Stray

Playstation 4 og 5/Windows. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 12 år (moderat vold)

ANMELDELSE: En katt, en drone og en håndfull roboter forsøker å finne trygg passasje gjennom en innesperret by.

Stray er et eventyrspill hvor intet mindre enn en katt står i hovedrollen. Handlingen starter med fire katter som duller og koser seg sammen. Idyllen varer imidlertid ikke lenge, ettersom en av kattene faller ned til en underjordisk by og blir fanget der, bortkommen fra flokken sin.

Den underjordiske byen er tilsynelatende etterlatt og bærer preg av en menneskehet som ikke lenger eksisterer. I stedet er byen bebodd av roboter og uvennlige kryp som spiser og ødelegger alt på sin vei.

Stray

Format: PS4 og 5/Windows
Kategori: Eventyr
Utvikler: Annapurna Interactive
Utgiver: BlueTwelve Studio

Dels eventyrspill, plattform-spill og logiske hindere – er det nok å gjøre i Stray. Den sjarmerende katten kan sno seg gjennom trange passasjer, klatre opp esker, stiger, tak og annet som det går an å huke seg opp i.

Som katter flest kan pusen også mjaue, klore sofaputer og kose med vennligsinnede roboter.

Spillet dreier seg om å komme seg gjennom labyrinter, og underveis er det hindringer som låste dører, mekanismer som trenger bestemte deler for å fungere eller gjenstander som er gjemt både her og der.

Det tar ikke lange tiden før kattepusen får en venn, som altså er en slags drone som gir spilleren hint om hvor man må gå, eller hvem man bør snakke med for å føre historien i spillet videre.

I tillegg fungerer dronen som lykt på mørke steder og kan etter hvert utrustes med våpen som kan skade farlige kryp.

Underveis møter man også en rekke roboter. Disse er formet og opptrer som mennesker. Her finnes det alt fra gatemusikanter til bartendere. Noen er behjelpelige med å reparere ting, andre trenger kattepusens hjelp på forskjellige måter.

Som spiller får man muligheten til å se og høre deres historie og hjelpe litt til både her og der.

Stray er et fengende spill. Katten som hovedperson er definitivt med på å løfte interessen mange hakk. Den lille pusen opptrer som kjæledyret mange kjenner til. Den kan være kosete, den kan mjaue og den kan rive ned ting fra hyller og bord. Eventuelt løpe over alt fra PC-tastaturer til piano og lage bråk.

Samtidig er katten nokså smart i kraft av at den blir styrt av spilleren. Den kan trekke i spaker, finne skjulte skatter og forstå det roboter sier, mye takket være drone-kompanjongen som oversetter til mjaue-språk.

Katten har allikevel en vilje og et mål satt for seg.

Selve spillverdenen er spennende, men nokså dystopisk. Man får med seg bruddstykker om en menneskehet som ikke lenger lever. Og akkurat det er ikke optimistiske saker. Heldigvis finnes det noen roboter her og der. Ikke aller er snille, men mange. Og langs veien møter man noen personligheter som setter sitt preg på kattens ni liv.

Spillet er ikke særlig vanskelig. Man lærer fort gangen i spillet og de logiske hindringene er stort sett nokså logiske. Det kan være å finne noen sifre på en vegg som virker på et kodepanel, eller å bruke hengende bjelker som bru over farlige avsatser.

Samtidig er det en driv etter å vite hva som skjer rundt neste hjørne. Hva finnes på den andre siden? Vil katten bli gjenforent med flokken sin igjen? Dette er elementer som holder tråden spennende.

Enten man digger katter eller dystopiske verdener – Stray byr på begge deler. Samtidig er spillet aldri for vondt, ondt eller skummelt. Og det finnes nok av varme øyeblikk underveis med familiegjenforeninger, koselige robot-bestemødre og mer.

Det finnes også valgfrie gjøremål for de som ønsker det. For eksempel å lete etter noteark til en gatemusikant-robot, eller kassetter til en musikkspiller. Så kan man nyte å høre instrumentet spille når gjenstanden er levert til musikanten.

Og grafikken er i seg selv nokså solid. Selv om den er fremtidsrettet og dystopisk, er det mange detaljer i bildet. For eksempel en leilighet dekket av bøker, sofakroker, lys og mye annet som er tegnet helt ned til detaljnivå.

Alle foto: Annapurna Interactive

Egnethet

PEGI har gitt Stray en anbefalt aldersgrense på 12 år på grunn av moderat vold. Derfor mener PEGI at spillet ikke egner seg for noen under 12 år.

Videre forklarer PEGI at det er scener hvor spillfiguren (katten) blir angrepet av store loppe-lignende skapninger. Dette får katten til å mjaue (smertehyl) hvor skjermen så går i rødt. Dersom katten ikke klarer å riste av seg disse krypene, faller katten sammen på bakken, og spillet starter forfra ved siste lagringspunkt. Krypene kan bli drept dersom man lyser på dem. Da eksploderer de med noe gugge som spruter ut. Senere i spillet må man unngå droner som skyter laser. Det er ikke noe blod eller skader som blir vist.

Vi gjør også obs på scener der spillfiguren (katten) faller fra store høyder og halter. Det er også gjennomgående mørke passasjer som kan virke skumle, og steder der store monsterøyne titter på spillfiguren.

Vanskelighetsgrad:

12 – 15 år: Spillet er ikke særlig vanskelig å mestre. Man får en grundig opplæring i starten av spillet, og skulle man være så uheldig å bli angrepet eller dø i løpet av spillet, starter man på nytt like ved åstedet. De logiske hindringene er også stort sett grei skuring. All tekst er på engelsk.

16+ år: Spillet vil også kunne formidle en spennende historie for ungdom og voksne. Ved å lete etter flere skatter og valgfrie gjøremål, vil også eldre spillere få flere utfordringer å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser