Super Mario Odyssey

Nintendo Switch, anbefales fra syv år

Magien er tilbake med Mario i hovedsetet. Super Mario Odyssey er et fantastisk spill med flott grafikk, variasjon og mange timer med meningsfull utforsking. Anbefales hjertelig fra syv år.

Vår anmeldelse på YouTube:

Enten du er har spilt Mario-spill siden tidenes morgen, eller om du er helt fersk til konseptet, så vil Super Mario Odyssey ha noe å tilby for alle og enhver. Dette er et kvalitetspill for hele familien og venneflokken, og byr på god underholdning for både store og små. Det er imponerende hvordan spillutviklerne holder tritt med samtidsspill, men uten å miste det særegne ved sjangeren.

Handlingen er like uhøytidelig som alltid, og denne gangen er prinsesse Peach igjen blitt tatt til fange av Bowser så klart. Den mindre vakre kjempen er pyntet og kledd og har bestemt seg for å holde bryllup, selv om prinsessen ikke er helt med på akkurat den avgjørelsen.

Og Mario er langt fra alene med å begi seg ut på redningsoppdrag. Med seg har han Cappy, der søsteren også er blitt tatt til fange av Bowser. Cappy er en slags spøkelse/hatt som er utrolig nyttig i det nye lagarbeidet.

Blant annet kan Mario kaste hatten for å overta fiender og kontrollere dem. Dette gir helt nye taktiske muligheter. Knus en mur med en T-Rex, bygg tårn med sopper, hopp milehøyt med en frosk, eller ødelegg motstandere med kjempekuler. Mulighetene er mange, og dette er et eksempel på hvordan spillutviklerne tenker nytt, samtidig som de fortsatt har bevart kjennetegnene til spillene vi elsker.

Det er spennende å utforske nye kombinasjoner og muligheter med hatten. Man kan bruke ham som våpen, til å overta nye spennende skapninger, eller til å hoppe på når man skal krysse stup.

Spillet veksler også finurlig mellom 3D og 2D, og binder på den måten nåværende spill sammen med tidligere utgivelser. Super Mario Odyssey er rett og slett en hyllest til mange flotte år med Mario-spill, og her får man oppleve tradisjon og nytenking om hverandre. Musikken blir også retro, og det samme kan sies for grafikken når spillverden trekker over til 2D.

Grafikken må nevnes som et eget punkt. Animasjoner og bilder er vakre, og omgivelsene likeså. Spillet er ikke realistisk, men det er eventyrlig, og derfor vakkert. Fossefall, vann, fjell, planter, trær, gress, is, sand, store fiende, og små skapninger – detaljene er på plass og det er stadig nye søtsaker for blikket. Det samme kan sies om musikken med alt fra eventyrlige toner til klassisk rock.

Selve spillverdenen er også fenomenal. Fra et levende bysentrum med mennesker, skyskrapere og biler (Donk City), til varierte fantasilandskap. Spillet har i tillegg mange minneverdige karakterer, gjengitt med både sjarm og humor.

Som i tidligere spill skal man fortsatt dra på mynt- og skattejakt. Og så gjelder det å holde luftskipet gående med måner som drivstoff. Så for de som er ivrige på å samle mest mulig, er det verdt å utforske kriker og kroker for å øke inventaret mest mulig.

Nå kan man også spille to personer på samme enhet. Her kan den ene kontrollere Mario, mens den andre styrer hatten Cappy. På den måten kan flere spille Mario på samme skjerm, selv om spillet også er minst like gøy på egenhånd.

Spillet er også variert når man reiser på tvers av ulike landskap. Man må kjempe mot fotsoldater og større fiender. Generelt er ikke Super Mario Odyssey særlig komplisert eller utfordrende, og spillet er intuitivt nok til at de aller fleste vil mestre det. Men spillet er langt fra kjedelig av den grunn.

Poenget er bare at man har det mer gøy enn man må tvinne tommelotter på grunn av vanskelige hindre.

Samtidig, hvis man skal samle inn og gjøre alt det Odyssey har å by på, da kan man snakke om utfordringer på et helt annet nivå. Så vanskelighetsgraden tilpasser man egentlig til eget ønske. Her kan man forsøke å samle inn ekstra «power- og multimoons» og andre skatter som kan gi tilgang til innhold i spillet som kan låses opp. Blant annet kan man endre på klærne og utseendet til Mario.

Super Mario Odyssey er altså et spill for de som elsker spill. Her er det mange timer med god og variert underholdning.

Super Mario Odyssey

Sjanger: Plattformspill
Språk: Engelsk
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Egnethet

Super Mario Odyssey har fått PEGI angitt til 7 år, og inneholder vold mot fantasiskapninger og med en tegneseriegrafikk. Volden er altså ikke særlig realistisk, og inneholder ingen former for blod eller gørr.

Man slåss med flammekuler, en hatt som man kaster mot fiender, store dyr og man kan hoppe oppå fiender for å eliminere dem.

Spillet fokuserer også på verdien av samarbeid, der Mario og Cappy jobber sammen om et felles mål. Heltene kjemper mot vanskelige odds, men gir ikke opp tross motgang. Hovedpersonen dedikerer dessuten seg selv med en innsats for å hjelpe andre.

Det er også mulig å bruke engelsk når man leser dialoger, skilt og ulike instrukser i spillet. Og man kan bruke regneferdighetene når man teller opp mynter og skatter, samler ressurser og så videre. Ikke minst så utforsker man et tredimensjonalt rom og må navigere via kart og ved å bruke høyder og ulike perspektiv.

Spillets progresjon lagres kontinuerlig, så dette gjør det enklere å legge spillet fra seg for å ta pauser.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under aldersanbefaling.

7-11 år: Spillet anbefales til denne aldersgruppen. Man får gode instrukser i starten av spillet for hvilke knapper og kontrollere man skal bruke, og det er mulig å skru på et hjelpemiddel som viser piler for hvor du skal gå, og som gjør at du spretter opp igjen hvis du faller.

12-15 år: Spillet anbefales også til eldre barn og ungdom. De fleste i denne aldersgruppen vil kunne mestre spillet uten store utfordringer. Spillets sjarm og variasjon gjør at spillet vil kunne være interessant også for eldre spillere.

16+: Odyssey kan også by på god underholdning for voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser