Trailmakers

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Superkult spill lærer barn om fysikk og konstruksjon. Bygg en bil, fly eller båt og utforsk en spennende, åpen verden.

Trailmakers er et kjøretøybyggerspill til spillkonsoller og PC. Enkelt forklart kan man med byggeklosser lage biler, fly, båter, roboter og mer. Etterpå kan man kjøre doningene og utforske en åpen verden.

Selve prosessen minner litt om å slippe og dra LEGO-klosser inn på et karosseri. Så kan man sette seg inn i førersetet og teste kjøreegenskapene i etterkant.

Trailmakers

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Racing / byggespill
Utvikler: Flashbulb Games
Utgiver: Flashbulb Games

Det er mulig å spille på nett sammen med andre, eller så kan man spille på egenhånd. I tillegg byr spillet på et aktivt brukersamfunn som deler kreasjoner med hverandre. I «master builders» vises de beste ideene i en egen livestream.

Utover det har spillet forskjellige modus. Man har et fritt og åpent sandkassemodus der man kan bygge og lage det man vil uten rammer og begrensninger.

I «stranded in space» er man som navnet tilsier forlatt på en fremmed planet. Her må man samle inn deler av et romskip for å komme seg hjem igjen. I tillegg finnes det et eget rally-modus hvor man skal bygge bil, delta i løp og vinne penger og nye byggeklosser.

Det finnes også egne kamparenaer der roboter skal slåss mot hverandre, løp som dreier seg om å fullføre på beste tid, testbaner og annet som utvider opplevelsen enda noen hakk.

Til fots styrer man en liten LEGO-lignende figur. Man kan forme avataren som man selv vil, men de kuleste hattene og klærne må man betale ekstra for.

Den lille figuren kan bevege seg rundt på kartet og fly takket være et stilig verktøy.

Selve byggeprosessen foregår ved at man drar og slipper forskjellige «LEGO-klosser» oppå hverandre.

Det finnes ulike typer kategorier med klosser. For eksempel er det hjul, dempere og mekanismer som lar kjøretøyet svinge. Det finnes også vinger, propellere, jetmotorer og lys. I tillegg til rør som kan kobles til hverandre.

Her kan man lage mange forskjellige kjøretøy og egentlig er det bare fantasien og fysikkens lover som setter grenser.

For selv om man lager et fly, så er det ikke sikkert at det vil kunne lette fra bakken en gang. Er fartøyet for langt, tungt foran, eller har man glemt å sette på landingshjul, ja da vil neppe doningen røre seg en meter en gang.

Det samme gjelder når man bygger biler. Her må barna tenke på svingradius, tyngdepunkt, motstandsdyktighet og mer. Vi lagde for eksempel en bil som hadde altfor mye motorkraft, men som flippet over hver gang vi skulle svinge. Det trengtes større bredde og tyngde på bilen (og litt færre motorer).

Et annet fly nektet å lette fra bakken. Det var for tungt foran slik at det bare snurret rundt. Med dette spillet lærer barna om hvilke deler som er nødvendige for kjøretøyets ulike funksjoner. For eksempel hvordan ulike underlag krever forskjellige typer hjul, eller hvordan et fly må balanseres og gjøres aerodynamisk for å sveve.

Trailmakers er et utrolig spennende og lett tilgjengelig konsept, bortsett fra kamerastyringen som er nokså knotete.

Her kan barna lage mange forskjellige kjøretøy og tenke på form og fasong, men også funksjon. Man kan justere på farger for hver enkelt kloss for eksempel.

I tillegg går det an å laste ned hundrevis av kjøretøy som andre har laget. Det kan skape ny gnist for inspirasjon og kreativitet. De beste ideene vil nok kunne komme fra barna selv.

Alle foto: Flashbulb Games

Egnethet

Trailmakers har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI og er merket med vold og kjøpemuligheter.

PEGI begrunner aldersgrensen med at spillet inneholder lite realistisk vold i en barnevennlig kontekst. Volden viser ikke tydelig skade, men det er vold mot fantasiskapninger. Spillet egner seg ikke for noen under 7 år, ifølge PEGI.

Videre forklarer PEGI at spillet inneholder lite realistisk slåssing mellom fantasiskapninger. Volden er komisk og kjøretøy og figurer kan eksplodere til LEGO-lignende deler for så å forsvinne fra skjermen.

Man kan blant annet kjøre på dyr og det er egne mål om å kjøre over et gitt antall kyllinger.

Det er også mulig å kjøpe kosmetisk innhold og klosser for ekte penger. Noen av kreasjonene man laster ned fra andre er låst fordi man ikke har kjøpt nødvendige tilleggspakker for eksempel.

Man kan skru av stemmechat i spillets innstillinger.

Vanskelighetsgrad:

0 – 6 år: Under anbefalt alder.

7-11 år: Dette spillet er så enkelt eller komplisert som man selv vil ha det til. All tekst og instruksjoner er riktignok på engelsk. Utover det kan man lage komplekse kjøretøy, eller enkle doninger som kun kjører for- og bakover. Det er en del menyhåndtering og et knotete kamerasystem, men utover det, er det bare øvelse som gjelder for å lage kule kjøretøy.

12-16 år: Spillet passer utmerket for større barn og ungdom som vil jobbe med kreativitet, design og funksjon. Det finnes maler man kan følge for å lage forskjellige typer kjøretøy.

16+: Også ungdom og voksne kan få utbytte av spillet ved å lage mer avanserte byggverk.

Trailer: