The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Action, Nintendo Switch, anbefales fra tolv år

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Dette spillet er så vakkert og fullt av eventyr og magi, at opplevelsen tar pusten fra deg. Zelda er tilbake i ny drakt, og dette er nok et av de beste spillene i serien.

Link våkner opp etter hundre års dvale i et mystisk og tåkete kammer. Det er klart allerede fra start at du har stor betydning for å redde kongeriket Hyrule. Helten starter nokså sårbar, men utvikler seg etter hvert til å bli en svært så habil kriger. Målet er å stoppe Ganon, et eldgammelt beist som har vært fanget, men som nå samler opp krefter til å ødelegge denne vakre verdenen.

Rett ut fra den mørke hulen i spillet, slår det første landskapsbildet pusten ut av deg. Grafikken er intet mindre enn nydelig, og landet strekker seg ut i det fjerne så langt øyet ser. Majestetiske fjelltopper, skog, bebyggelser, ruiner, tårn, vulkaner og mer. Over deg smiler solen periodevis dekket av lette, hvite skyer. Og dette er bare en smakebit på hva du kommer til å oppleve av omgivelser. Natt og dag, sol og regn, skog og sand, fjell og vann.

På nært hold ser man detaljer som dyreliv, gress som svaier og pollen i vinden. Hovedpersonen har detaljert utstyr og klær, og monstre og beboere ellers er pent tegnet og animert. Lydsporet er like imponerende, med musikk som trekker magien helt inn til brystet. Her er det et spenn fra dramatiske toner til rolig pianomusikk. Man kan også høre fuglekvitter og ellers er stemmeskuespillerne gode.

Interaktiviteten med omgivelsene er veltenkt, der man kan kaste og løfte på mye forskjellig og samle inn våpen og råvarer i naturen. Man kan for eksempel kutte ned trær for å samle inn ved til å lage bål med. Og man kan bruke råvarer til blant annet å styrke helse og motstandsdyktighet. Man kan også jakte på dyr og høste inn epler fra trær. I tillegg kan man kokkelere mat eller lage ting av gjenstander som man plukker opp. Her lærer barna å holde styr på et inventar.

Hovedpersonen reagerer også på omgivelsene sine, og tåler for eksempel dårlig kulde eller sterk varme. Da må man skaffe klær eller mat som kan beskytte mot ekstreme temperaturer. Link har også kun en viss utholdenhet når det gjelder å klatre eller løpe. Så man må være var på at spillkarakteren ikke blir sliten midt i en fjellklatring for eksempel. Det er heller ikke lurt å å miste en fakkel midt i tørr gress og skog. Da sprer ilden seg fort.

Kamp er en blanding av forsvar og angrep. Og det er fullt mulig å snike seg inn på fiender. Man kan bruke håndholdte våpen som sverd, øks, spyd og bue, eller mer magiske krefter, for eksempel å flytte på magnetiske gjenstander, legge ut bomber, stoppe tiden, fryse vann til is og så videre. Våpen forfaller etter bruk, så her må man passe på at en alltid har nok av essensielt utstyr for å holde seg i live i den farlige villmarken.

Ellers er det et massivt kart å reise rundt på. Det gjelder å bruke kikkerten til å skille ut viktige landemerker, og ikke minst «shrines» som byr på nivåer med logiske hindringer som man skal løse. Helten kan også reise med hest, paraglider og via magiske tårn.

I tillegg er det mye å se – fra mekaniske fly og dinosaurlignende skapninger, til gigantiske monstre, fugler og ekorn. Det er variasjon for blikket med andre ord, og skapningene er kreativt fremstilt.

Spillet har en gjennomgående rolig og avslappet stemning når man nyter utsikten på landeveien. Ser du en spennende høyde i det fjerne? Mest sannsynlig så kan du klatre helt til topps. Dette spillet er bygget slik at man kan reise omtrent hvor som helst på kartet.

I spillet kan en også bryne seg på et spennende hovedoppdrag der man skal gjenkalle minner fra fortiden og kjempe mot uhyrer i denne verdenen. Ellers kan man også gjennomføre mange ulike sideoppdrag der helten får ressurser og hjelp til gjengjeld. Her er det mange titalls timer med underholdning.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Egnethet

Dette spillet har fått PEGI 12 år på grunn av innslag vold. Dette er med milde former for vold, der tydelig animerte figurer slåss med hverandre. Det er allikevel en mørk stemning iblant, blant annet med det onde beistet Ganon og møter med ulike monstre. Så her er det kontraster fra eventyr til mørke beretninger.

Ellers så kjemper man med både nærkampvåpen og bue, og fiender blør ikke, men de blir knust til fillebiter og lignende. Volden er altså tydelig fiksjon, foruten de sekvensene der man jakter på dyr. Alle disse figurene forsvinner etter at de har blitt drept.

Spillet inneholder tekst og tale på engelsk. Her hører og leser barna mye engelsk i en meningsfull sammenheng. Dialoger fremføres via tekst og kroppsspråk, og man har god tid til å lese gjennom teksten. Man kan også velge ulike svar og spørsmål til ulike karakterer man møter.

Det er også mye å lære her når man løser logiske hindringer, eller om fysikk når man manipulerer gjenstander og tid. Man må også bruke regning når man holder orden på inventaret sitt, og man må lære seg å navigere via et kart i spillet.

Spillet inneholder også mange karakterer som utøver mot når de møter på enorme farer og motstand. Link er dessuten en helt som kjemper mot ondskap og vier livet sitt til å hjelpe andre, selv om dette også inkluderer veien via vold.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under aldersanbefaling.

12-15 år: Zelda har gode instruksjoner utover spillet som lærer bort alt fra kampsystem til navigasjon og kamerahåndtering. Spillet inneholder gode forklaringer. Ellers er denne aldersgruppen midt i blinken for dette spillet, og det tar litt tid til å finne ut hvordan mekanikk og omgivelsene fungerer, men man vil mestre det etter hvert. Det er dessuten mulig å lagre spillprogresjonen når som helst, slik at det aldri er lange veien tilbake til start dersom helten dør.

16+: Spillet vil underholde både barn og voksne. Her er det utfordringer og nok å ta av også for voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser