivelser, er det et spennende oppdrag å begi seg ut på. Splatoon har dessuten et solid belønningssystem for den enkelte spiller. Man får poeng etter hvor godt man gjør det i spillet, og alle bidrag man gjør til laget sitt, føles meningsfylt.

I Splatoon er det en reell følelse av samarbeid, og selv om man spiller med fremmede spillere og ikke nødvendigvis kommuniserer med dem, så jobber man sammen. I mange nettspill deler alle seg til sitt og fokuserer på egen progresjon, men i Splatoon har man et tydelig mål, og alle bidrag går til samme pott – som handler om å erobre størst mulig del av kartet.

Dette spillet er definitivt et lysere og mer barnevennlig alternativ til andre skytespill. I og med at Splatoon har vunnet flere anerkjente priser, så er det heller ikke av mindre verdi, eller mer simpelt i sin form. På grunn av tydelig fiksjon, humor og fantasiskapninger, er spillet mer barnevennlig, men tempoet er høyt, og opplevelsen av action likeså.

Man kan skyte på andre spillere, men det er ingen former for blod eller gørr. Det er dessuten heller ikke noe mål i seg selv å eliminere mest mulig motstandere, da taper man nemlig verdifull tid på å spre blekk utover kartet. Så her er det viktige taktiske vurderinger og prioriteringer å forholde seg til.

Man har et helt register av våpen å ta for seg, alle med sine styrker og svakheter, og når man gjør det bra fylles en tank som sparer opp til et spesialangrep. Og det er tilfredsstillende å sende alt fra blekkraketter til eksplosive miner.

En må alltid tenke seg om for å holde seg i «live» i Splatoon 2. Man kan bruke høyder til sin fordel, eller bytte mellom blekksprut og menneskeform, avhengig av om man skal bevege seg raskt på kartet, eller gå til angrep. Også gjelder det å være obs på at blekk-tanken kan gå tom. Det kan bety dyrebare sekunder til neste oppstart hvis man møter på en motstander og ikke har ammunisjon på lager.

Når man starter spillet får man skreddersy sin egen figur. Her velger man hudfarge, hår og klær, og det kan være jente eller gutt. Etterhvert som man gjør det godt i spillet og tjener virtuelle penger, kan man kjøpe nye våpen og klær for å endre utseende på avataren.

Helt i starten av spillet får man nødvendig opplæring for å få grep om hva spillet handler om, og hvordan man beveger seg. Man kan sikte ved å bevege hele enheten, eller så kan man bruke ordinær joystick. Alt avhengig av hva man selv foretrekker.

Spillets hovedmeny er Inkopolis, byen til disse artige skapningene. Her går man inn og ut av enspilleroppdrag og flerspiller på nett, og man kan gå inn i ulike butikker og handle våpen og klær. Det er også mulig å rapportere andre spillere som ikke oppfører seg, da man er i samme virtuelle rom på nett.

Det finnes flere spillermodus. Man kan bryne seg på «regular battle», som er standardkamp med fire mot fire spillere. Her gjelder det å dekke størst mulig del av kartet i lagets farge, og prosentandelen beregnes på slutten. Midt i spillet kan det være fornuftig å holde et øye med kartet, så man ser hvordan man ligger an, og hvor det er best å bevege seg hen for å spre blekk.

I «Ranked battle» og «League battle» går man løs på mer spesifikke gjøremål, som førstemann til å fange en spesiell gjenstand og erobring av tårnet. Her får man en slags «karakter» på hvor godt man gjør det. Disse modusene låses opp etter hvert som man går opp i nivå.

I «Salmon run» kjemper man som et lag av fire spillere mot horder av fiender, og samler verdifulle egg fra større fiender. Her er det mange ulike lederskikkelser som alle har sine svake punkter. Dette er et spennende tillegg til Splatoon 2 som krever samarbeid.

Det er også mulighet for enspilleroppdrag der man kjemper mot blekksprutmonstre og løser logiske hindringer. Her er det også en handling som ikke er altfor høytidelig eller veldig engasjerende. Så Splatoons styrke ligger nok i å spille mot andre på nett.

Og det er definitivt et insentiv for å holde seg gående i Splatoon 2. Man går opp i nivå, noe som låser opp stadig nye våpen og utstyr. Men mest av alt er det tilfredstillende å se egen fremgang, og at man blir bedre i spillet etter hvert som man forstår mer og mestrer ulike taktikker.

Oppsummert er Splatoon 2 en fargefest uten like. Et genialt og snodig konsept som fungerer i praksis, og dette er god underholdning. Figurene er stilige, samtidig som utvalget av våpen og drakter gir muligheter for tilpasning og byr på progresjon etter hvert som man åpner opp tilgangen til flere av dem. Grafikken er også pen, lys og innbydende. Tempoet er høyt i dette spillet, og det er aldri noen kjedelige øyeblikk.

Det eneste store og betydningsfulle savnet er muligheten til flerspiller på samme skjerm. Det er rett og slett synd at dette ikke er implementert, da Nintendo har tradisjon for å by på spill som gir glede for flere spillere i samme rom. En annen ulempe er at på flerspillerdelen så er det ingen mekanismer som setter ihop spillere med samme ferdighetsnivå. Her samles det tilfeldig, og nybegynnere kjemper side om side med erfarne spillere.

Splatoon 2

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Egnethet

Splatoon 2 har fått PEGI angitt til syv år på grunn av milde former for vold. Man kjemper hovedsaklig mot fantasifigurer og monstre, og det er ingen former for blod eller gørr.

Stemningen er gjennomgående leken og lystbetont, noe som betyr at dette er et spill som passer godt for barn, samtidig som konseptet er svært engasjerende også for voksne.

Her lærer barn og unge å tenkte taktisk, de må navigere via kart, og de må se an rom og avstand. Det er også en del regning involvert ettersom man kan handle med virtuell valuta og leser prosentandeler på slutten av hver runde.

Det er mulig å rapportere spillere i Splatoon 2 for ulike typer negativ atferd, men det er noe uforståelig hvorfor, da det ikke er mulig å chatte med fremmede i spillet. Med mindre man legger til nye spillere manuelt i hovedmenyen til Switch, ved å søke etter brukere man nylig har spilt sammen med.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under aldersanbefaling.

7-11 år: Spillet passer svært godt for denne aldersgruppen, og er enkelt og intuitivt å mestre. Dette er et mer lystbetont alternativ til andre skytespill på markedet. Det kan være vanskelig å manøvrere ved å sikte med hele enheten, så man kan vurdere å slå dette over til Joystick-sikte istedet. Man må også være tålmodig og øve seg opp til å lese omgivelsene og finne gode posisjoner på kartene i spillet.

12-15 år: Spillet passer også veldig godt for denne aldersgruppen, og det er utfordringer her for eldre barn og ungdom. Man møter stadig vekk nye spillere på nett som er dyktigere enn en selv.

16+ år: Spillet vil også kunne underholde ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser