Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

PlayStation 4/Xbox One/Windows. PEGI har gitt dette spillet anbefalt aldersgrense fra 18 år.

ANMELDELSE: Dette er et militært skytespill med fokus på action og realisme. Overlev bak fiendens linjer, og bli en del av Ghosts - en "Elite US Special Operations Unit" som er strandet i fiendtlig territorium.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint er et tredjepersons, militært skytespill satt til en åpen verden.

Her hopper man inn i skoene til profesjonelle soldater. Denne gangen er man strandet bak fiendens linjer, utkonkurrert av opposisjonens antall. Man kan kjempe alene med datastyrte medhjelpere, eller i samarbeidsmodus på nett med opptil fire venner.

Spillet utfolder seg på halvøya Aurora. Du og mannskapet ditt er sendt ut på et rutineoppdrag, men helikopteret ditt blir skutt ned. Hele øya er nå kontrollert av tidligere, amerikanske soldater. Ledet av en av de mest betrodde generalene, Cole Walker, som nå har skiftet allianse over til fienden.

Opposisjonen bør derfor ikke undervurderes.

De har samme trening og erfaringsbakgrunn som deg og dødelige droner til hjelp. Du derimot, har mistet hjelp fra dine allierte og må utforske landskapet på jakt etter nye samarbeidspartnere for å ha noen som helst sjanse mot fienden.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/skytespill
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Spillet byr på en åpen verden som kan utforskes etter eget ønske. Her må man finne ly og ressurser, og overleve i et landskap med fiender som patruljerer og stadig er på jakt etter deg. Man kan ferdes til fots, i landbaserte kjøretøy, båter og helikoptre. Det finnes flere grupperinger på øya. Fiendtlige soldater på den ene siden, sivile beboere og tidligere skurker som nå har byttet side til opposisjonen. Man kan gjøre ulike oppdrag for de vennligsinnede grupperingene.

Avhengig av soldattype man velger, påvirker det også stilen i spillet. Man kan utvikle evner til å lege lagkamerater, til å bli bedre i direkte konfrontasjoner, eller så kan man for eksempel satse mer på snikangrep og utvikle ferdigheter innenfor det feltet.

Skogen er din venn, samt høyder. Man kan skjule seg i buskas, klatre på toppen av tårn for å markere skurker, og planlegge veien til målet man skal nå. Eventuelt kan man sende en drone til lufta for å utforske omgivelsene.

Spillet fokuserer på snikangrep, men man kan også gå løs på større fiendestyrker ved å armere seg med alt fra maskingevær til kanoner på helikoptre og kjøretøy. Det gjelder hele tiden å se an omgivelsene og styrken på motstanderne og planlegge deretter.

Spillfiguren kan krype og kravle på magen. Man kan også gå i dekning bak trær, steiner og bygninger. Perspektivet i spillet kan også byttes mellom førsteperson (ser sikte på våpenet) og tredjeperson.

Når man blir beskutt, tar soldatene skade, noe som påvirker evne til å kjempe og sakker deg ned. Omgivelsene er også farlige. Bratte bakker kan føre til at man faller og tar skade, vann og snø kan gå utover utholdenhet og gjør deg sårbar for fiendtlige angrep. I tillegg finnes det dyreliv i spillet som man bør være var på.

Leirsteder blir knutepunkter der man kan ta hånd om utstyr og våpen og legge planer. Man kan også oppgradere skytevåpen og endre på alt fra tilbehør til type ammunisjon.

Som i Wildlands, det forrige spillet i serien, har man stor frihet til å gå fremover i spillet som man selv ønsker. Man kan påta seg både hoved- og sideoppdrag. Eller fritt utforske landskapet på jakt etter nye ressurser og gjenstander.

Grafikken er fenomenal. På øya finner man skog, bygninger, veier, fossefall, vann, fiendtlige leirer og mer. Vegetasjonen er tegnet med et øye for detaljer. Det kan være trær og gress som svaier i vinden, groper i landskapet og vann. Omgivelsene varierer fra fjorder til regnskoger. Soldatene i spillet beveger seg også realistisk. Så dette oppleves som et skikkelig militærspill.

Samarbeidsopplevelsen på nett gir den beste opplevelsen i spillet. Man kan planlegge og kommunisere i spillet på en helt annen måte enn med datastyrte medspillere. For eksempel, kan man snakke om hvordan man vil gå frem når man skal angripe ulike mål. Tenk at man stormer en base fra flere sider. En holder utkikk og advarer de andre mot fiender. Eller at man påtar seg ulike roller for å utfylle et lag.

Spillet blir også mer sosialt på denne måten. Og progresjon lagres på begges spillmaskiner.

En annen ny vridning, er at spillutviklerne har satset mer på handling enn i tidligere spill. Intet mindre enn skuespiller Jon Bernthal pryder skjermen som skurken sjøl. Gangen i spillet går på å oppdage skurkenes plan. Dette skjer steg for steg. Plottet er ikke veldig banebrytende, men interessant nok til å holde spillet igang.

Øya er ganske så massiv i utstrekning. Til og med i kjøretøy tar det sin tid å bevege seg over landskapet. Leirsteder fungerer derfor som hvilesteder og punkt man kan hurtigreise imellom. I tillegg kan man forberede seg til kamp ved å drikke og spise på disse stedene – noe som er lurt før man skal påta seg større oppdrag. Det er også mulig å skaffe seg kjøretøy på disse stedene.

Men det omfattende kartet gjør også spillet mer spennende å utforske. Uten at det går på bekostning av omgivelsene for hvert enkelt sted. Bygninger er verdt å utforske, og skogområder likeså.

Egnethet

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 18 år på grunn av vold og ufint språk. Volden er svært virkelighetsnær med ekte mennesker og i en situasjon som virker troverdig. Her er det skuddvekslinger og drap på nært hold. Spillet inneholder blod og gørr, samt menneskelik.

Det er også en språkbruk som er beregnet for voksne og som følger hele registeret av banneord og uttrykk på engelsk.

Man kan også kjøpe mer innhold i spillet for ekte penger. Her kan man kjøpe mer utsyr til soldatene og ekstra innhold til spillet.

Spillet inneholder også chattemuligheter. Det er mulig å legge nye personer til i vennelister slik at man kan spille med dem, og det finnes såkalte PvP-kamper der man kjemper mot andre spillere på nett.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

18+: Dette er et spill som er beregnet for voksne. Spillet er intuitivt for de som er kjent med skytespillsjangeren, og med flere vanskelighetsgrader kan man tilpasse utfordringen etter nivå. Man kan samarbeide med venner på nett, noe som åpner for flere taktiske muligheter. Det er også mulig å spille spillet i et modus som fjerner veivisere og mål som blir angitt på kartet. Da blir spillet enda mer utfordrende.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser