The Forest

PS4/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

Blodig skrekkspill der hovedpersonen skal overleve på en øy befolket av muterte kannibaler. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 18 år av PEGI på grunn av sterk vold.

Etter et flykrasj befinner hovedpersonen seg på en tilsynelatende øde øy. Som overlevende må man derfor ta nødvendige grep for å overleve. Men det går ikke lenge før man oppdager at man er langt fra alene. Blodlystne kannibaler deler også samme landskap, og ikke nok med det, de har også kidnappet hovedpersonens sønn.

The Forest er et overlevelsesspill som foregår i en åpen verden. Det betyr at man fritt kan reise omkring i et landskap på jakt etter ressurser.

En del av spillet handler også om basebygging og utvikling av en trygg havn fra de farlige omgivelsene. På dagtid utforsker man landskapet og samler ressurser, men om natten blir basen gjerne angrepet. Derfor gjelder det å legge ut feller og forsvarsverk for ikke å bli overrumplet.

Ellers kan man bygge ildsted, hytter, hager (for å gro mat), vannsted, møbler, enkle båter og mer.

The Forest

Format: PS4/Windows
Sjanger: Action/overlevelse
Utvikler: Endnight Games
Utgiver: SKS Games

Skurkene består av flere stammer av innfødte. Disse er endret rent genetisk til å minne mer om monstre enn å ligne noe menneskelig. Ulike stammer ser også forskjellige ut og oppfører seg på bestemte måter.

Et av spillets store styrker er at fiendene reagerer «intelligent». Det betyr at de ikke bare går rett på og angriper deg tankeløst. De kan flykte, samle seg i grupper, stå og observere deg fra avstand og mer. De varierer også i styrke og type. Denne oppførselen gjør at fienden blir mer uforutsigbar og dermed enda mer ubehagelige å ha nær på seg.

I og med at spillet er i overlevelsessjangeren må man samle mat, klær og bygge ildsted. Det innebærer å kutte ned grener for å lage bål, sanke inn mat, koke vann og mer. Våpen kan også lages for hånd (crafting), for eksempel ved å samle nødvendige deler til buer, dynamitt, sverd, øks, motorsag og diverse bomber.

Man kan også samle inn bær og sopp hvor noen av disse byr på mat, andre er giftige og kan skade spillfiguren. Urter kan brukes som medisin for å bedre helsen til hovedpersonen.

Det finnes også dyreliv her med blant annet skilpadder, fugler, hai og villsvin. Noe av dette kan bli brukt som mat eller materiale for å lage ting, andre dyr er direkte fiendtlige og går til angrep på spilleren.

Spillet har også en psykologisk faktor. Man må nemlig ivareta hovedpersonens tilregnelighet utover i spillet. Blant annet tar man valg som balanserer mellom behovet for å overleve mot behovet om å beholde menneskeligheten. Som om man velger å spise mennesker for å slukke matlysten, eller å markere territoriet med kroppsdeler som man har samlet inn for eksempel.

The Forest har en veldig interessant del som dreier seg om å overleve. Man har en oppskriftbok som forklarer de grunnleggende behovene og hva som må til å klare seg fra bunnen av. Det å se hvilke ingredienser man trenger, samtidig som man må gå ut og samle dem, er interessant i seg selv.

Men det kreative og lærerike aspektet er preget av grøsserdelen i spillet. Man er alltid i overhengende fare for å bli oppdaget av de livsfarlige «monstrene». For noen kan det oppleves som ekstra spennende. Men det er også mange, sterke og blodige skildringer.

En skummel følelse av at noen alltid kan snike inn på deg er en ting. Et annet aspekt er grotter med lik spredt over alt, avkuttede hoder og kampscener der lem kan bli kuttet av osv.

Utover bare overlevelse og kannibalforfølgelse har spillet også en dyp historie i bunn. Som hovedperson leter man etter mannen som har kidnappet sønnen. Dette leder til noen ganske så omfattende hemmeligheter på øya. Ikke minst, så kan man ta noen valg som gir historien en av to konklusjoner til slutt. Selve tematikken og handlingen er etterhvert av nokså moden karakter.

Egnethet

The Forest har fått anbefalt aldersgrense fra 18 år av PEGI.

Begrunnelsen fra PEGI er (vår oversettelse fra engelsk): Spillet har fått vurderingen 18 år som begrenser spillet til kun voksne og er ikke egnet for yngre. Aldersvurderingen er gitt på bakgrunn av sterk vold og vold mot sårbare og forsvarsløse karakterer.

Spillet inneholder hyppige kampsekvenser der man blant annet bruker øks, sverd og andre våpen, brenner motstanderne, kutter av lemmer, har mulighet for å spise deler av menneskekropper og mer.

I tillegg finner man stadig lemlestede kropper med innvoller synlige, avkuttede hoder og en generell grøssende stemning etter hvert som man beveger seg på nattestid og i diverse grotter. Fienden varierer fra menneskelignende figurer til tydelig, deformerte monstre med unaturlig mange lemmer som henger fast i kroppen.

Spillet inneholder også tydelig blodsprut når man kjemper mot fienden. Det er mulig å spille flere sammen i samarbeidsmodus på nett.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet har fire vanskelighetsgrader som påvirker både hvor utfordrende fiendene er, men også hvor vanskelig det er å overleve med tanke på menneskelige behov og omgivelser. Interessant nok har spillet også et modus som tar bort alle fiendene fra spillkartet. Utover det har spillet en merkbar vanskelighetsgrad og starter på enklest nivå som «normal» og ikke «easy» som mange andre spill tar for seg. Det er flere elementer å ta i betraktning og man må stadig tenke på spillfigurens behov for varme, mat og beskyttelse. Noe som også gjør sjangeren mer interessant for de som liker å samle inn ressurser og bygge utover bare, rene kampsekvenser. Når spillet er fullført, får man også et eget kreativt modus å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten