The Crew Motorfest

Windows/Xbox Series S og X/PS4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI på grunn av kjøpemuligheter, ufint språk og seksuelt innhold.

ANMELDELSE: Fargerik fest, lekre biler, høyt tempo og topp konkurranse kjennetegner Ubisoft sitt nyeste racingspill.

Det var helt tilbake i 2018 at The Crew 2 så dagens lys. Nå, fem år etter, er oppfølgeren på plass med The Crew Motorfest. Denne gangen er USA byttet ut med en langt mindre porsjon. Man kan altså ikke lenger kjøre over kontinentet, men heller brenne gummi på øya O’ahu, Hawaii.

Samtidig er området nokså stort i omfang og byr på gode doser med lek og utforsking.

Og med det er Motorfest et fargerikt og spektakulært bilspill som byr på over 600 biler, en åpen verden med natur, byer og veier, samt et omfang av ulike typer billøp og utfordringer som man kan bryne seg på.

The Crew Motorfest

Format: PS4 og 5/Xbox one og Series S og X/Windows
Sjanger: Bilspill
Utvikler: Ivory Tower
Utgiver: Ubisoft

Ved oppstart byr spillet på en introduksjon. Her får man en smakebit på noen av modusene som Motorfest byr på. Og her forstår man med en gang at dette ikke er ett racingspill, men heller flere sjangre blandet sammen i en deilig og fartsfylt smoothie.

Greit nok at man kan skifte mellom fly, båt og biler. Noe som gjør det mulig å utforske et vakkert landskap til luft, sjø og på vann.

Men også innenfor bilsporten er det mange ulike typer billøp. Her er det Need for Speed-inspirert racing i mørklagte gater. Deretter er det lys og fargerike kontraster når man kjører på allfarvei over hopp, stup, vann og via vill og vakker natur.

Plutselig er man ute på raske baner med formula 1-kjøretøy. Og her må man tenke på pit-stop, slitasje på dekk og høyt tempo. Klassiske biler står også på menyen, samt rallykjøring, amerikanske monstre, motorsykler og mye mer.

Det er rett og slett mye variasjon og ganske så mange og vakre kjøretøy og velge fra. Enten det er Porsche eller Lamborghini – så er bilene gjengitt i slående detalj. Fra lakk til, felger og lys så er disse doningene utrolig flotte å se på.

Etter spillets introduksjon lager man sin egen spillfigur. Denne skal ikke bare sitte bak rattet, men fungerer også som fotgjenger i et slags klubblokale der man også kan møte andre spillere på nett.

Ute på veiene kan man velge mellom bilene som man har til rådighet. I starten har man bare en, men over tid kan man tjene penger på løp og så skaffe seg nye biler. Ved fullførte løp kan man også vinne nye biler, båter og fly.

Spillet byr på et åpent landskap. Man kan kjøre der man vil og O’ahu er et fantastisk og fargerikt område å utforske. Her er det byer, vill natur, vann, fjell, motorveier og mer. Å se bølgene slå inn i en solnedgang, eller å fly over skyene på vei mot en fjellrekke – ser virkelig flott ut.

Billøpene er også strategisk plassert slik at man får sett mye forskjellig langs veien. Som eksempel kan man nyte en rute med superbiler som passere bølger, kystgrotter og åssider med fargerik natur og havet som bakteppe.

Rent praktisk kan man også fritt finne ulike oppgaver å bryne seg på. Det kan være spesifikke billøp, skatter som ligger skjult her og der eller mini-gjøremål som å nå en viss hastighet på tid eller å komme seg unna et område så kjapt som mulig.

Motorfest har samtidig en litt annen måte å organisere billøpene sine på. Dette via noe som kalles «playlists». Man kan bryne seg på tema-baserte rekker med billøp. Det kan være Tokyo-inspirerte løp, Porsche, muskelbiler fra Amerika og mye mer.

Da presenteres man for en rekke billøp som må gjennomføres etter tur og orden. I noen av disse får man låne nødvendig bil, andre ganger må man gå til innkjøp av et relevant kjøretøy for å kunne delta.

Dette er en fin måte å organisere oppdragene på, og man får gjerne en introduksjon med historie, nostalgi og kjærlighet til bilsporten med på lag. Blant annet med filmer og fakta om ikoniske kjøretøy og bilprodusenter.

Motorfest har en arkadepreget kjørestil. Det vil si at det legges mer vekt på fart og moro enn realisme. Man kan i praksis kjøre ned gjerder, benker og mindre trær uten å ta noe særlig skade. Bilene har også turbo, og dersom uhellet er ute, kan man spole tilbake tiden noen sekunder og forsøke å nå en sving eller trang passasje på ny om man feiler.

Det gjør også at spillet blir hakket enklere å gjennomføre. Variasjonen og finessen er ikke helt til stede, og det er kun små forskjeller i kjørestil mellom de ulike sportsgrenene.

For mange vil ikke det være noe stort aber. Spillet byr på fantastisk fart og man må være observant og ha høy reaksjonsevne. I de vanskeligere løpene teller hvert sekund man bremser eller bommer på vinkelen i en sving. Men bilene er i stor grad responsive, og man må ikke ha kjøre-IQ på toppnivå for å å mestre navigasjonen i dette spillet her.

Motorfest er et vellaget spill på så mange områder. De over 600 bilene er en milepæl i seg selv. Her er det film-inspirerte merker som Delorian, Ford Mustang, Porsche 911, Harley Davidson, Kawasaki og så mye, mye mer.

Det er også variasjon i aktiviteter. I det ene øyeblikket kjører man rally utenfor allfarvei og nyter buskas, gjørme, sølepytter og høyt tempo. Andre ganger er det vanvittige båtrace eller drifting i Toky-inspirte gater.

Samtidig er bilhåndteringen noenlunde lik på tvers av de ulike sportsgrenene. Det er intuitivt å styre både båt og bil i dette spillet her. Og veien er kjapp fra den ene konkurransen til den neste. Det å tjene penger til å kjøpe nye kjøretøy til garasjen er også givende i seg selv.

Ellers er spillet aktivt og levende med mulighet til å se andre spillere som farter rundt omkring i tillegg til datastyrt trafikk. Og med det kan man konkurrere både mot menneske og datamaskin når man kjører løp.

The Crew Motorfest byr på mye racing i ett og samme spill. Grafikken er fenomenal med nydelige landskap som man kan bryne seg på. Enten det er vill natur eller byliv – så ser O’ahu flott ut både om dagen og om natten.

Det er arcadestilen som gjelder. Og selv om bilene er forskjellige, er det også mye likhet i hvordan de styres og håndteres. Så for de som ønsker å nyte motorbrølet og det unike ved hver enkelt firehjuling, så er kanskje ikke de finessene helt til stede.

I tillegg er det i større grad reaksjonsevne og hastighet som gjelder fremfor bremselengde og strategi når man konkurrerer i løp. Men at dette allikevel er et fantastisk bilspill er det liten tvil om.

Alle foto: Ivory Tower / Ubisoft

Egnethet

The Crew Motorfest har fått anbefalt aldersgrense av PEGI 12 år. Dette på grunn av ufin språkbruk, seksuelt innhold og kjøpemuligheter.

PEGI påpeker blant annet at musikken som spilles i bakgrunnen kan inneholde ord som «sh¤t», bi¤ch», «pi#s» og seksuelle referanser. Dette i tillegg til referanser til alkohol, rusmidler og tobakk.

I tillegg påpeker PEGI at man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Her vil vi nevne at man kan kjøpe spillvaluta for å kjøpe biler, dekor og bildeler. Dette kan man også kjøpe ved å tjene opp spillvaluta ved å spille spillet.

Ellers er det et eget område i spillet der man kan se avataren og brukernavnet til andre spillere. Man kan legge de til som venner og sende meldinger til dem. Det er også muligheter for å rapportere og blokkere brukere.

Vanskelighetsgrad:

12-15 år: Det er mulig å velge mellom tre vanskelighetsgrader i tillegg at man på detaljnivå kan justere forskjellige hjelpemidler. Man får også en opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet er også interessant for ungdom og har tøffere vanskelighetsgrad jo lengre man kommer i spillet. På nett kan man også konkurrere mot andre spillere av ulikt nivå.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser