Splatoon 3

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (mild vold).

ANMELDELSE: Et nytt lag med maling gjør dette "snille" skytespillet om til en actionfylt fest. Samarbeid med venner, mal et så stort område som mulig i ditt lags farge, og konkurrer om pallplassering på nett.

Splatoon 3 er det tredje spillet i rekken med «barnevennlige» skytespill fra Nintendo. Spillet er sett fra tredjepersonssperspektiv, og i stedet for å konkurrere om hodeskudd og høyest antall drap, skal man heller skyte blekk for å okkupere en så stor del av spillkartet som mulig.

Jo mer av området man okkuperer med eget blekk, jo mindre står igjen til motstanderen. Den som eier mest, vinner.

Til tross for den fargerike grafikken er ikke spillet kjedelig av den grunn. Tvert imot er Splatoon 3 hektisk, ferdighetsbasert og byr på såpass mange muligheter at man med øvelse, kan snu en tapende kamp til egen fordel.

Splatoon 3

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Denne gangen går ferden over til et nytt spillområde – Splatsville, som er et urbant og solrikt område. Man starter med å lage sin egen spillfigur og kan velge antrekk, hudfarge, hår og fasong. Deretter kan man til fots utforske en håndfull gater og avstikkere.

I «turf wars» konkurrere man som lag mot andre spillere på nett. Dette er den klassiske modusen i Splatoon 3 hvor to lag konkurrerer om å dekke så mye som mulig av et landskap med blekk. Hvert lag har sin egen farge.

Til hjelp har man våpen-lignende gjenstander som gevær, pistol, buer, bomber, raketter og mer. Men disse skyter kun blekk, ikke dødelig ammunisjon. Selv om man riktignok kan skyte ned motstanderne som øyeblikkelig blir sendt tilbake til sitt startpunkt igjen.

Her kan man jo tolke utfallet noenlunde ulikt, men tilsynelatende dør ikke spillerne.

Etter hvert som spillfiguren får erfaringspoeng og går opp i nivå, kan man skaffe seg nye våpen og antrekk. I tillegg låser man opp et spillmodus som heter «anarchy» hvor man deltar i en serie med kamper og må vinne flest mulig av disse på rekke og rad.

Man kan også kjempe med venner mot datastyrte motstandere i moduset som kalles «salmon run», samt finnes det et nytt historiemodus som man kan bryne seg på.

Nytt i denne oppfølgeren er også flere våpen å velge fra. Blant annet en bue som skyter tre rader med maling, en støvsugerlignende dings samt nye spesialangrep som hver spillfigur kan ta i bruk når de har ladet dette opp ved å spre så mye blekk som mulig.

Splatoon 3 inneholder mer av det samme som før, men med et nytt formular som piffer opp spillingen enda noen hakk. Kjernen er fortsatt kjappe og intense kamper som må ferdigstilles innen tre minutter. Moro-faktoren er allikevel såpass høy at det er fort gjort å tenke «bare en runde til».

Bedre grafikk polerer bilde noe mer. I tillegg byr nye våpen på flere taktiske muligheter enn tidligere.

I lobbyen mellom kampene, kan man nå trene på å sikte ved å skyte på dukker. Langt bedre tidsfordriv enn å bare titte på spillernavn og en tidtaker som teller ned. I tillegg er det et nytt kortmodus, «tableturf battle», hvor man kan samle opptil hundre kort for å dekke spillområdet i sin farge (minner litt om Tetris).

Splatoon 3 er et fantastisk spill. Spillet skinner på sitt beste i de hektiske, nettbaserte kampene. Som spillfigur skal man bevege seg over et landskap og skyte blekk (maling). Samtidig må man også fylle på med ny maling ettersom beholderen kan gå tom.

Dette byr på noen hektiske øyeblikk hvor man ikke vil stå uten «ammunisjon» i møte med motstanderne.

Til hjelp har man også bomber og spesialangrep. Spillfiguren kan dessuten snike seg «under» eget område dersom man har malt dette. Og ellers har spillbrettet høyder, snarveier og andre finurligheter som gjør at man kan få en fordel når man konkurrerer mot andre.

Enten man er helt ny, eller en blivende spiller, vil Splatoon 3 kunne by på mange, gode timer med underholdning. Noen vil kanskje savne muligheten for at man spiller sammen med delt skjerm, men kampene er også såpass kjappe at man like gjerne kan bytte på hvem som spiller og dele på en håndkontroller om man ikke har flere Switch-konsoller i hus.

I historiemoduset går man dypere inn i spillverdenen og må renske et område for «puss». Dette blir en helt annen måte å spille på. Og underveis låser man opp stadig flere våpen og antrekk – som ikke koster ekte penger. Kudos til Nintendo for at de dropper hele greia med mikrotransaksjoner.

Alt i alt er Splatoon 3 enda en fulltreffer som ikke forandrer spillet helt, men som allikevel skaper nyvinninger som tilbyr endringer på slagmarken.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

PEGI har gitt Splatoon 3 anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av vold. PEGI påpeker at dette er lite realistisk vold i en barnevennlig kontekst og som ikke viser skade på spillfigurene.

Videre forklarer PEGI at volden er mild og bærer preg av å være tegneserie hvor spillfigurene skyter blekk på hverandre. Spillfigurene blinker når de blir truffet, og forsvinner fra skjermen uten å ta skade.

Spillet inneholder ikke åpen chat, men andre kan se brukernavnet når man er på nett.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Spillet byr på en enkel opplæring helt i starten. Konseptet er også nokså greit å komme inn i, og det finnes egne baner der man kan øve seg opp på og teste ut våpen og ferdigheter. Det kan være utfordrende for yngre spillere å mestre det å sikte.

12 – 15 år: Ved å spille med og mot andre på nett, vil man alltid får motstandere av varierende vanskelighetsgrad. Finnes også flere spillmodus å bryne seg på.

16+ år: Spillet vil være enkelt å sette seg inn i for ungdom og voksne, men på grunn av den kaotiske stilen, ikke enkelt å vinne mot andre av den grunn.

Reklametrailer

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser