Super Mario 3D All-Stars

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra syv år.

Anmeldelse: Denne rørlegger-favoritten fyller 35 år. Dette feires med en oppusset utgave som byr på tre ikoniske Super Mario-spill.

Super Mario har sjarmert store og små i mangfoldige år.

Med det har Nintendo lansert både nye spill i serien, men også relansert eldre titler. Nå har 35 år gått siden aller første Super Mario-spill ble utgitt til Nintendo Entertainment System (NES) i 1985. Dette feires med en skikkelig samlepakke.

Super Mario 3D All-Stars

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Super Mario 3D All-Stars byr på tre spill: Super Mario 64, Super Mario Sunshine og Super Mario Galaxy. Det nærmer seg tross alt 25 år siden Super Mario 64 ble lansert. Heldigvis har alle titler blitt pusset opp til en litt mer moderne standard.

Vi snakker om høyere oppløsning (HD) og bedre flyt, noe man også kan se på reklamefilmen som vi har lenket til under. Spillet ser fortsatt «gammelt» ut, men sammenlignet med opprinnelig versjon, er det forskjell.

Utviklerne skal tross alt ikke lage et helt nytt spill, men en relansert og noe penere utgave.

Super Mario Sunshine som opprinnelig fantes til Gamecube, har nå fått støtte for widescreen – noe folk flest bruker i dag. For ikke å nevne at selve Switch-konsollen også har en bred skjerm. Super Mario Galaxy har også fått flerspillermoro i co-star modus.

Handlingen er jo nokså tradisjonell for de ulike Mario-spillene:

Super Mario 64 skal man så klart redde prinsesse Peach fra Bowser. Man vandrer omkring i slottet til prinsesse Peach og leter etter hemmelige vegger og malerier. Maleriene representerer ulike verdener der man må lete etter magiske stjerner og kjempe mot fiender av ulike slag. Man bruker stjernene man finner til å låse opp dører.

Super Mario 64 er vurdert som et av de beste spillene noen gang utgitt.

Super Mario Sunshine har Shadow Mario, en skurk som ser identisk ut med Mario, forurenset en øy med grafitti. Mario får skylden og må rydde opp i rotet med vannkanonen F.L.U.D.D. Samtidig må han redde prinsesse Peach så klart.

I Super Mario Galaxy skal man atter en gang redde prinsesse Peach og universet fra Bowser. Også her skal man samle magiske stjerner. Her besøker man galakser med små planeter og flotte verdener. Hver sted har også ulik grad av gravitasjon, og man møter på både mindre og større skurker.

Det er tredimensjonale Super Mario-spill som feires her. Fra en skikkelig runde med nostalgi med Super Mario 64 får man et spill som ser like lekkert ut i dag med Super Mario Galaxy. Man får ikke bare ett spill i denne pakken, men hele tre forskjellige.

Og oppbygningen og gjøremålene er såpass varierte at man får ulike opplevelser for hver gang.

Super Mario 64 byr på en mer klassisk opplevelse der man går gjennom ulike verdener, kjemper mot skurker, leter etter hemmeligheter og samler både mynter og stjerner. Det gjelder å slå og hoppe på fiender. Og ja, kameraet er fortsatt like knotete som før, uheldigvis.

Allikevel er dette et spill med stor sjarm og glede og et spill som på mange måter var forut for sin tid med oppbygning og spillmekanikk.

I Sunshine får vi oppleve en fargerik og vakker øy. Her får man sveve og skyte med vannkanonen som også har personlighet. Her er det karibiske vibber på plass samtidig som man renser opp guggen som er overalt. Alt i alt, en helt annen opplevelse enn forrige spill som står på menyen.

Galaxy ser tidvis ganske så nydelig ut. Selve introscenen, fortellerstilen, magien og eventyret og de bittesmå planetene man beveger seg på – er helt utrolige. Grafikken er flott den dag i dag enten det er vanneffekter eller fiender og figurer. Her får man en aldri så liten sci-fi-følelse.

Og i dette spillet kan to nyte eventyret sammen.

Denne samlingen med spill er nesten obligatorisk for alle som liker Super Mario. Her er det mange timer med god underholdning, skatter og hemmeligheter som skal oppdages og en skikkelig eventyrfølelse å hoppe inn i.

Her får man tre gode 3D-eventyr fra Nintendo 64, Gamecube, and Wii-konsollene. Alle spillene har omhyggelig blitt oppdatert med HD-teksturer, men uten at spillene er endret veldig utover det.

Særlig Mario 64 har lidd årenes gang med tanke på grafikk, men i denne Switch-utgaven, er spillet mer enn holdbart å se på.

Spillet kan også sies å være banebrytende for Mario-serien med innlemmelse av tredimensjonale omgivelser, styrbart kameraperspektiv og frihet til å selv velge hvilke verdener og steder man ønsker å dra til fra korridorene i slottet.

Ja, kameraet er fortsatt knotete, og noen ganger må man være superpresis i styringen (som kan være ganske så frustrerende) – men dette er også spillet som banet vei for andre Mario Spill med tredimensjonal grafikk – og – spillet er et lite stykke kulturhistorie!

Her får barn og unge på en veldig konkret måte se hvordan spill har utviklet seg gjennom årene.

Og spillene bærer stor preg av kreativitet. Man får gjøre mange morsomme små gjøremål i tillegg til hovedhistorien. Ak ned en isete bakke, fly over et landskap, besøk en landsby, svøm med eksotiske fisker, kjør karusell, fly som en humle, hopp oppå en dekorativ kake og tenk deg ut av logiske hindringer.

Det ligger rett og slett mye tankearbeid og kreativitet i disse verdenene som spillutviklerne har designet.

Og om ikke spillene er nok i seg selv, kan de som brenner for serien lytte til 175 sanger fra spillene i en egen mediespiller. Man kan også lytte til disse låtene med skjermen skrudd av.

Bare vær obs på at den fysiske utgaven av spillet kun vil være tilgjengelig i en begrenset periode, og digitalt vil spillet kun være tilgjengelig for kjøp frem til slutten av mars 2021.

 Egnethet

Super Mario 3D All-Stars har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

Det er noe animert vold i spillet når Mario hopper oppå fiendene eller slår dem, men dette er med tegneseriegrafikk. Spillet inneholder ikke blod eller gørr, og fiender forsvinner fra skjermen når de dør.

Spillet har også en gjennomgående  lystbetont stemning med humor, selvironi, leken musikk og flotte, klare farger.

Ellers er det mye fokus på vennskap, det å hjelpe andre og å stoppe skurken fra å gjennomføre den onde planen sin. Mario er dessuten en helt som ofrer av egen tid og vilje for å hjelpe andre, ofte ved å sette seg selv i fare.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Man får en liten opplæring i starten, men all tale og tekst er på engelsk. Mario 64 kan ha knotete kamerahåndtering og spillmekanikk. Det tar litt tid å bli vandt med det.

12-15 år: Ved å lete etter skatter og hemmelige områder i spillet kan også ungdom får glede av dette spillet. Mye humor og sjarm gjør spillet interessant for alle aldre.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten