The Last of Us Part I

Playstation 4 og 5. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 18 år (vold, ufint språk).

ANMELDELSE: Nyversjon av zombie-spill har fått vanvittig mye bedre grafikk og spillmekanikk. Visuelt sett på linje med helt nye spillutgivelser. Sterk vold gjør at dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år fra PEGI.

I 2013 ble The Last of Us utgitt og spillet regnes fortsatt som en av de mest kritikerroste spillene som finnes. Historien starter i hjemmet til en far og hans datter når et ødeleggende virus bryter ut og gjør mennesker om til blodtørstige zombier.

Det tar ikke lange tiden før verden som vi kjenner den, blir ødelagt og forfallen. De få overlevende må klare seg i små samfunn, eller under dekket av brutale militærregimer. Kort fortalt så er tilværelsen tøff, og når som helst kan man bli smittet av det herjende viruset.

The Last of Us Part I

Format: Playstation 5
Sjanger: Skrekk/overlevelse
Utvikler: Naughty Dog
Utgiver: Sony Interactive Entertainment

Sjangeren til dette spillet er innen eventyr/grøsserspill. Hele opplevelsen er sett fra tredjepersonsperspektiv der man vandrer gjennom labyrinter, overgrodde byer, hus og noe natur. Spillet byr på en lang reise der man finner en kar som heter Joel og en jente som heter Ellie i hovedrollen.

Langs veien møter man mange forskjellige personligheter der noen er gode og andre har mer uærlige hensikter. Dette er absolutt et spill som inneholder et rikt persongalleri, godt manus og solide stemmeskuespillere. Man bryr seg eller misliker sterkt personene som dukker opp i spillet enten det er helt eller skurk.

Som spiller må man snike seg forbi uhyrer og fiendtlige mennesker. Man har minimalt med ressurser og må derfor lete etter alt man finner av ammunisjon, verktøy, bandasjer og annet som kan være til hjelp på reisen. Her lønner det seg virkelig å titte litt ekstra på badet eller lageret i husene man utforsker.

Blant annet kan man bruke fangsten til å lage våpen som kniver og spikerbomber. Andre ressurser gjør at man kan oppgradere våpen, eller forbedre spillfigurens evner og ferdigheter.

Det opprinnelige spillet er altså fra 2013 og Playstation 3-konsollen. Siden da har det kommet flere utgaver av spillet, men det største arbeidet er blitt gjort nå med forbedring av grafikk og spillmekanikk.

Og det synes. For The Last of Us part 1 ser ikke ut som å stamme fra 2013, det ser ut som om spillet har blitt produsert denne uken.

Grafikken er fantastisk. I det ene øyeblikket ser man naturtro mennesker med ansiktsuttrykk, rynker, øyekontakt – og mer. Små filmsnutter ser ut som tv-innspillinger og nokså tro til virkeligheten. Enten man opplever The Last of Us for første gang, eller på ny igjen, så er standarden på grafikken fenomenal.

Kjernen i The Last of Us Part 1 er reisefølelsen. Man beveger seg over landskapet i USA på jakt etter en trygg havn. I hovedsetet finner man Joel og Ellie som på hver sin måte har mistet noe kjært, men sammen utfyller hverandre.

Allikevel er dette langt fra et rendyrka familieforhold. De to sliter mot hverandre, men trenger hverandre samtidig. Det er en sterk og gripende relasjon mellom de to, og noe som trekker spillet og historiefortelling til nye høyder. Mange av de beste replikkene finner man innimellom alle de mest stressende hendelsene. Som når en av hovedpersonene vandrer gjennom en skog for aller første gang og nyter omgivelsene.

The Last of Us er ikke lenger bortgjemt som et Playstation 3-spill fra 2013 lenger, hele opplevelsen er gjengitt i splitter ny innpakning, og med bedre spillmekanikk og styring enn tidligere.

Det er en grunn til at The Last of Us har vunnet mer enn 200 årets spill-priser (Game of the year). Spillet blir formidlet på samme høyde som en Hollywood-film. Vi snakker her om filmmusikk, stemmeskuespillere, vendepunkt i fortellingen og mer. Alt er av topp kvalitet.

Visuelt sett har spillet aldri sett så bra ut som nå. Detaljene er også definitivt på plass enten man undersøker forfalne bygg, gater eller naturområder. Det å bruke noen minutter på å titte rundt i en forlatt kafe, et piano som ligger for seg selv eller en høyde som gir utsikt.

Møblene, plantene, vinduene på et bygg, serviset på et bord – det er så mange detaljer å få med seg at hvert eneste sted er verdt å titte ekstra på. Utviklerne har vært nøye med å lage varierte omgivelser.

Man får også en opplevelse av å være i bevegelse. I spillet reiser man fra sted til sted, og det skjer en utvikling både i fortellingen og relasjonen mellom hovedpersonene. Langt der fremme ligger håpet om en trygg havn, men for å komme dit, er man konstant i fare. Få andre spill klarer å formidle denne dybden, alvoret og kontrasten i følelsesspekteret som spillet skaper. Og slutten er i seg selv fremført på mesterlig vis.

The Last of Us Part 1 har altså et godt arbeid fra topp til tå. 2013-spillet føles nytt, og selv om det allerede finnes en oppfølger som er utgitt, er det for fansen mye som er glemt. Titler som har utmerket seg, tåler dessuten tidens gang langt bedre med denne grafiske overhalingen som er gjort her.

Men selv om spillet og historien i seg selv er kritikerrost og bærer preg av høy kvalitet, er dette et spill som ikke egner seg for barn.

Alle foto: Naughty Dog

 Egnethet

The Last of Us Part 1 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI. Spillet er merket med vold og ufint språk. PEGI påpeker at spillet inneholder hyppig, sterk vold og ufint språk. Videre forklarer PEGI at det er avkutting av kroppsdeler, tortur, blod og gørr.

I tillegg til den grafiske volden, har The Last of Us Part 1 generelt en urovekkende stemning. Verdenen og samfunnet er i stykker som følge av et farlig zombie-virus som har spredt seg til klodens mange kanter. Å se verden forfalle på denne måten, er tøffe saker i seg selv. Spillet har også skumle sekvenser der man må snike seg omkring og kan plutselig bli oppdaget og jaget av uhyrer.

De innledende scenene presenterer også en jente og en pappa som blir angrepet og er vitne til alt det grusomme som skjer. Spillet har gjennomgående scener med lik, lemlestede kropper og hovedpersonen selv henretter personer på nært hold.

Det finnes en innstilling i spillet for å redusere mengden blod og synlige skader.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet kan gi utfordringer for ungdom og voksne. Det er mulig å velge fra seks vanskelighetsgrader som påvirker hvor sterke fiender er, og tilgang til ressurser i spillet. Ellers får man en solid opplæring i spillmekanikk både i starten og underveis.

Reklametrailer for dette spillet som har anbefalt aldersgrense 18 år:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten