The Sims 4

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac OS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: Utforsk hele spekteret av det å være menneske i digital format. Start en familie, søk karriereveien, eller bygg drømmehjemmet.

The Sims er en serie med spill der man tar kontrollen over en rekke virtuelle individer og velger hvordan de skal leve livene sine. Det handler om å hjelpe dem med de små tingene som å lage mat, oppleve underholdning og gå på toalettbesøk. Deretter handler det om de større tingene som romanse, karriere, liv og til og med død.

Spillserien kan best sammenlignes med dukkelek, men i digitalt format. Man starter med å lage en avatar og flytter så inn i en verden. På samme måte som med fysiske dukkeleker kan man kjøpe tilleggspakker med mer innhold, inventar og flere verdener.

The Sims 4

Plattform: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac OS
Sjanger: Rollelek/simulator
Utvikler: Maxis, The Sims Studio
Utgiver: Electronic Arts

I spillet skal man bygge og innrede hjem. Her velger man alt fra farge på vegger, hagedekorasjoner og tak, til innredningen i de ulike rommene i huset. Man kan sette opp vegger, fliser og velge nøyaktig hvor møblementet skal stå. Innredning koster penger, og derfor må simmene (spillfigurene) jobbe slik at lommeboka får noe å gå på.

Når man lager en spillfigur kan man velge kjønn, hudfarge, navn, og så de aller minste detaljene, som størrelse på ører, hårfasong, kinn, nesetipp og mer. Alt i alt kan man få et totalt forskjellig utseende på menneskene man lager.

Deretter kjøper man en tomt og begynner den aller første byggeprosessen på det nye hjemmet sitt.

Et menneskeliv er verdt lite levd alene, så etter hvert begynner man å hilse på diverse naboer og samle beboere til fester og sosiale sammenkomster. Ulike interaksjonsmuligheter øker vennskapsgrafen hos bekjente, og mobiltelefonen er nyttig for å prate med andre selv om man ikke er øyeblikkelig i nærheten.

The Sims 4 har til og med et eget fiktivt sosialt medium der man kan dele bilder og kommunisere med beboerne i dette spilluniverset.

Man kan også velge mellom ulike kommunikasjonsmuligheter i prat med andre. Skal man vitse, spre sladder, fortelle en nifs historie, eller trå til med å klemme, kysse, flørte eller rose på utseende? En venn blir raskt til en kjæreste, og en kjæreste blir raskt til en ektefelle, og vips så er man kanskje tre eller fire i husholdningen og med en utfordrende tenåringsfase i overskuelig fremtid.

Valg man tar påvirker hvordan simmene blir, og de kan ende opp som omtenksomme og hjelpsomme vesener, eller som sinte, egoistiske og til og med utro partnere. Man kan være med på å forme vennskap med tillit, men man kan også legge til rette for brudd fullt av konflikt og krangel.

For øvrig gjelder det å ta vare på simmenes helhetlige behov. Dette angår behov for søvn, mat, hygiene, trening, et sosialt liv, interiør som gir et godt hjem, selvrealisering og mer. I ytterste konsekvens kan simmene dø av matmangel eller i husbrann, selv om dette skjer sjeldent og etter mange advarsler underveis.

The Sims er, som tidligere spill i serien, litt av et sosialt eksperiment. Her kan man bygge drømmehuset sitt, se hvordan relasjoner utvikler seg på godt og vondt, være snill og hjelpsom, eller slem og vondt mot de som er rundt seg.

Den fjerde utgaven av The Sims er pakket fullt av innhold. Man har et hav av interiørmuligheter og kan i tillegg velge fargekombinasjoner deretter. Det samme gjelder for bygging av hus der man har et komplekst verktøy som gir stor frihet og mange tilpasningsmuligheter.

Man kan også lage flere simmer over tid, og se hvordan disse omgår hverandre. Fristelsen kan også bli stor for å kjøpe utvidelsespakker som åpner for nye steder og nytt interiør og utvalg i spillet. Samtidig er det også mye innhold i baseversjonen av spillet så nå er å få kjøpt gratis.

Med nye tilleggspakker får man mer innhold, større funksjonalitet og flere verdener å bryne seg på. Dette er detaljer som piffer opp og endrer på spillet med små justeringer.

Alt i alt er The Sims 4 et fengende spill som er dels sosialt eksperiment og dels rollelek. Her kan man leve ut et tenkt liv enten man er en kriblende sangartist eller skribent. Underveis flørter man med en venn som igjen kan bli en potensiell kjæreste eller ektefelle.

Men det er også drama mellom linjene om man ønsker å skape det. Spillfiguren kan sette i gang en høylytt krangel, eller en vennlig gest alt ettersom.

Det er mange muligheter til å være kreativ mellom slagene. At alle objekter i spillet er interaktive på et eller annet vis øker også innlevelsen. For eksempel det å kunne tenne peisen, spille på et piano eller kokkelere ved kjøkkenet.

Her er det mange muligheter for å drømme seg inn i en annen verden og et annet, levd liv.

Foto: Maxis /Electronic Arts

Egnethet

The Sims 4 har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 12 år på grunn av milde former for vold og hentydninger til nakenhet og intimitet.

PEGI påpeker blant annet at man kan endre på spillfigurenes utseende, øke størrelse på bryster, kle på figurene undertøy og mer. Videre forklarer PEGI at spillfigurene kan ha samleie, riktignok vist under dyner og ikke særlig grafisk.

Simmer kan havne i slåsskamp med hverandre og kan dø av brann og sult. Men dette er ikke særlig utpreget grafisk eller virkelighetstro.

Spillfigurene dusjer også nakne, men dette blir sladdet og man ser kun tær og hode. Det hintes også til romantiske forhold og seksuelt samleie, men heller ikke dette vises eksplisitt. I stedet ser man hjerter over dyna. Men spillet inneholder også flørting, kyssing og noe intimitet.

Foreldre bør også være obs på at man kan kjøpe en god del utvidelsespakker til spillet som gir utvidet innhold. For eksempel nye steder å være på, inkludering av kjæledyr, mer interiør og så videre.

Med dette spillet kan barn og unge potensielt utforske menneskers behov, relasjoner og konsekvenser av ulike valg og utfall av dialoger.

Spillet fordrer også regning i og med at man kan håndtere et budsjett, tjener penger og så kjøpe interiør og bygge ut huset sitt. Og barn og unge kan være kreative når de designer og innreder sine egne hjem.

Generelt har spillet en nokså lett og til tider humoristisk tone.

Vanskelighetsgrad:

12-15 år: The Sims 4 er nokså omfattende (og kanskje litt overveldende) for de som er helt ferske til konseptet. Man får en del instrukser i starten og underveis, men det er mye å sette seg inn i. Blant annet med tanke på meny-navigering. Allikevel vil de aller fleste, med litt tålmodighet og utforsking, mestre dette spillet. Men så er jo kjernen i konseptet at det hele skal være litt uforutsigbart, for det er jo det å leve et menneskeliv faktisk handler om. Over tid vil nye spillere kunne bli kjent med både menysystem og spillmekanikk.

16+ år: Eldre ungdom og voksne vil også finne utfordringer å bryne seg på i The Sims. Og sjangeren er definitivt aktuell også for denne aldersgruppen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. november 2017 og er blitt oppdatert senere)